Hipertiroidi, diğer adıyla zehirli guatr, metabolizma hızını kontrol eden tiroid hormonlarının, vücutta normalin üzerinde bulunması sonucunda oluşan ciddi bir sağlık sorunudur. Bu durum metabolizmanın çok hızlı çalışmasına neden olur. Bunun sonucunda kalp atışı, vücut ısısı, sindirim sistemi gibi birçok vücut fonksiyonu hızlanır. Kadınlarda daha sık görülür. Tedavi edilmediğinde ciddi hayati tehlike oluşturabilir. Tedavi çoğu zaman iyi sonuç verir ve hastalık ya iyileşir ya da kontrol altına alınır. Tedavi süresi ve sonrasında kişinin uygun bir beslenme planına uyulması çok önemlidir. Aksi durumda belirtiler tekrar ortaya çıkabilir.
İçindekiler
Hipertiroidi, vücudun ihtiyacından daha fazla tiroid hormonu üretmesi sonucu gelişir. Tiroid boynun ön tarafında yer alan küçük, kelebek şeklinde hormon üreten bir bezdir. Hücrelerin enerjiyi kullanma şeklini kontrol eden iki ana hormon olan tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) üretiminden sorumludur.
Bu hormonlar vücut sıcaklığı ve kalp atış hızının yanı sıra yağ / karbonhidrat kullanımı ve protein üretimi gibi süreçleri etkiler. Bu hormonların fazla üretilmesi tedavi gerektiren ciddi sorunlar oluşturabilir.
Hipertiroidinin başlıca nedenleri arasında, Graves hastalığı, tiroid nodülleri ve tiroid iltihabı (tiroidit) sayılabilir. Nadiren, beynin tabanında bulunan hipofiz bezinin iyi huylu bir tümöründen de kaynaklanabilir. Çok fazla iyot tüketmek veya çok fazla tiroid hormon ilacı kullanmak da hipertiroidiye neden olur.
Hipofiz nedir? Ne işe yarar? Hipofiz bezi hastalıkları ve tümörü
Graves hastalığı, bağışıklık sisteminin tiroid bezini aşırı miktarda tiroid hormonu üretmesi için uyardığı otoimmün bir hastalıktır. Hipertiroidinin en yaygın nedenidir. Graves hastalığının tedavisinde ilk aşamada hipertiroidi tedavi edilir. Kandaki T3 ve T4 hormonları ilaçlarla normal seviyeye getirilir. Bazı hastalarda hormonların düzelmesiyle belirtiler tamamen ortadan kalkar ve iyileşme sağlanır.
Toksik adenom, toksik multinodüler guatr veya Plummer hastalığı gibi hastalıklar nedeniyle tiroid bezinin içindeki anormal lokal doku büyümeye başlar. Bu anormal doku, tiroid bezini kontrol eden mekanizmalardan kaçarak, tiroid uyarıcı hormon (TSH) tarafından uyarılmadan bile tiroid hormonu üretilmesine neden olur.
Tiroidit, tiroid bezinin iltihaplanmasıdır. İltihaplanma, bezde depolanan fazla tiroid hormonunun kan dolaşımına sızmasına neden olur. Bu şekilde oluşan hipertiroidi 3 ay kadar sürebilir. Ardından depolanan hormon tükendiği için tiroid fonksiyonları normalin altına düşer. Bu da hipotiroidi olarak adlandırılır.
Genellikle 12-18 ayda bez normal fonksiyonlarına geri döner, ancak bazen kalıcı olabilir. Birkaç tip tiroidit, hipertiroidi ve ardından hipotiroidiye neden olur.
Haşimato hastalığı nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Tiroid bezi, tiroid hormonu yapmak için iyot kullanır. Tüketilen iyot miktarı, bezin ürettiği tiroid hormonu miktarını etkiler. Bazı insanlarda, yüksek miktarda iyot tüketmek, tiroid bezinin çok fazla tiroid hormonu üretmesine neden olabilir. Bazı ilaçlar ve öksürük şurupları çok fazla iyot içerebilir. Amiodaron adlı kalp ilacı buna bir örnektir. Ayrıca deniz yosunu ve deniz yosunu bazlı gıda takviyeleri de fazla miktarda iyot içerir.
Uzun süre hipotiroidi tedavisi için ilaç kullanılması tiroid hormonlarının aşırı artmasına neden olabilir. Diğer bazı ilaçlar da hormon seviyelerini yükseltmek için tiroid hormonu ilacı ile etkileşime girebilir.
Hastada subakut tiroidit varsa, bez hassas ve ağrılı olabilir. Belirtiler, nedenden bağımsız olarak, vücut fonksiyonlarının hızlanması ile ilgilidir. Daha yaşlı kişilerde, kalp atış hızı, ısı hassasiyeti ve sıradan aktiviteler sırasında yorulma eğilimi gibi belirtiler görülmez. Bu kişilerde iştahsızlık, insanlardan uzaklaşma isteği gibi belirtiler görülebilir. Bu da depresyonla karıştırılmasına neden olabilir.
Hipotiroidi nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Tanı koymak için tıbbi öykü, fizik muayene ve kan testlerine başvurulur.
Eğer biotin gibi bir B vitamini takviyesi kullanıyorsanız, tiroid kan testleri yanlış sonuç verebilir. Biotin veya multivitamin kullanıyorsanız doktorunuza bildirin ve kan alınmadan 12 saat önce biotin almayı bırakın.
Kan testleri hipertiroidi olduğunu doğrularsa, tiroidin aşırı aktif olma nedenini belirlemek için aşağıdaki testlerden uygun olanlar kullanılabilir:
Hipertiroidi tedavisinde ilaç, radyoaktif iyot ve cerrahi yöntemler yer alır. Tedaviye, hipertiroidinin neden oluştuğuna bağlı olarak karar verilir. Yaş, fiziksel durum, hastalığın ciddiyeti de hangi tedavi yönteminin kullanılacağını belirlemede etkilidir.
Genellikle hızlı tedavinin gerekli olduğu kişilerde yaygın olarak kullanılır. Tiroid bezinin bir kısmını yok etmek için ağızdan radyoaktif iyot verilir ve bunun çoğu tiroid bezi tarafından emilir. Belirtiler genellikle birkaç ay içinde azalır.
Radyoaktif iyot tedavisi gören neredeyse herkes, tiroid hormonu üreten hücrelerin tahrip olmasından dolayı, sonrasında hipotiroidi geliştirir. Ancak hipotiroidiyi tedavi etmek kolaydır ve hipertiroidiye göre daha az sağlık sorununa neden olur. Hipotiroidi olan insanlar günlük aldıkları tiroid hormon ilacı ile durumu kontrol altında tutabilirler.
Sintigrafi nedir, ne işe yarar? Nasıl çekilir, zararları nelerdir?
Aşırı radyoaktif iyotun vücuttan atılması haftalar, hatta ayları bulabilir. Tedavi gören kişi tedavi sonrası 2-4 gün bebek ve küçük çocuklara yaklaşmamalı, eşinden ayrı bir yatakta uyumalıdır. Yaklaşık 6 ay gebelikten kaçınmak gerekir.
Metimazol ve propiltiyoürasil en sık kullanılan antitiroid ilaçlarıdır. Her iki ilaç da nadiren karaciğer hasarına neden olabilir. Propiltiyoürasil bu bakımdan daha yüksek bir orana sahip olduğu için genellikle metimazolün tolere edilemediği durumlarda tercih edilir. Bu ilaçlara alerjisi olan az sayıda insanda cilt döküntüleri, kurdeşen, ateş veya eklem ağrısı gelişebilir. Ayrıca kişi enfeksiyona karşı daha duyarlı hale gelir.
Dideral (propranolol) nedir? Nasıl ve niçin kullanılır? Yan etkileri
Hipertiroidi tedavisine başlandıktan birkaç hafta sonra belirtilerde azalma görülür. Tedavi en az bir yıl, genellikle daha uzun sürer. Hormon seviyesini normalin altına düşüren veya tamamen yok eden tedavi yöntemlerinde hipotiroidi gelişeceğinden günlük hormon takviyesi almak gerekir.
Hipertiroidi için nadir olarak ameliyata başvurulur. Tiroidektomi, kanser ve çok genişlemiş bir guatra sahip olanlarla, tedavide kullanılan ilaçlara alerjisi olan veya ciddi yan etki görülen kişiler için kullanılan bir yöntemdir.
Ameliyatta tiroid bezinin bir bölümü veya tamamı alınır. Bezin bir kısmı çıkarıldığında hormon seviyesi normale dönebilir. Tamamının çıkarılması veya bir kısmı alınsa bile yeterli miktarda hormon üretiminin olmaması durumunda hipotiroidi gelişir. Bu durumda ömür boyu tiroid hormon takviyesi almak gerekir.
İyot nedir, ne işe yarar? İyot eksikliği belirtileri ve tedavisi
Ameliyatın riskleri arasında ses tellerinin ve paratiroid bezlerinin (kandaki kalsiyum seviyesini kontrol eden bezler) zarar görmesi sayılabilir. Paratiroid bezlerinin zarar görmesi veya çıkarılması durumunda kandaki kalsiyum seviyesini normal tutmak için ilaç kullanmak gerekir. Bu risklerin yanında her ameliyatta görülme ihtimali olan enfeksiyon ve kanama riski de vardır.
Graves hastalığı tedavisinde, hipertiroidi tedavisine ek olarak, gözlerin etkilendiği durumda ayrıca göz tedavisine ihtiyaç duyulur. Hafif belirtilerde yapay gözyaşı ve yağlama jelleri kullanmak, rüzgar ve parlak ışıklardan kaçmak işe yarayan basit yöntemlerdir. Belirtiler daha şiddetli ise gözlerdeki şişliği azaltmak için kortikosteroid kullanılabilir.
Kortikosteroid krem veya merhemler, ciltteki kaşıntı ve sertliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Gözün ciddi şekilde etkilendiği durumlarda ise göz ameliyatı gerekebilir. Her durumda sigaradan uzak durulması gerekir. Sigara Graves oftalmopatisinin ilerlemesine neden olur ve tedaviyi son derece olumsuz etkiler.
Hipertiroidi tedavisi metabolizma hızını normale indirdiği için ilaç kullanırken kilo alma durumu oluşabilir. Bu yüzden hastanın beslenme düzenine dikkat etmesi önemlidir.
Hipertiroidi tedavisinde bitkisel tedavi yöntemlerinden faydalanılabilir. Ancak hastalığın nedeni, şiddeti ve kişiden kişiye farklılık göstermesi göz ardı edilmemeli ve mutlaka alınacak ek takviyeler ve bitki kürleri doktor tavsiyesi ile alınmalıdır.
Hipertiroidi beslenme ile ilişkili bir hastalıktır. Bu yüzden hipertiroidi hastalarında beslenme, tedavinin bir parçası olarak düşünülmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren, antioksidan özelliğe sahip, kalsiyum ve sodyum içeren, besin değeri yüksek gıda ve takviyeler, sağlıklı yağlar tüketilmeli ve özellikle karbonhidrat grubu alınan gıdaların düşük glisemik indekse sahip olmalarına özen gösterilmelidir. Tedavide alınan ilaçlar kilo aldırdığı için nişastalı ve şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır.
Sodyum nedir, neye yarar? Hangi besinlerde bulunur, fayda ve zararları
Havucun faydaları nelerdir? Havuç suyu nasıl yapılır, neye iyi gelir?
Hipertiroidi tedavi edilmezse hastada kilo kaybı devam eder. Kemik erimesi (osteoporoz) görülür. Kalpte ritim bozukluğu, kalp yetmezliği, tiroid fırtınası gibi ölümle sonuçlanabilecek ciddi durumlara neden olabilir. Hipertiroidi tedavisi çoğunlukla hipotiroidi ile sonuçlanır ve hastanın günlük dozda tiroid hormon takviyesi almasını gerektirir.
Hamilelikte genellikle Graves hastalığına bağlı olarak hipertiroidi ortaya çıkar. Hamilelikteki hipertiroidi düşük, erken doğum, bebekte düşük doğum ağırlığı ve gelişme geriliği, ölü doğum, preeklampsi denilen hamilelik hipertansiyonuna ve annede kalp yetmezliğine neden olabilir. Ayrıca bebeğin de tiroid bezinin fazla çalışmasına yol açar. Tedavide antitiroid ilaçlar kullanılır ancak ilk 3 ay bu ilaçlar dikkatli kullanılmalıdır. Gerekirse beta bloker ilaçlar da kullanılabilir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Hyperthyroidism2- Overactive thyroid (hyperthyroidism),3- What is hyperthyroidism?4- HyperthyroidismYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?