Erken evre mesane kanseri tedavisinde uygulanan tüberküloz aşısı BCG’ye ek olarak yapılan ikinci doz RUTI aşısı hastalarda bağışıklık sistemini güçlendirerek kanserin 5 yıl boyunca yeniden tekrarlamasını önledi. Madrid’de düzenlenen Avrupa Üroloji Derneği (EAU) 2025 Kongresi’nde sunulan RUTIVAC-1 adlı pilot çalışmanın sonuçları, onkoloji dünyasında heyacan yarattı. Çalışmada, RUTI aşısı uygulanan 40 hastanın tamamında beş yıl boyunca tümörün tekrarlamadığı saptandı. Uzmanlar, yöntemin etkinliğini doğrulamak için daha büyük klinik çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Ancak ilk sonuçlar, basit bir aşı uygulamasının kanser tedavisinde önemli bir fark yaratabileceğini gösteriyor.
Mesane kanseri, dünya genelinde yılda 600 binden fazla kişiyi etkileyen ve erkeklerde daha sık görülen bir kanser türlerinden birisi. Erken evrede tanı konan kas tabakasına ilerlememiş mesane kanseri, genellikle tümörün ameliyatla çıkarılmasının ardından, kalan hücreleri yok etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla doğrudan mesaneye uygulanan canlı BCG (Bacillus Calmette-Guérin) aşısı ile tedavi ediliyor. Ancak bu yöntem, her iki hastadan birinde hastalığın tekrar etmesini engelleyemiyor.
CRISPR Gen Teknolojisinde Devrim: Baş ve Boyun Kanserleri Başarı ile Tedavi Edildi!
İspanya’daki IrsiCaixa ve IGTP Merkezinde yapılan çalışmada Prof. Dr. Cecilia Cabrera liderliğindeki ekip, mesane kanserinde hastalığın tekrarını önlemek için canlı olmayan bir tüberküloz aşısı olan RUTI’nin, mevcut BCG tedavisine eklenip eklenemeyeceğini araştırdı. 40 hastanın katıldığı randomize kontrollü çalışmada, hastaların yarısına standart tedaviye ek olarak RUTI aşısı uygulandı.
Beş yıl sonunda, RUTI grubundaki tüm hastalarda tümör nüksü görülmezken, kontrol grubundaki hastaların yarısında hastalık tekrarladı. Aşı, bağışıklık sisteminde güçlü bir uyarı oluşturarak, kanser hücrelerine karşı daha etkili bir savunma mekanizması geliştirdi. En dikkat çekici bulgu ise, yüksek dereceli T1 mesane kanserli hastalarda da aynı olumlu sonucun görülmesiydi.
RUTI aşısı yalnızca hafif enjeksiyon bölgesi reaksiyonlarına neden oldu ve ciddi yan etki bildirilmedi. Araştırmacılar, bu kolay uygulanabilir yaklaşımın, özellikle yüksek riskli hastalarda tedavi başarısını artırabileceğini belirtiyor. Dr. Cabrera, “Bu kadar küçük bir grupta, beş yıl sonra bile tüm hastalarda kanser tekrarlamaması çok önemli bir gelişme ve yakın zamanda bu bulguların daha büyük klinik çalışmalarla doğrulanması, mesane kanseri tedavisinde devrim yaratabilir,” dedi.
Kanserin Kendini Yok Etmesini Sağlayan Genetik ‘Ölüm Anahtarı’nın Şifresi Çözüldü!
Uzmanlar, bu ilk bulguların umut verici olduğunu ancak yöntemin geniş kitlelerde test edilmesi gerektiğini vurguluyor. RUTI aşısı şu anda tüberküloza karşı terapötik bir aşı olarak geliştiriliyor; ancak bazı çalışmalarda kanser immünoterapisi olarak ta araştırılıyor. Uzmanlar, doz planlamasının optimize edilmesi, en çok fayda görebilecek hasta gruplarının belirlenmesi ve diğer immünoterapilerle olası sinerjilerin araştırılması gerektiğini belirtiyor.
Giriş: Kas tabakasına yayılmamış mesane kanseri (NMIBC), genellikle tümörün transüretral rezeksiyonu ve ardından intravezikal Bacillus Calmette-Guérin (BCG) immünoterapisi ile tedavi edilir. Bu tedavi etkili olmakla birlikte, hastaların %50’sine kadarında hastalık nüks edebilir veya ilerleyebilir. Bu pilot çalışma, canlı olmayan bir tüberküloz aşısı olan RUTI’nin subkutan uygulanmasının, NMIBC hastalarında bağışıklık yanıtını artırıp nüks oranlarını azaltıp azaltamayacağını araştırmaktadır.
Yöntem: RUTIVAC-1 çalışması, 40 NMIBC hastasını içeren randomize, kontrollü bir pilot çalışmadır. Tüm hastalara tümör rezeksiyonunun ardından standart BCG tedavisi uygulandı. Hastaların yarısı rastgele seçilerek ek olarak iki doz RUTI aşısı aldı. Bağışıklık yanıtları izlendi ve hastalar beş yıl boyunca progresyonsuz sağkalım ve güvenlik sonuçları açısından takip edildi.
Bulgular: RUTI aşısı alan hastalarda, kontrol grubuna kıyasla BCG ile uyarılmış bağışıklık yanıtı anlamlı düzeyde arttı. Beş yıllık takip sonunda, RUTI grubundaki tüm hastalar tümörsüz kalırken, kontrol grubundaki 18 hastadan 13’ünde nüks gözlenmedi. RUTI aşısı iyi tolere edildi; yalnızca enjeksiyon bölgesinde hafif reaksiyonlar görüldü ve sistemik yan etki bildirilmedi.
Sonuç: Bu çalışma, RUTI aşısının BCG tedavisiyle birlikte uygulanmasının NMIBC hastalarında uzun dönem sonuçları anlamlı şekilde iyileştirebileceğini ve anti-tümör bağışıklığını güçlendirerek nüks oranlarını azaltabileceğini göstermektedir. Bulguların doğrulanması ve RUTI’nin klinik uygulamaya entegrasyonunun değerlendirilmesi için daha büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- European Association of UrologyYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?