Fiyatlara yüzde 25 zam yapıldı! Eczacılar: Bulunamayan ilaç sorunu devam edecek!

Yazan Hatice Pala Kaya
9 Temmuz 2022  |   Kategori: Eczacılık, Sektör Print

Eczacıların ve ilaç sektörünün uzun süredir talep ettiği ilaç fiyat kararnamesi, 2009’dan bu yana ilk kez değişti ancak değişiklik eczacıları memnun etmedi. Kararnameyle Euro kuru yeniden belirlendi ve ilaç fiyatlarına yüzde 25 oranında zam yapıldı. Türk Eczacıları Birliği (TEB) ve Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) ayrı ayrı yaptıkları yazılı açıklamalarla karardan memnuniyetsizliklerini vurguladı. TEB’den yapılan açıklamada “İlaç fiyatlarına gelen zammın eczane ekonomilerinin iyileştirilmesi ile herhangi bir ilgisi yoktur” denildi. TEİS’ten yapılan açıklamada ise karar ile ilaçtaki Euro kurunun 6,29 TL’den 7,86 TL’ye yükseltildiği hatırlatılarak, “Kur seviyesinin güncel kurun çok altında olmasından kaynaklı olarak piyasada bulunamayan ilaç sorunu devam edecektir” saptaması yapıldı.

TEB açıklamasında, Resmi Gazetede yayımlanan kararname ile iki ayrı düzenlemenin yapıldığı hatırlatıldı. Bunlardan ilkinde, ilaçlara yüzde 25 oranında zam yapıldığı vurgulanan açıklamada, “İlaç fiyatlarına gelen zammın eczane ekonomilerinin iyileştirilmesi ile herhangi bir ilgisi yoktur. Aksine ilaç fiyatları arttıkça eczane kâr oranları azalmaktadır. Ülkemizin dört bir yanında hizmet veren eczacılar olarak, ilacın her zaman bulunabilir ve kolay erişilebilir olmasını savunduğumuzu her platformda defalarca dile getirdik. Bunun da yolu tüm tarafların görüşleri alınarak doğru bir sistemin kurgulanmasıdır” denildi.

Eczanelerin ilaçlardan aldığı paylara yönelik yapılan ikinci düzenlemenin taleplerinin çok uzağında olduğu belirtilen TEB açıklamasında, “Eczane ekonomilerine yönelik yapılan bu değişikliğin, 13 yıllık geçmiş de gözetilerek, 13 yıllık maliyet artışı, gelir erimesi dikkate alınarak gerçekçi bir hale getirilmesi için yeni çözüm yolları bulunması gerekmektedir” denildi. TEB’in daha önce aldığı eczane kapatma dahil eylem kararının devam ettiği kaydedildi.

TEİS: Euro kuru düzenlemesi yetersiz, ilaç sorunu devam eder

TEİS’ten yapılan açıklamada da “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” ile ilaçtaki Euro kurunun 6,29 TL’den 7,86 TL’ye yükseltildiği hatırlatılarak, bunun ilaç fiyatlarında yüzde 25’lik artışa karşılık geldiği vurgulandı. Açıklamada, “Kur seviyesinin güncel kurun çok altında olmasından kaynaklı olarak piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini düşünüyoruz. Zira güncel kura göre, Euro bugün itibariyle 17,49 TL seviyesinde bulunuyor. İthal edilen ilaçların güncel kura göre ithalatında sıkıntılar yaşanmaya devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

Baremler değişmeli

TEİS Başkanı Nurden Saydan da değerlendirmesinde; eczacı karlarının belirlendiği baremlerin de değiştirilmediğini hatırlatarak, ilaçtaki Euro kurunun piyasa değerine kadar yükseltilmesine kadar geçecek sürede eczacı karlılık oranlarının belirlendiği ciroya göre oluşturulan baremlerin değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Saydan, “Her yıl yapılan vergi oranlarındaki güncellemelerin ilaç fiyat kararnamesindeki baremlerde de aynen uygulanması ilaç krizinin çözülmesinde büyük bir önem taşımaktadır. Kararnamede barem düzenlemesi 13 yıldır yapılmadı. 13 yıl önceki 100 TL halen 100 TL olarak yerinde kaldı. İlaç fiyatlarının her yıl artmasına rağmen ilaç fiyat kararnamesinin baremlerinde yapılmayan değişiklik, eczaneleri, işletme giderlerini karşılayamayacak hale getirmiştir. Baremleri belirleyen rakamlarda düzenleme yapılmadan gerçekleştirilen yüzde 3’lük artış aslında fiyat artışıyla azalan karlılık dilimine giren ilaçlar yüzünden şimdiden eriyip kaybolmuştur. …İlaç Fiyat Kararnamesinde eksik kalan bu düzenlemenin bir an önce yapılması ilaç hizmetinin devamlılığı için hayati öneme sahiptir. Aksi takdirde eczacılar yapılan düzenleme ile bu bayramda fiyat güncellemesine kurban gidecektir” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla