Hipofiz, endokrin sisteminin bir parçası olarak, vücudun hayati işlevlerini düzenlemede önemli rol oynayan bir bezdir. Büyük ölçüde hemen üzerinde bulunan hipotalamus tarafından kontrol edilir ve diğer bezleri uyarıp birçoğunun aktivitesini denetlediği için ana bez olarak adlandırılır. Ana işlevi, tiroid, adrenal bezler, üreme organları başta olmak üzere, diğer endokrin bezleri ve organları etkileyen hormonları salgılamaktır. Hipofiz ile ilgili sorunlar genellikle belirli bir hormonu çok fazla veya çok az ürettiğinde ortaya çıkar; çoğu zaman, bu bozukluklara iyi huylu bir tümör (adenom) neden olur. Hormon üretiminin değişmesi kilo alma, bodurluk veya aşırı büyüme, yüksek tansiyon, cinsel istek azlığı ve ruh hali değişikliklerine yol açabilir. Hipofiz tümörünü tedavi etmek için radyoterapi, ilaçlar ve ameliyat gerekli olabilir.
İçindekiler
Hipofiz bezi, hayati vücut fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli bir rol oynayan bezelye büyüklüğünde bir bezdir. Küçük boyutuna rağmen, vücudun ‘ana bezi’ olarak adlandırılır, çünkü diğer hormon salgılayan bezlerin çoğunun aktivitesini kontrol eder. Ürettiği hormonlar büyüme, üreme ve kan basıncı gibi önemli işlevleri düzenlemeye yardımcı olur. Hipofiz hormonlarının seviyeleri gün içinde vücudun ihtiyaçlarına göre değişir.
Hipofiz bezi, beynin tabanında, burun köprüsünün arkasındaki kemik boşluğunun (sella turcica) içinde bulunur ve sap benzeri bir yapıyla hipotalamusa bağlanır. Hipotalamus, beynin aktivitelerini kontrol eden bölümüdür, bedensel işlevlerin dengesi için çok önemlidir. Hipotalamus, hipofiz bezinden hormon salınımını denetleyerek vücut ısısını düzenler; beslenme, su ihtiyacı, uyku ve uyanma kalıpları, duygusal davranış ve hafıza işlevlerini etkiler. (1)
Prolaktin nedir? PRL hormonu yüksekliği ve düşüklüğü neden olur?
Hormonlar, büyümeden doğurganlığa kadar her şeyi yönlendiren, kan dolaşımı yoluyla bir hücreden diğerine mesaj taşıyan doğal kimyasallardır. Hipofiz bezi, vücudun hormon sistemi olan endokrin sisteminin bir parçasıdır. Ürettiği hormonlarla pek çok farklı sürecin kontrolünü sağlar. Vücudun ihtiyaçlarını algılayarak, işlevlerini düzenlemek ve uygun ortamı sürdürmek için farklı organlara ve bezlere sinyaller gönderir.
Kortizol (stres hormonu) nedir? Ne işe yarar? Yüksekliği ve düşüklüğü
Örneğin süt üretimini tetikleyen prolaktin üretir, adrenal bezler, tiroid bezi, yumurtalıklar ve testisler üzerinde etkili olan hormonları salgılar. Böylelikle metabolizmanın büyüme, cinsel olgunlaşma, üreme, kan basıncı gibi birçok hayati işlevinin kontrolünü sağlar. (2)
Hipofiz bezi hormonlarının tamamı sürekli olarak üretilmez, seviyeleri çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterir; birçoğu her 1 ila 3 saatte bir patlamalar halinde salınır.
Adrenokortikotropik (ACTH), büyüme ve prolaktin hormonları bir sirkadiyen ritmi izler; seviyeler gün içinde yükselir ve düşer, genellikle uyanmadan hemen önce zirve yapar ve uyku öncesinde en düşük seviyelerine iner.
Kadınlarda üreme fonksiyonlarını yöneten lüteinleştirici ve folikül uyarıcı hormon seviyeleri adet döngüsü boyunca değişir. Bu hormonlar aynı zamanda seks hormonu üretimini uyarırlar ve yumurta ve sperm olgunluğunu dengelerler.
Hipofiz bezinin ağırlığının %80’ini oluşturan ön lobu farklı hormon türleri üreterek kan dolaşımına salgılar. Bu hormonların her biri, aynı hücre tarafından üretilen folikül uyarıcı ve luteinize edici hormon dışında, ayrı bir hücre türü tarafından yapılır.
Östrojen nedir? Ne işe yarar? Eksikliği ve fazlalığı ne tür sorunlar yaratır?
Hipofizin arka lobu sadece iki hormon salgılar; bu hormonlar genellikle hipotalamusta üretilir ve kan dolaşımına salgılanmadan önce arka hipofiz bezinde depolanır.
Oksitosin nedir, ne işe yarar? Aşk ve sadakat hormonu nasıl arttırılır?
Hipofiz beziyle ilgili en yaygın sorun, adenom olarak adlandırılan iyi huylu tümörlerdir. Hormon salınımını etkileyebilen hipofiz tümörleri beyin tümörleri değildir, kanserli olmayan bir şişliği tanımlar. Bazı hipofiz tümörleri belirti vermeden yıllarca var olabilir, bu nedenle yanlış teşhis yaygın bir sorundur. Öte yandan beyne alınan bir darbe ile hipofiz bezinin zarar görmesi sonucu gelişen travmatik beyin hasarına bağlı olarak hafıza, iletişim veya davranışta sorunlar gelişebilir. (9)
Hipofiz bezini doğrudan etkileyen koşullar ise üç ana kategoriye ayrılabilir:
Ürettiği hormonlarla birçok organın işlevini düzenleyen hipofiz bezi düzgün çalışmadığında hangi hormonun etkilendiğine bağlı olarak gelişen belirtiler kişiden kişiye değişebilir.
Yorgunluk neden olur? Hangi hastalıkların belirtisidir? Ne iyi gelir?
Hipofiz bezi hastalıkları için hastanelerin endokrinoloji bölümüne görünmelisiniz. Ancak bozukluğun nedenine bağlı olarak bir göz doktoru veya beyin cerrahını da görmeniz gerekebilir.
Hipofiz tümörleri, hipofiz bezinde gelişen anormal büyümelerdir. Bazı hipofiz tümörleri aşırı, bazıları da yetersiz hormon üretimine neden olur. Çoğu kanserli olmayan iyi huylu büyümelerdir (adenomlar) ve vücudun diğer bölgelerine yayılmaz. Bununla birlikte beynin diğer bölgelerine baskı yaparak görme sorunlarına veya baş ağrısına yol açabilirler.
Tümör nedir? Benign ve malign tümörlerin özellikleri ve belirtileri
Hipofiz tümörü vakaları çoklu endokrin neoplazi (MEN1) olarak bilinen bir durumda olduğu gibi nadiren kalıtsaldır, ancak genetik değişikliklerin tümör gelişiminde önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. (10)
Hipofiz tümörü hormon üretip üretmemesine göre, işleyen ve işlevsiz adenomlar olmak üzere iki sınıfa ayrılır. İşleyen tümör hormonları kendisi üretirken, işlev görmeyen tümör hormon üretmez. Yaklaşık 1 cm veya daha büyük hipofiz tümörlerine makroadenomlar, daha küçüklerine mikroadenomlar denir.
Hipofiz tümörlerinin tedavisinde tümörü çıkarmak, büyümesini kontrol etmek ve ilaçlarla hormon seviyesini yönetmek gibi seçenekler mümkündür.
Tüm hipofiz tümörleri semptomlara neden olmaz. Çoğunlukla başka bir nedenle yapılan MR, BT gibi görüntüleme testlerinde tesadüfen tanımlanırlar. İşleyen hipofiz tümörleri ürettikleri hormona bağlı olarak semptomlara neden olabilir; işlevsiz tümörlerin belirtileri, ne kadar büyüdükleri ve diğer yapılara uyguladıkları baskıyla ilgilidir.
Emar (MR) nedir, nasıl çekilir? Manyetik rezonans ne işe yarar?
Hormonal eksiklik:
Hormonal fazlalık:
Cushing hastalığı, adrenal bezlerin aşırı kortizol üretmesinden kaynaklanır, olası belirtileri şunlardır:
Depresyon nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi
Büyüme hormonu salgılayan tümörler aşırı büyüme hormonu üretir, akromegali şunlara neden olabilir:
Hipofiz tümöründen aşırı prolaktin üretimi erkekleri ve kadınları farklı şekilde etkiler, kadınlarda prolaktinoma şunlara neden olabilir:
Eklem ağrısı neden olur? Nasıl geçer? En etkili tedavi yöntemleri
Erkeklerde aşırı prolaktin üretimi hipogonadizme neden olabilir, belirtiler şunlardır:
Aşırı tiroid hormonu üretiminde hipertiroidizm vücudun metabolizmasını hızlandırarak şunlara neden olabilir:
Hipofiz problemlerinin çoğu iyi huylu bir tümörden kaynaklanır ve en iyi tedavi şekli genellikle ameliyattır. Beyin cerrahı tarafından gerçekleştirilen hipofiz bezi ameliyatında burun deliğinin içinden veya üst dudağın altından küçük bir kesi yapılarak tümör çıkarılır. Bu ameliyata transsfenoidal cerrahi denir ve cerrah bu yolla beynin ana bölümüne müdahale etmeden kolaylıkla hipofizi görebilir.
Tümör çıkarıldıktan sonra hastanın yaklaşık 5 gün hastanede kalması gerekebilir, iyileşme süreleri 4 haftadan 8 haftaya kadar olmak üzere kişiye göre değişiklik gösterir. Sonrasında düzenli takipler gerekli olacaktır.
1-2 gün damla ve burundaki bir enfeksiyonu önlemek için antibiyotik verilebilir. Bununla birlikte ameliyat takibi olarak radyoterapi kullanılabileceği gibi ameliyat yerine de önerilebilir.
Radyoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır? Yan etkileri
Ameliyat sırasında tüm tümörün çıkarılması mümkün olmamışsa tümör yeniden büyüyebilir, ameliyat sonrasında radyoterapi alınmışsa bunun olma şansı daha düşüktür. Yeniden büyüme durumunda tekrar ameliyata veya radyoterapiye gerek duyulabilir.
Aşağıdaki öneriler bir hipofiz hastalığının gelişmesini tamamen engelleyemeyebilir, ancak genel sağlığınıza katkıda bulunacaklardır:
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Pituitary gland2- Pituitary & Pineal Glands3- What is the pituitary gland?4- Pituitary tumourYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
ciprofloxacin 750 mg Gulp down the tablet or take the rest exactly as it was ready. Try not to squash, hurt or bite the tablet or weaken the rest. Try not to take it with dairy items. It is aye to eat dairy items throughout treatment with it.