Ihlamurun faydaları nelerdir? Ihlamur çayı neye iyi gelir, nasıl hazırlanır?

22 Aralık 2015   |    26 Mart 2023    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Ihlamur, çayı geleneksel olarak sakinleşmek ve ateş düşürmek için kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle kışın soğuk havalarda limon ve balla birlikte içilen ıhlamur çayı, soğuk algınlığı, grip, öksürük, nezle gibi hastalıklara karşı korur. Metabolizmayı ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Güçlü bir balgam söktürücü, nefes açıcıdır. Ihlamurun çiçeklerinde bulunan faydalı antioksidanlar iltihap giderici özellikler taşır; solunum yolları, kalp damar sağlığı ve kanser için etkili olabilir. Yüksek tansiyona iyi gelir. Ayrıca spazm önleyicidir, kadınların adet ağrılarına, bağırsak ve mide bozukluklarına karşı tüketilir. Tonik olarak veya buhar banyosu yoluyla cilt, göz, saç sağlığı ve temizliği için kullanılır.

Ihlamur nedir?

Ihlamurgiller (Tiliaceae) familyasından ağaç formunda bir bitkidir.  Kuzey yarımkürenin ılıman iklimlerinde yetişir. Ihlamur ağaçları 30 metreye kadar büyüyebilir ve 1000 yıla kadar yaşayabilir. 80 tür ıhlamur ağacından sadece ikisi tıbbi fayda için kullanılır. Bunlar, küçük yapraklı Avrupa ıhlamuru (tilia cordata) ve büyük yapraklı yaz ıhlamurudur (tilia platyphyllos).

ıhlamurun faydaları

Bitki çayı ağacın çiçek, yaprak ve kabuğundan yapılır. Çiçekleri en değerli kısmıdır, hassas, sarımsı beyaz ve hoş kokuludur. Yaprakları belirgin bir kalp şeklindedir. Krem renkli, tatlı, yumuşak, yuvarlak meyveleri vardır. Ihlamur ağacı kabuğu gri, yumuşak ve liflidir. Genellikle çiçeklerinin kurutulmasıyla elde edilen ıhlamurun uygun hasat zamanı Haziran ve Temmuz aylarıdır. Ülkemizde özellikle büyük yapraklı ıhlamur Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetişir.

İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler

Ihlamurun içerdiği vitamin ve mineraller

Ihlamur bitkisi A, B6, C ve P vitaminleri ve kalsiyum, demir, manganez minerallerini içerir. Tanen, protein, müsilaj ve glukoz bulunmaktadır. Potansiyel faydası kemferol, kuersetin, saponin, hesperidin gibi antioksidanlardan kaynaklanır.

Ihlamur çayının faydaları

İltihap gidericidir

Ihlamur çayında bulunan iltihap giderici antioksidanlar solunum yolu iltihapları, kas ağrıları ve spazmları, eklem ve baş ağrıları (migren dahil), artrit, gut ve zayıf kan dolaşımının neden olduğu yaralar dahil olmak üzere çeşitli iltihaplanma durumlarının tedavisine yardımcı olabilir. Ağrılı adet yaşayan kadınlara, ruh halindeki dalgalanmaları da önleyerek faydalı olabilir.

Spazm giderici özellikleri şişkinlik, kabızlık, ishal, gaz, kramp gibi sorunlara iyi gelebilir. Ihlamur ağacından yapılan odun kömürü ülseratif kolit ve irritabl barsak sendromu (IBS) semptomlarının tedavisine destek olur.

Soğuk algınlığı ve gripte

Ihlamur çayı boğazda veya ağızdaki tahrişi hafifletmeye yardımcı olan müsilaj adı verilen yapışkan bir madde içerir ve bu öksürük, boğaz ağrısı, mukus üretimi gibi gribal semptomlarla mücadele etmenize yardımcı olabilir. Ihlamur çayı, burun tıkanıklığını açar, grip ya da soğuk algınlığı ateş yaparsa terlemeyi teşvik eder ve vücut sıcaklığını düşürür.

Ayrıca ıhlamurun balgam söktürücü etkisi de unutulmamalıdır. Aynı zamanda enfeksiyonlara neden olan ve sizi hasta eden zararlı toksinleri atmanıza yardımcı olur.

Balgam nedir, neden olur? Balgamın belirtileri, türleri ve tedavisi

Kalp sağlığını destekler

Ihlamur çayı kan basıncını düşürerek kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Arterlerde ve kan damarlarındaki iltihaplanmayı önleyebilir ve damar sertliği, kan pıhtısı, aritmi ve kalp krizi riskini azaltabilir. Ayrıca hipertansiyona iyi gelir. Ancak ıhlamur çayı içindeki bazı bileşiklerin kardiyotoksik yapısından dolayı, kalp hastalığı geçmişi olanların dikkatli tüketmesi önerilir.

Güçlü bir sakinleştiricidir

Ihlamur çayının en bilinen özelliği sakinleştirici ve dinlendirici olmasıdır. Uyku bozukluklarına iyi gelir, sinirleri yatıştırır. Stres ve kaygıyı azaltır. Anksiyete veya depresyon sorununuz varsa yatmadan önce 1 bardak ıhlamur çayı içmek kendinizi daha iyi hissetmenizi ve rahat uyumanızı sağlayabilir. Çocuklarda hiperaktivite sorunu için ve altı aylıktan büyük bebekler için (eğer alerji yoksa) kullanımı güvenlidir.

Cilt sağlığını korur

Ihlamur çayı buhar banyosu cilt için faydalıdır. Gözenekleri açar, kirlenmeye bağlı oluşan lekeleri temizler, cilt iltihabının tedavisine yardımcı olur. Kuru cildi nemlendirir ve güneş kaynaklı cilt sorunlarına karşı da etkili olabilir. Ihlamur çayı bir tonik olarak da pamuk yardımıyla cilde uygulanabilir.

Saçları besler

Saçlarınızı parlatmak için, ıhlamur yaprakları ve çiçeklerini birlikte kaynatarak elde edilen suyla saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Ayrıca ıhlamur suyu kafa derinizi rahatlatır, saç derinizi ve saç köklerinizi güçlendirerek saç dökülmesinin önüne geçer.

Saç dökülmesi neden olur, nasıl önlenir? En etkili tedavi yöntemleri

Bağışıklığı güçlendirir

Yapılan bazı çalışmalarda ıhlamur çiçeğinden elde edilen bileşiklerin çeşitli bakteri ve maya türlerine karşı etkili olduğu, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudu hastalıklara karşı güçlendirdiği bulunmuştur. Ancak bu etkilerin ıhlamur çayının tüketimiyle de sağlanabileceğine dair bilimsel kanıtlar eksiktir.

Ihlamur çayı nasıl yapılır? Nasıl tüketilmelidir?

Ihlamur çayı nasıl tüketilmelidir?

Hazırlanışı: İki gram kadar ıhlamuru bir demliğe koyun ve üzerine 1 su bardağı kaynamaya yakın sıcaklıkta su ilâve edin. 5-10 dakika kadar çay gibi demlenmesini bekleyin. Sonra içebilirsiniz. Taşıdığı uçucu yağın kaybolmasını önlemek için demliğin ağzını kapalı tutun.

  • Ihlamur çayı bekletildiğinde içindeki aktif maddeler kaybolduğundan daima taze olarak demlenip içilmelidir.
  • Uyku verici özelliğinden dolayı sindirimi yavaşlatabilir. Bu nedenle öğünler arasında içmek daha faydalıdır.
  • Ihlamur çayı 10 dakikadan fazla bekletilirse yapısındaki maddeler değişerek sarı rengi kırmızıya dönüşür ve kokusu kaybolmaya başlar. Yaprak ıhlamur kullanılırsa demlemeden itibaren kırmızı rengi alır ve sağlayacağı fayda azalır, tadı ve kokusu da kaybolur. Günde 2-3 bardaktan fazla içilmemelidir.

Ihlamur çayını yüksek tansiyon için alıçla; damar sertliği için mabet ağacıyla; gerginlik için şerbetçiotuyla; soğuk algınlığı ve grip için mürverle harmanlayarak içebilirsiniz.

Meyveli ıhlamur çayı tarifi

Malzemeler:

  • 1 adet elma, ayva, limon ve kabuk tarçın
  • 5-6 adet karanfil
  • Bir tutam ıhlamur
  • 2 yemek kaşığı bal

Yapılışı: Elma, ayva, limon kabuklarını yıkayıp 4 parçaya bölün ve bir tencereye koyun. Üzerine kabuk tarçın ve karanfili de ekleyin. Tencereye su koyduktan sonra kaynatın. Kaynadıktan sonra ıhlamuru da ekleyerek çayı demlenmeye bırakın. Ardından süzüp bal ekleyerek içebilirsiniz.

Adaçayının faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Ada çayı nasıl demlenir?

Ihlamur nasıl kurutulur?

Haziran ve Temmuz aylarında açan ıhlamur çiçeği ve yaprakları dala tutunduğu yerden koparılır. Gölge bir yere serilen bez üzerine konarak kurumaya bırakılır.  Ara ara alt üst edilir. Yaklaşık 1 hafta sonra kuruma gerçekleşecektir. Etkinliği ve kokusunu kaybetmemesi için hava almayacak biçimde muhafaza edilmelidir. En fazla 1 yıl içinde tüketilmesi gerekir.

Ihlamur çiçeklerinin tomurcukları da farklı amaçlar için çiçeklenme öncesi toplanıp tüketilebilir. Tomurcuklar için hasat zamanı Mart ayıdır. Ihlamur tomurcukları birçok ülkede yemeklere katılarak veya turşusu yapılarak tüketilir. Alternatif tıp alanında tomurcuklar merhem yapımı için bir hammaddedir.

Ihlamur yağı nedir?

Uçucu bir yağ olan ıhlamur yağı, ıhlamurun çiçeklerinden elde edilir. Saf ve katıksız bir üründür ve özellikle aromaterapide kullanılırken jojoba yağı ile hafifçe seyreltilmelidir. Ihlamur yağı yan etkileri olmayan ve kullanımı herkes için oldukça güvenli bir yağdır. Tatlı ve çiçeksi kokusu bazen “baş döndürücü” bulunsa da çok pozitif ve canlandırıcı bir yağdır. Seyreltilerek ya da saf haliyle parfüm olarak da kullanılabilir.

Ihlamur yağının faydaları

  • Hem zihninizi hem de bedeninizi sakinleştirir: Ihlamur yağını sadece koklamak ya da banyo suyunuza birkaç damla damlatmak rahatlamanıza yardımcı olabilir.
  • Solunum problemlerini rahatlatabilir: Kaynar suyun içine birkaç damla ıhlamur yağı damlatarak bulunduğunuz odanın havasını değiştirebilirsiniz. Balgam söktürücü ve nefes açıcı etkilerinden yararlanabilirsiniz.
  • Özellikle stres kaynaklı cilt sorunlarına iyi gelir: Akne, egzama, sedef hastalığı ve genel olarak tahriş olmuş ve iltihaplı ciltler ıhlamur yağına iyi yanıt verir. Ancak kullanmadan önce yağı mutlaka seyreltmelisiniz ve doktorunuza danışmalısınız.
  • Cildi nemlendirir ve parlatır: Günlük olarak kullandığınız cilt toniğinize ya da vücut nemlendiricinize birkaç damla ıhlamur yağı ekleyebilirsiniz. Ancak uzun süre kullanımda cildi tahriş edebilir.

Bergamotun faydaları nelerdir? Bergamot yağı ve çayı neye iyi gelir?

Ihlamurun yan etkileri ve zararları

  • Kalp hastalığı geçmişi veya riski varsa kullanmaktan kaçınılmalıdır. Uzun süreli ve yoğun tüketimi kardiyotoksik etki yaratabilir.
  • Lityum kullanan kişiler doktora danışarak tüketmelidir.
  • Hafif alerjik reaksiyonlar oluşma riski vardır.
  • Hamilelere ve emziren kadınlara önerilmez.
  • Anemisi olan kişilere önerilmez.
  • İlaç etkileşimi olabileceğinden, kullandığınız herhangi bir ilaç varsa doktorunuza danışın.
  • Yemekten sonra içilirse hazmı güçleştirir.
  • Uyuşukluk yapabilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla