Hipoglisemi, kan şekeri düzeyinin sorun yaratacak kadar düşmesidir. Bu durum en sık insülin kullanan diyabet hastalarında görülür. Ayrıca karaciğer ve böbrek yetmezliği, insülinoma, pankreas tümörleri ve kullanılan bazı ilaçlar hipoglisemiye neden olabilir. Kan şekeri seviyesine göre şikayetler değişir. Başlangıçta çarpıntı, terleme, açlık hissi, baş ağrısı, sinirlilik ve huzursuzluk gibi şikayetler olabilir. Eğer tedavi edilmez ve kan şekeri çok düşerse, konuşma ve görme bozuklukları, havale, koma ve ölüm gerçekleşebilir. Hipoglisemi tedavisinde hastanın bilinci açıksa derhal şeker (4-5 adet kesme şeker vb.) almalıdır. Bilinci kapalı hastalarda hastanede damardan glukoz (şeker) verilir. Hipoglisemi çok acil bir durum olduğu için şüphelenildiğinde acele 112 acil çağrı merkezinden yardım istenmelidir.
İçindekiler
Hipoglisemi, kan şekerinin diyabet hastalığı olanlarda 70mg/dl, diyabeti olmayanlarda 50 mg/dl’nin altına düşmesidir. Şikayetlerin başladığı kan şekeri düzeyi kişiden kişiye değişebilir. Hipoglisemi hızlı müdahale edilmesi gereken acil bir durumdur. Bilinç bozukluğu yaşayan hastaların yaklaşık %60-70’inde altta yatan sebep hipoglisemidir. Şeker hastalarının %20’si hayatları boyunca en az bir kez hipoglisemi atağı ile acile başvurmaktadır.
Diyabet (şeker hastalığı) nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Kan şekeri düşüklüğü en sık diyabet hastalarında görülür. Ancak şeker hastalığı olmayan kişilerde de görülebilir. Diyabetik ve diyabetik olmayan hipoglisemi olarak iki başlık altında incelenebilir:
Diyabet hastalarında sağlıklı insanlara göre kan şeker düzeyi daha yüksekken şikayetler başlamaktadır. Bu nedenle şeker hastaları düzenli şekilde kan şekeri ölçümü yapmalıdır.
Şeker hastalığı olmayan kişilerin kan şekeri 50 mg/dl’nin altına düştüğünde yaşanan durumdur. Bazı hastalıklar ve yanlış beslenme diyabetik olmayan hipoglisemiye neden olabilir.
İnsülin nedir, ne işe yarar? Yüksekliği, direnci ve tedavisi
Yemek yedikten 2-4 saat sonra kan şekerinin düşmesi durumuna reaktif hipoglisemi denir. Ellerde titreme ve soğuk terleme en sık görülen belirtileridir. En büyük sıkıntı kişinin yemek yemesine rağmen tokluk hissetmemesidir. Bu yüzden bu sorunu yaşayan kişiler çabuk kilo alırlar ve sürekli halsizlik nedeniyle günlük yaşamları çok olumsuz etkilenebilir.
Reaktif hipoglisemi sıklıkla hipotiroid hastalarında, ağır spor yapan kişilerde, kötü beslenen ya da şok diyet yapanlarda, mide hastalarında, alkol ve kafeini çok tüketen kişilerde görülür.
Özellikle beyin olmak üzere vücudumuzda her organ besin ve oksijen kullanıp enerji üreterek hayatta kalabilmektedir. Bu yüzden kanda daima belirli seviyede glukoz bulunmalıdır. Kan glukozunu sabit düzeyde tutabilmek için birçok hormon görev yapar. Yemek sonrası artan kan şekerini düşüren insülin hormonudur.
Glukoz nedir, neye yarar? Düşmesi ve yükselmesi tehlikeli mi?
Açlıkta veya yoğun egzersiz sonrası kan şekerini artıran glukagon hormonudur. Eğer glukoz daha fazla düşerse adrenalin, kortizol ve büyüme hormonları devreye girerek kan şekerini yükseltirler.
Kan şekerini düşüren insülin hormonunun çeşitli neden ve mekanizmalarla salgılanmasının artması veya yıkımının azalması hipoglisemiye neden olur. Kan şekerini yükseltecek hormonların salgılanmasının azalması veya yıkımının artması da hipoglisemi sebebidir.
Kortizol (stres hormonu) nedir? Ne işe yarar? Yüksekliği ve düşüklüğü
Kan şekeri düşüklüğünün belirtilerinin algılanması, hissedilmesi kişiden kişiye değişir. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve şeker hastalığı olanlarda belirtileri hissetmek daha zor olabilir. Hipoglisemi belirtileri düşük olan kan şekerini yükseltmek için salgılanan stres hormonlarının etkileri ve beyne giden şekerin azalması nedeniyle oluşur.
Kan şekeri gece düşüyorsa; terleme, çarpıntı, baş ağrısı veya kabus görerek uyanma şeklinde şikayetler olabilir. Eğer kan şekeri düşüklüğü devam eder ve müdahale edilmezse biliç bulanıklığı, koma ve ölüme neden olabilir.
Kan şekerinin düşmesi nedeniyle aniden başlayan belirtiler hipoglisemik atak olarak adlandırılır. Ellerde ve vücutta titreme, soğuk soğuk terleme, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, solgunluk, çarpıntı, sinirlilik, acıkma, huzursuzluk başlıca belirtilerdir. Hipoglisemi atakları belirtilerin şiddetine ve kan şekeri düzeyine göresınıflandırılır ve buna göre tedavi planlanır.
Tekrarlayan ciddi hipoglisemik ataklar çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunlar:
Hipotermi nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Kan şekerine glukometre adı verilen kan şekeri ölçüm cihazı ile parmak ucu delinerek bakılabilir. Ayrıca hastadan alınan kan örneği laboratuvar testleri ile değerlendirilir. Hipoglisemi tanısı koyabilmek için kan şekeri düşük olmalı ve hastada şikayetlere sebep olmalıdır. Kan şekeri yükseltildiğinde şikayetlerin kaybolması gerekir.
Bu yüzden tüm aşamalarda kan şekeri düzeyi (HbA1C testi ile )ölçülmelidir. Hipogliseminin nedenini saptamaya yönelik açlık ve tokluk kan şekeri ölçümü, şeker yükleme testi, bazı hormon düzeyleri ölçümü, karaciğer ve böbrek enzim düzeyleri ölçümü gibi biyokimyasal testler yapılabilir.
HbA1C testi nedir? Nasıl yapılır? Hemoglobin A1C ne işe yarar?
Hipoglisemi acil tedavisi yapılması gereken bir durumdur. Özellikle şeker hastalarında ani bir kötüleşme olduğunda mutlaka hipoglisemi düşünülmelidir. Kan şekerini o anda ölçme imkanı yoksa şeker düşüklüğü, şeker yüksekliğinden daha tehlikeli bir durum olduğu için hemen müdahale edilmelidir.
Şeker hastaları ve yakınları hipoglisemi esnasında hangi müdahalelerin yapılacağını mutlaka bilmelidir:
İnsülin direnci nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Hipoglisemi belirtileri bazen uzun sürebilir veya tekrarlayabilir. Bu nedenle bazen hastalar hastanede gözlem altında tutulabilir. Hipoglisemi tedavi edildikten sonra nedeni araştırılmalıdır. Bu nedene yönelik tedavilerin uygulanması da önemlidir.
Hipoglisemi ani gelişen ve acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Acil müdahale edilmemesi halinde koma ve ölüm gibi ağır sonuçlara neden olduğundan tıbbi müdahale dışı yöntemlerle vakit kaybedilmemelidir.
Hipoglisemiden korunmak için önemli öğünlerden biri kahvaltıdır. Kahvaltıda aşağıdaki besin önerilerini seçenek olarak kullanabilirsiniz:
Öğlen yemeğinde hafif, ancak protein, sağlıklı yağlar ve kompleks karbonhidrat içerikli yiyecekler tüketilebilir. Aşağıdaki önerileri deneyebilirsiniz:
Yoğurdun faydaları nelerdir? Yoğurt kürü ve mayası nasıl yapılır?
Hipoglisemi sorunu yaşıyorsanız yediğiniz yiyeceklerin glisemik indeksini bilmeniz gerekir. Örneğin, tatlı patatesin glisemik indeksi nispeten düşüktür ve bir antioksidan kaynağıdır. Beyaz patatese göre daha iyi bir seçenektir.
Akşam yemekleri diğer öğünlere göre daha hafif olmalı, protein ve kompleks karbonhidrat içermelidir. Aşağıdaki önerileri deneyebilirsiniz:
Hipoglisemi sorunu yaşıyorsanız kan şekeri seviyenizi sabit tutmak ve yeterli miktarda vitamin, mineral, sağlıklı yağ, protein ve lifli karbonhidrat alabilmek için öğün aralarına küçük, besleyici atıştırmalıklar eklemelisiniz. Bazı sağlıklı atıştırma seçenekleri şunlardır:
Havucun faydaları nelerdir? Havuç suyu nasıl yapılır, neye iyi gelir?
Eğer düzenli egzersiz yapıyorsanız daha sık yemelisiniz. Egzersizden önce karbonhidrat ve protein içeren küçük bir atıştırmalık yiyebilirsiniz. Ayrıca susuz kalmamaya da özen gösterin.
Yenidoğan bebekler doğumla birlikte göbek kordonu aracılığıyla anneden gelen glukoz kaynağından ayrıldığı için kan şekeri düşer. Herhangi bir müdahaleye ihtiyacı olmadan bu hipoglisemi durumu doğumdan birkaç saat sonra düzelir. Ancak bazı bebeklerde hipoglisemiye zemin hazırlayan ek durumlar vardır. Bunlar;
Yenidoğanlarda kan glukoz düzeyinin 50 mg/dl’den az olması hipoglisemi olarak kabul edilir ve hemen tedavi edilmelidir.
Yenidoğanlarda hipoglisemiyi düşündüren belirtiler yetişkinlerden farklıdır. Ayrıca bu belirtiler bebeklerde çoğu hastalıkta görülebilen ortak belirtilerdir. Bu nedenle diğer hastalıklar da gözden geçirilmelidir.
Yaşlılar hipoglisemi açısından daha fazla risk altındadır. Diyabet tedavisine uyumu azaltabilecek hafıza problemleri, insülin ve diğer ilaçların kullanım hataları, kan şeker takibi yapamama, beslenmenin düzensiz olması gibi nedenler hipoglisemik atakların gelişmesini artırır. Yaşlılarda hipogliseminin tipik belirti ve bulguları olmayabilir.
Uzun yıllar diyabeti olan yaşlıların çoğu titreme, sinirlilik, çarpıntı, terleme gibi başlangıç belirtilerini hissetmelerini engelleyen sinir hasarına sahiptir. Bu nedenle yaşlıların çoğu hipoglisemi belirtilerini hissetmeyebilir ve bundan dolayı şikayet etmez.
Hastalar hipoglisemi farkındalığı hakkında sorgulanmalı, yaşlı diyabet hastasıyla beraber yaşayan, bakımını üstlenen kişiler bu açıdan eğitilmelidir. Yaşlı diyabet hastalarının tedavisinde ilk hedef hipoglisemiden kaçınmaktır.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- What is hypoglycemia?2- Hypoglycemia,3- Hypoglykämie4- Low blood sugar5- Что такое гипогликемия?YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?