Elde edilen verilerin, bu tedavi çözümünün, hastalığın ilerlemesini yavaşlatarak IPF’li hastalara nasıl yardımcı olduğuna dair bilgileri anlamaya yardımcı olduğunu belirten Roche Medikal Direktörü ve Global Ürün Geliştirme Başkanı Dr. Sandra Horning; “Bu analizler ayrıca IPF’nin gerçek yaşamda yönetilmesine ilişkin bilgiler de veriyor” dedi.
Birleştirilen faz III çalışmaların ilk post hoc analizinde ürün, daha fazla ilerlemiş akciğer fonksiyon bozukluğu bulunan hastalarda bir yıl zarfında tüm nedenlerden ölüm riskinde plaseboya kıyasla %72 azalma sağladı1. Ürün, akciğer fonksiyonu daha az korunmuş hastalarda nefes darlığının ilerlemesini de yavaşlatırken2 herhangi bir nedenden hastaneye yatırılan IPF’li hastalar için hastaneye yatış sonrası ölüm riskini azalttı.
İPF’ye yönelik anti fibrotik tedavilerde, gerçek yaşamda tedaviye uyum ve devam durumunun araştırıldığı ilk geçmişe dönük çalışma analizinde ise, çalışmanın takip döneminde bu ürünü kullanan hastaların tedaviye uyum derecesinin yüksek olduğunu ve hastaların %76.2’sinin tedaviye devam ettiğini gösterildi.
İPF, ya da akciğer sertleşmesi, nadir görülen ve ciddi bir akciğer hastalığıdır. İPF akciğerlerde geri dönüşümsüz ve ilerleyici bir biçimde yara dokusu (fibrozis) oluşması nedeniyle oluşan, nefes almayı güçleştiren ve kalbin, kasların ve yaşamsal organların, düzgün çalışmaları için gereken yeterli oksijeni almasına engel olan ölümcül bir hastalıktır. Hastalık hızlı veya yavaş ilerleyebilmektedir, fakat zamanla akciğerler giderek sertleşerek fonksiyonlarını kaybetmektedir. İPF’li hastalar çoğu kanser hastasına kıyasla daha hızlı bir kötüleşme tablosu çizmektedir; yakın tarihte gerçekleştirilen bir çalışmada sağkalım oranının pek çok kanser türünden daha düşük olduğu gösterilmiştir.
Amerika Birleşik Devletlerinde yaklaşık 100.000, Avrupa’da ise 110.000 kişide İPF bulunmaktadır. Hastalığın nedeni bilinmemekte ve çaresi bulunamamaktadır. İPF’nin iyileşmesini sağlayan bir tedavi henüz bulunmasa da, hastalığın ilerlemesini yavaşlatan ve semptomları hafifleten tedaviler mevcuttur. İPF tipik olarak 45 yaş üzeri kişilerde görülmekte ve kadınlara kıyasla erkekleri daha fazla etkilemektedir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
şu anki iki ilaç dışında piyasaya sürülmesi beklenen ilaç var mı .öyle bir ilacının olduğunu duydum ama ilaç adı yok .sadece molekül denilmiş.insaşllah hemen ilaç çıkar da hastalarımız kurtulur.