Suda çözülen ilaçlar içerdikleri sodyum nedeniyle ölüm riskini 5 kat arttırıyor

Yazan Hüseyin Kandemir
28 Kasım 2013   |    17 Ocak 2020    |   Kategori: Farmasötik / İlaçlar, Güncel / Literatür Print

aspirin-bardakBritish Medical Journal’da yeni yayımlanan bir araştırmaya göre, suda çözülen ilaçlarda yaygın olarak kullanılan yüksek dozdaki sodyum (tuz) hastaların sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Araştırmada, efervesan grubuna giren bu ilaçları kullanan kişilerin kullanmayanlara göre, kalp krizi, felç veya damar sorunlarından kaynaklanan ölüm risklerinin 5 kat arttığı saptandı. İngiltere’de yapılan ve 1.2 milyon kişiyi kapsayan araştırmada, yaygın kullanılan suda eriyen ağrı kesici ve diğer ilaçlarda bulunan sodyumun ciddi riskler yaratığı öne sürüldü. Çalışmada, bu ilaç karışımlarının yüksek sodyum oranı nedeniyle yetişkin kişiler için bile risk yarattığı ve tehlikeli sonuçlar doğurduğu uyarısı yapıldı.

1987 ila 2010 yılları arasında bu grup ilaçları kullanan 18 yaş üstü hastaların verilerine dayanan çalışmada, yoğun sodyum içeren bu ilaçları kullanan kişilerde başta hipertansiyon olmak üzere, kalp yetersizliği gibi sorunla karşılaşıldığı ve ölüm oranlarında artış tespit edildiği açıklandı. Araştırmanın yazarları, en az 23 mg tuz bileşeni sodyum barındıran tüm ilaçların etiketlerinde mutlaka ‘ürünün sodyum içerdiğine’ dair bir uyarı açıklaması konması gerektiğine işaret ettiler.

Çalışmada, aynı grup ilaçların sodyum içermeyenlerinden alanlara oranla, çözünebilir ilaçları kullananlarda kalp krizi, felç veya damar sorunlarından kaynaklanan ölüm riski 5 kat arttığı; ayrıca bu hastaların, diğerlerine oranla yüksek tansiyona bağlı rahatsızlık yaşama riski de 7 kat arttığının tespit edildiği açıklandı. Araştırmacılar, sorunun asıl kaynağının da bu risk olduğu yönünde görüş belirttiler. Buna göre, yüksek oranda tuz kullanımı hipertansiyona, hipertansiyon ise kalp krizine neden oluyor.

İbuprofen ve diklofenak gibi ağrı kesiciler kalp krizi riskini arttırıyor!

Çalışmanın sonuçlarıyla ilgili İngiltere Kalp Vakfı, tarafından yapılan yazılı açıklamada araştırmanın her gün ilaç kullananlar üzerinde yapıldığına dikkat çekilerek, bu gruptan ilaçları nadir kullananlarda benzer risklerin daha az görülebileceğine işaret edildi.

Efervesan gurubunda bulunan ilaçlar suda çözülüyor. Bu ilaçlarda köpürerek çözünmeye yardımcı olan bikarbonat gibi maddeler kullanılıyor ve bu madde daha çok sodyumla eşleştiriliyor. Araştırmada, aralarında reçeteyle satılan parasetamol ve aspirin gibi ilaçların da bulunduğu 24 farklı çözünebilir ilaç incelendi. Çalışmanın yazarları sodyum içeren çözülebilir ilaçların önemli bir kısmının eczanelerde reçetesiz satıldığını hatırlatarak, bu tür ilaçları doğrudan alarak kullanan kişilerin ciddi risk altında olduğunu ve ilaç üreticilerinin sodyum oranını azaltması gerektiğini vurguluyorlar.

Kaynak: Association between cardiovascular events and sodium-containing effervescent, dispersible, and soluble drugs: nested case-control study Jacob George, Waseem Majeed, Isla S Mackenzie, Thomas M MacDonald, Li Wei, BMJ 2013; 347 doi: http://dx.doi.org/ 10.1136/bmj.f6954  BMJ 2013;347:f6954
 

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:

Abstract
Objective To determine whether patients taking formulations of drugs that contain sodium have a higher incidence of cardiovascular events compared with patients on non-sodium formulations of the same drugs.

Design Nested case-control study.

Setting UK Primary Care Patients registered on the Clinical Practice Research Datalink (CPRD).

Participants All patients aged 18 or over who were prescribed at least two prescriptions of sodium-containing formulations or matched standard formulations of the same drug between January 1987 and December 2010.

Main outcome measures Composite primary outcome of incident non-fatal myocardial infarction, incident non-fatal stroke, or vascular death. We performed 1:1 incidence density sampling matched controls using the UK Clinical Practice Research Datalink (CPRD). For the secondary analyses, cases were patients with the individual components of the primary study composite endpoint of hypertension, incident heart failure, and all cause mortality.

Results 1 292 337 patients were included in the study cohort. Mean follow-up time was 7.23 years. A total of 61 072 patients with an incident cardiovascular event were matched with controls. For the primary endpoint of incident non-fatal myocardial infarction, incident non-fatal stroke, or vascular death the adjusted odds ratio for exposure to sodium-containing drugs was 1.16 (95% confidence interval 1.12 to 1.21). The adjusted odds ratios for the secondary endpoints were 1.22 (1.16 to 1.29) for incident non-fatal stroke, 1.28 (1.23 to 1.33) for all cause mortality, 7.18 (6.74 to 7.65) for hypertension, 0.98 (0.93 to 1.04) for heart failure, 0.94 (0.88 to 1.00) for incident non-fatal myocardial infarction, and 0.70 (0.31 to 1.59) for vascular death. The median time from date of first prescription (that is, date of entry into cohort) to first event was 3.92 years.

Conclusions Exposure to sodium-containing formulations of effervescent, dispersible, and soluble medicines was associated with significantly increased odds of adverse cardiovascular events compared with standard formulations of those same drugs. Sodium-containing formulations should be prescribed with caution only if the perceived benefits outweigh these risks.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla