Hurmanın faydaları nelerdir? Hurma diyeti ve sağlıklı tarifler

8 Nisan 2021   |    5 Haziran 2022    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Hurma, çok faydalı tropikal meyvedir ve genellikle kurutulmuş olarak tüketilir. Son zamanlarda popüler hale gelmiş bu lezzetli meyve, içerdiği çeşitli besinler, lifler ve antioksidanlar sayesinde çok besleyicidir. Lifli yapısıyla sindirim sistemini düzenler ve kabızlığı önler. İçerdiği antioksidanlar kanser, kalp hastalığı, diyabet ya da Alzheimer gibi bazı kronik hastalıklara karşı koruma sağlar. Ayrıca hurma püresi, özellikle diyabet hastaları için beyaz şeker yerine tatlılarda kullanılabilen iyi bir tatlandırıcıdır. Ancak içerdiği yüksek oranda ki şeker (doğal olsa bile) ve karbonhidrat nedeniyle dikkatli tüketmek gerekir.

Hurmanın besin değeri

100 gram (yaklaşık 4-5 adet büyük boy) hurma aşağıdaki besinleri içerir:

  • Kalori: 277
  • Karbonhidrat: 75 g (gram)
  • Lif: 7 g
  • Protein: 2 g
  • Potasyum: Günlük ihtiyacın %20’si
  • Bakır: Günlük ihtiyacın %18’i
  • Manganez: Günlük ihtiyacın %15’i
  • Magnezyum: Günlük ihtiyacın %14’ü
  • B6 Vitamini: Günlük ihtiyacın %12’si
  • Demir: Günlük ihtiyacın %5’i

Magnezyum nedir? Neye iyi gelir? Mg eksikliğinin belirtileri ve tedavisi

Hurma kaç kalori?

Hurma yüksek kalorili bir meyvedir. Bu nedenle özellikle kilo vermek isteyen kişiler dikkatli tüketmelidir. 2 adet büyük boy hurma (yaklaşık 48 gram) 133 kaloridir.

Günde ne kadar hurma yenmeli?

İçerdiği tüm besin maddelerini almak için günde 4-5 hurma tüketmek yeterlidir. Ancak diyet yapıyorsanız ya da diyabet gibi beslenmeyle bağlantılı bir kronik hastalığınız varsa bu miktar değişebilir. Böyle bir durumda doğru miktar için doktorunuza danışın.

Hurmanın faydaları

Hurma hangi hastalığa iyi geliyor?

Hurma lif açısından zengin olduğu için bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı önleyebilir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde kronik hastalıklardan ve demans, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklardan korur. Diyabet hastalarında kan şekerini düzenler.

Hurma bol liflidir

Düzenli olarak bol lif gıdalar tüketmek sağlığımız için çok önemlidir. Hurma yüksek lifli bir besindir ve diğer lifli besinler gibi bağırsak hareketlerini destekleyerek kabızlığı önleyebilir. Ayrıca lifli besinler kan şekeri kontrolüne de yardımcı olabilir. Hurmadaki lif, sindirimi yavaşlatır ve yedikten sonra kan şekeri seviyelerinin çok yükselmesini önleyebilir. (1)

Hurmanın içerdiği antioksidanlar hastalıklardan korur

Antioksidanlar, hücrelerde oluşan oksidasyonu engelleyerek hücreleri, hastalıklara yol açabilen dengesiz moleküller olan serbest radikallerden korur. Yapılan araştırmalarda hurmanın, aynı kategorideki diğer kurutulmuş meyvelere göre daha yüksek antioksidan içeriğe sahip olduğunu göstermiştir. Hurmanın içerdiği flavonoid, karotenoid ve fenolik asit gibi antioksidanlar, kalp hastalığı, kanser, Alzheimer ve diyabet gibi hastalıkları önler. (2)

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Beyin sağlığını destekler

Araştırmalar, beyinde interlökin gibi iltihaplı sitokinlerin artışının tehlikeli olduğunu, Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkların gelişim riskini arttırdığını göstermektedir. Düzenli hurma tüketmek beyinde interlökin 6 (IL-6) seviyesini düşürerek Alzheimer’a karşı koruyabilir. Ayrıca farelerle yapılan bir çalışmada hurmanın, beyinde plaklar oluşturabilen amiloid beta proteinlerinin aktivitesini azaltmaya yardımcı olduğu gözlenmiştir. Plaklar beyinde biriktiğinde, Alzheimer hastalığına yol açabilir.

Bir başka araştırmada hurmayla karıştırılmış yiyeceklerle beslenen farelerin, yemeyenlere kıyasla önemli ölçüde daha iyi hafıza ve öğrenme yeteneğine sahip olduğu ve ayrıca daha az kaygı ile ilişkili davranış gösterdiği gözlenmiştir. (3)

Doğal tatlandırıcı olarak kullanılabilir

Hurma, meyvede bulunan doğal bir şeker türü olan fruktoz kaynağıdır. Bu nedenle çok tatlıdır. İçerdiği besinler, lif ve antioksidanlar nedeniyle tatlılarda ve keklerde beyaz şeker yerine kullanılabilecek sağlıklı bir alternatiftir. Hurmayı yiyeceklerde beyaz şeker yerine kullanmanın en iyi yolu, hurma dolgusu (püresi) ya da pekmezidir. Aşağıda, yapılışı son derece basit olan hurma dolgusunun tarifini bulabilirsiniz. Hurma dolgusunu kullanacağınız şekerle aynı miktarda yiyeceklerinize ekleyebilirsiniz.

Kan şekeri kontrolüne yardımcı olur

Diyabet hastalarında kan şekeri kontrolü azalır. Yapılan araştırmlara hurmanın, pankreasın insülin salgılama işlevini iyileştirebildiğini göstermektedir. Ayrıca hurma, düşük glisemik indeksi, içerdiği lifler ve antioksidanlar sayesinde kan şekeri düzenlemesine yardımcı olma potansiyeline sahiptir. Bu özelliğiyle de diyabet yönetimine fayda sağlayabilir. (4)

Şeker hastaları hurma yiyebilir mi?

Hurmanın diyabet hastaları için güvenli olup olmadığı, içerdiği yüksek oranda doğal şeker ve karbonhidrat nedeniyle tartışma konusudur. Yapılan bir araştırmada günde 7-10 arası hurma tüketen diyabet hastalarının kan şekerlerinde bir artış olmadığı gözlenmiştir. Ayrıca daha önce de bahsettiğimiz gibi hurmanın içerdiği lif ve antioksidanlar kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı olabilir. (5)

Diyabet (şeker hastalığı) nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Ancak tabii ki hurmanın içerdiği yüksek kalori ve karbonhidrat da göz önünde bulundurulmalıdır. 24 gram ağırlığındaki bir büyük boy hurma yaklaşık 66.5 kaloridir ve 18 gr karbonhidrat içerir. Diyabet hastalarının karbonhidrat alımını da sınırlamaları gerekir. Bir diyabet hastası bir seferde 2-3 hurma yiyebilse de öncesinde uzman bir doktorla görüşmesi daha güvenli olabilir.

Hurma pekmezinin faydaları

Hurma pekmezi, çekirdeksiz hurmalardan elde edilir.  Hurma pekmezi kolesterol içermez. Tıpkı hurma gibi zengin bir antioksidan ve lif kaynağıdır. Ayrıca hurmanın içerdiği tüm vitamin ve mineralleri içerir. Antibakteriyel özelliktedir. Güçlü bir enerji kaynağıdır.

  • Zengin bir antioksidan kaynağıdır.
  • Antibakteriyel özelliklere sahiptir.
  • Çinko, potasyum, kalsiyum, demir gibi mineraller ve C, B6 ve A vitamini içerir.
  • Sabah içilen bir kaşık hurma pekmezi gün boyu enerji sağlayabilir
  • Lif açısından zengindir
  • Kolesterol içermez

Hurma pekmezini bal yerine sabah kahvaltılarında tüketebilir ya da beyaz şekere alternatif olarak pastalar ve tatlılara ekleyebilirsiniz.

A Vitamini nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Hurma zayıflatır mı?

Hurmalar lif bakımından yüksektir ve harika bir protein kaynağıdır. Bu sayede hem tokluk hissi yaratır hem de metabolizmayı hızlandırır. İçerdiği besinler ve beyaz / kahverengi şeker ve yapay tatlandırıcıların yerine kullanılabilmesi, sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi destekler. Ayrıca genellikle obezite ve diyabetle bağlantılı olan enflamasyonu azaltmaya yardımcı olan yüksek hacimde doymamış yağ asitleri içerir. Ancak eğer kilo vermeye çalışıyorsanız hurmanın içerdiği şeker ve karbonhidrat konusunda dikkatli olmalısınız. Günde 5-6 adetten fazla tüketmek kilo vermenizi yavaşlatabilir.

Hurma diyeti nasıl yapılır?

Uzman diyetisyenler kilo vermek isteyen kişilere genellikle tüm besinleri gün içerisinde dengeli olarak alabilecekleri bir diyet programı önerirler. Hurma diyeti uygulamak istiyorsanız öncesinde mutlaka uzman bir diyetisyene danışın. Hurma diyetinde gün boyunca yiyebileceğiniz iki besin var. Az yağlı yoğurt ve hurma. Günde 3 öğün olmak üzere her öğünde 1’er kase doğal az yağlı yoğurt ve 7’şer hurma tüketilecek. Öğün aralarında ise bol su ve yeşil çay içebilirsiniz. Günde yaklaşık 2.5-3 litre su içmeye çalışın. Ayrıca günde en az 45 dakika yürüyüş yapmak da kilo vermenizi hızlandıracaktır.

Hurma diyeti kaç gün yapılır?

Hurma diyeti sadece az yağlı yoğurt ve hurma yiyebildiğiniz ve en fazla 1 hafta sürdürmeniz gereken yoğun bir diyettir. Ancak özellikle sağlık sorunları olan kişiler bu diyeti uygulamadan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar.

Sağlıklı hurma tarifleri

Hurma dolgusu (püresi)

Malzemeler: 2 su bardağı çekirdeksiz Kudüs hurması, 3 bardak su
Yapılışı: Hurmaları yıkadıktan sonra 3 bardak suyla bir kabın içine ıslayın ve yumuşaması için 10 dakika bekletin. 10 dakika sonrasında ısladığınız sudan 1,5 su bardağı ayırın. (pürenizin kıvamını bu suyla ayarlayacaksınız). Hurmaları ve 1 bardak suyu blendera koyun ve pürüzsüz olana kadar karıştırın. Eğer kıvamı koyu geldiyse biraz daha su ekleyip tekrar karıştırın. Hurma dolgusunu kapağı iyi kapanan, hava geçirmez bir cam kavanozda, buzdolabında 3 aya kadar saklayabilirsiniz.

Havuç, yulaf ve hurmalı kurabiye

Malzemeler: 3 adet büyük çekirdeksiz Kudüs hurması, 1 orta boy iyice olgunlaşmış muz, 1 orta boy havuç (soyulmuş ve büyük parçalar halinde doğranmış), 1 su bardağı klasik yulaf, 1/4 su bardağı ceviz (küçük parçalanmış), 1/2 çay kaşığı toz tarçın, 1/2 çay kaşığı toz zencefil, 1/4 çay kaşığı taze rendelenmiş hindistan cevizi ve 2 tutam tuz

Cevizin faydaları ve zararları nelerdir? Sağlıklı ceviz tarifleri

Yapılışı: Fırını önceden 190 derecede ısıtın. Havucu ve hurmaları mutfak robotunda küçük parçalara ayırın. Doğranmış muz, yulaf, ceviz ve baharatları da ekleyip çok fazla lapa haline gelmeyecek kadar tekrar karıştırın. Karışımdan 2 yemek kaşığı kadar alarak yuvarlayın ve üzerinden bastırarak düzleştirin (disk haline getirin). Kurabiyeleri yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Tepsiyi fırının orta rafına koyun ve kenarları koyu altın rengi olana kadar 25 -30 dakika pişirin. Tamamen soğumaya bırakın

Hurmanın zararları

  • Fazla tüketildiğinde yüksek kalori içeriği nedeniyle kilo alımına neden olabilir.
  • Hurma yüksek oranda potasyum içerir. Böbrek hastalığınız varsa tüketmeden önce her gün almanız gereken potasyum miktarı için bir doktora danışın.
  • Kuru hurma bazı kişilerde alerjiyi tetikleyebilecek, karın ağrısı ya da deri döküntüsünde neden olabilecek sülfitler içerebilir.

Kaynaklar ve Referanslar:

1- Dates, medjool2- Diabetes3- Fibre in food

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla