İkinci hamilelikte sizi neler bekliyor?

2 Temmuz 2015   |    4 Mart 2023    |   Kategori: Gebelik Print

İlk hamilelik, kadınların hayatında önemli bir dönüm noktasıdır. Kadınların hayatta verdikleri önemli sınavlardan biridir ve anne adayının bedenen ve psikolojik olarak kendisinde ilk kez karşılaştığı değişikliklerin baskın olduğu bir dönemdir. İlk hamileliklerinde son haftalara yaklaşırken doğumun nasıl geçeceği ve nasıl bir anne olacağı konusunda yoğun endişeler yaşayan anne adayları, ikinci hamilelik süreçlerinde deneyimlerine bağlı olarak psikolojik açıdan daha bilinçli ve rahat olabilir. Bu iki hamilelik sürecinin benzerliklerini ve farklılıklarını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Can Çetin değerlendirdi.

İlk hamilelik ile ikinci hamilelik arasındaki farklar

İki hamilelik arasında en önemli fark; daha önce bebek sahibi olmuş bir kadının daha tecrübeli davranacak olması ve buna bağlı olarak ikinci hamileliğini daha rahat geçirmesidir. İkinci hamileliklerde anne adayının yaşayacağı fizyolojik ve psikolojik değişimler, genellikle anne adayına ilk hamilelik kadar yük vermez. Anne adayları ikinci hamilelikte hamileliğin getirdiği özel hissetme duygusunu yaşarken; ilk hamilelikteki kadar dergi, gazete, internet araştırması yapmaya, her detayı endişelenerek doktoruna anlatamaya ihtiyaç duymaz. İkinci hamileliğini yaşayan kadınlar, annelik duygusunu daha önce yaşadığı için, nasıl bir anne olacağından çok, ilk çocuğunun kardeşinden nasıl etkileneceğine kafa yorar.

Hamilelikte asla yapmamanız gereken 8 beslenme hatası!

İkinci hamilelikte anne, bebeğin hareketlerini daha önce fark eder; çünkü nasıl bir hareket bekleyeceğini biliyordur. Anne kendisinde meydana gelen değişikliklerin normal mi anormal mi olduğunu anlayabilir, doğum zamanı geldiğinde bunu daha kolay algılar ve daha az panik yaşar, iki hamilelik arasında geçen süreye bağlı olarak anne adayının yaşında, kilosunda, sağlık durumunda değişiklikler olmuşsa, hamilelikte yaşadığı fiziksel değişiklikler çok farklı olabilir. Öte yandan, anne adayı ilk hamileliğinde yaşadığı değişimleri, fizyolojik ve psikolojik yapısına bağlı olarak ikinci hamileliğinde de tekrar yaşayabilir. İlk hamilelikte karşılaşılan gebelik diabeti, gebelik tansiyonu gibi bazı hastalıklar ikinci hamilelikte tekrarlayabilir.

İkinci hamilelik süreci annenin daha tecrübeli olması nedeniyle ilkine göre daha kolaydır.

Hamilelikte fiziksel değişimler

İlk aylarda yorgunluk, uyku isteği, bulantı, kusma, tansiyon düşüklüğüne bağlı baş dönmeleri, göğüslerde hassasiyet olur. İlerleyen haftalarda sık idrara çıkma, kabızlık, diş eti kanaması, varis ve hemoroid oluşumu, sırt ve kasık ağrısı, midede yanma ve reflü görülebilir. Son aylarda idrar kaçırma, el ayak şişliği, bacaklarda kramplar normaldir.

Ciltte meydana gelen koyulaşma (yüzde maske şeklinde, göğüs başlarında, bazen genital bölge ve koltuk altında, karında), tüylenmede artış gibi değişiklikler anne adayını endişelendirse de bu değişikliklerin doğumdan sonra kendiliğinden kaybolacağı bilinmelidir. Karnın büyümesine bağlı olarak göbekte, bazen kalça, bacak ve göğüslerde \ çatlak oluşumu kadınlarda can sıkıcı olabilir. Bu çatlaklar doğumdan sonra geçmez, ancak gebelikte doktora danışılarak kullanılacak bazı ürünlerle önlenebilir.

Hamilelik döneminde anneye yapılması gereken tüm önemli testler

İkinci normal doğum nasıl olur?

İkinci normal doğum, anne adayı doğum ağrıları ve ıkınma konusunda daha bilinçli ve tecrübeli olduğu için, daha kolay gerçekleşir. Doğum süresi olarak bakıldığında ilk doğumlar ortalama 11-12 saat sürerken, daha önce normal doğum yapmış kadınlarda ise bu süre ortalama 7-8 saattir. Genellikle aynı bölgeyi içeren ikinci ameliyat ilkine göre de daha ağrılı ve zor geçtiğinden, sezaryen doğumlarda aynı durum geçerli değildir.

Hamilelikte demir eksikliği belirtileri, nedenleri ve tedavisi

İlk doğum şekli anneyi nasıl etkiler?

Daha önceki doğum şekli çoğu kez ikinci hamileliğin seyrini pek etkilemez, ancak hamileliğin sonlanmasını yani doğum şeklini etkiler. İkinci hamilelikte özel bir durum yoksa, daha önceki doğum şekli tercih edilmelidir. Bazen anne adaylarının bu konuda farklı istekleri olabilmektedir. Önceden normal doğum yapan anne adaylarının doğumda yaşadığı zorluklar nedeniyle sezeryan istekleri, tıbben geçerli bir neden olmadığı sürece yersizdir. Çünkü ikinci doğum çoğunlukla ilkinden daha kolay gerçekleşir, ilk doğumu sezaryen ile gerçekleşmiş anne adaylarının, ikinci doğumu normal yolla yapma istekleri de son zamanlarda artmıştır.

Çoğu ikinci hamilelikteki dokuz ayın çok daha hızlı geçtiğini söylüyor, siz fark etmeden ikinci bebeğiniz kollarınızda olacak, endişelenmeyin ve rahat bir hamilelik yaşayın!

İkinci hamilelik ile ilgili sık sorulan sorular

Kısa Bilgiler

2 bebek arasında ne kadar zaman olmalı?

Gebelik aralığı olarak da bilinen iki doğum arasındaki ideal süre her kadın için değişir ve yaş, sağlık ve önceki gebelik sonuçları gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Bununla birlikte, çoğu sağlık uzmanı, tekrar hamile kalmayı denemeden önce, doğumdan sonra en az 18 ay beklemenizi önerir. Bu, vücudun bir önceki doğumdan sonra toparlanması için zaman sağlar, erken doğum riskini azaltır ve hamilelik ve doğum sürecinin hem anne hem de bebek için daha sağlıklı yürümesini sağlar.

İkinci hamilelikte nelere dikkat etmek gerekiyor?

İkinci ve birinci hamilelikler arasında farklılıklar olsa da, anne adayları hala çeşitli risklerle karşı karşıya kalabilirler. Doğumdan önce ve sonra sağlık durumlarını takip etmek, düzenli prenatal kontroller yaptırmak, sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak önemlidir. Ayrıca, önceki hamileliklerde yaşanmış sorunlar veya aile geçmişi gibi risk faktörleri de dikkate alınmalıdır.

İlk gebelikte yaşanan sorunlar ikinci gebelikte tekrarlanabilir mi?

Evet bazı durumlarda tekrarlanabilir. Örneğin, lk hamileliğinde gestasyonel diyabet, preeklampsi veya erken doğum geçirmiş bir anne adayının, sonraki gebeliklerinde aynı komplikasyonları yaşama riski daha yüksek olabilir. Yaş, altta yatan tıbbi durumlar ve yaşam tarzı alışkanlıkları gibi diğer faktörler de gelecekteki gebeliklerde tekrarlanabilecek bazı gebelik komplikasyonları riskini artırabilir. Ancak her gebeliğin kendine özgü olduğunu ve ilk gebelikte meydana gelen bazı komplikasyonların sonraki gebeliklerde görülmeyebileceğini unutmamak önemlidir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla