Hindistan cevizi yağı, sağlığa faydaları nedeniyle çok popülerdir. Ancak yüksek oranda doymuş yağ içerdiği için fazla kullanılmaması gerekir. Bir yandan laurik asit gibi faydalı yağ asitleri içermesi nedeniyle vücudu iltihaba karşı korurken öte yandan bağışıklık sistemini güçlendirir. Hindistan cevizi yağı sağlığa faydalarının yanı sıra, cilt ve saç bakımında çok etkilidir ve yemeklerde bitkisel yağ yerine kullanılabilir. Yüksek pişirme sıcaklıklarına dayanıklıdır ve kızartma yağı olarak tercih edilebilir. Ayrıca enerji verir ve kan şekerini dengeler. Hindistan cevizi suyu iştah kesicidir, zayıflama amaçlı tüketilebilir.
İçindekiler
Hindistan cevizi ağacı, palmiyegiller ailesinden, tropikal iklimlerde 100 yaşına dek yaşayabilen ve 10 yaşından 60 ila 70 yaşına dek meyve veren bir ağaçtır. Meyvesi olan hindistan cevizi, sert, kabuklu ve tüylü, iç kısmı beyaz etli bir yapıdadır. Kozmetik ürünlerde en çok kullanılan meyvelerden biridir. Toz ve tanecikler halinde tatlandırıcı olarak tüketilmektedir. Hindistan cevizi yağı, meyvesi preslenerek elde edilir.
Hindistan cevizinin besin değeri, meyvenin tüketilen kısmına göre değişir. Hindistan cevizinin etli kısmı magnezyum, potasyum, kalsiyum, çinko, E, K, C vitamini, demir gibi vitamin ve mineraller içerir ve iyi bir lif kaynağıdır. Ayrıca birçok faydalı yağ asiti (stearik, oleik, miristik) ve türevlerini (betainler, etanolamid, etoksilatlar, esterler) içerir. Yarım fincan Hindistan cevizi sütünde, 276 kalori, 7 gram karbonhidrat, 3 gram lif, 3 gram protein, 29 gram yağ (25 gramı doymuş yağ olmak üzere) ve 4 gram şeker vardır. Ayrıca 316 mg (miligram) potasyum, 44 mg magnezyum, 18 mg sodyum, ve 2 mg demir içerir.
Magnezyum nedir? Neye iyi gelir? Mg eksikliğinin belirtileri ve tedavisi
Bir çorba kaşığı hindistan cevizi yağı 11 gram doymuş yağ içerir. Bu oran tereyağında 7 gramdır. Doymuş yağ oranı yüksek olmasına rağmen Hindistan cevizi yağının %62 kadarı faydalı yağ asitlerinden oluşur. Bu yağlar vücuda zararlı olan kısa ve uzun zincirli hayvansal yağlardan farklı olarak orta zincirli yağ asitlerinden oluşur. Bunlar, laurik, kaprilik ve kaprik yağ asitleridir.
Yağın faydaları doğada nadir bulunan bu yağ asitlerinden kaynaklanır. Bu yağların sindirimi nispeten daha kolaydır ve karaciğerde işlendiğinden yağ olarak depolanması güçtür, bunun yerine enerji verir. Hindistan cevizi yağının %40 kadarını anne sütünde bulunan Laurik asit oluşturur, bu asitin vücutta işlenmesiyle bağışıklık sistemi güçlenir, hastalıklar ve virüslerle mücadele yeteneği gelişir. Eğer kalp ve damar sağlığı riski bulunmuyorsa ve aşırı tüketilmiyorsa Hindistan cevizi yağının sakıncası yoktur. (1)
Biberiyenin faydaları nelerdir? Biberiye yağı neye iyi gelir?
Alzheimer hastalarının beyninde enerji için glukoz kullanımı azalır. Hindistancevizi yağında bulunan orta zincirli yağ asitleri beynin kolaylıkla işleyebileceği ketonlar yaratır. Ketonlar beyne glukozun işlenmesi için insüline ihtiyaç duymadan enerji sağlar. Böylece Alzheimer hastalığının başlangıcında beyin fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca çocuklarda uygulanan ketojenik diyet (az kalori, çok yağ) içerisinde yer alan Hindistancevizi yağı epilepsi hastası çocuklarda nöbet sıklığını azaltır.
Hindistancevizi yağında bulunan laurik asit, tip1 diyabeti olan kişilere faydalı olabilir. Orta zincirli yağ asitlerinin insülin direncine koruma sağladığı hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur. Hindistancevizi yağı kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olarak hastalığın etkilerini en aza indirger.
Hindistancevizi yağı iyi HDL kolesterolü artıran doymuş yağlar içerir. Bu yağlar kötü LDL kolesterolünün de zararlarını törpüler. Yapılan araştırmalara ve karşılaştırmalara göre hindistancevizi yağı kalp sağlığı için faydalı bir yağdır. (2)
Sarı kantaron yağı neye iyi gelir? Faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır?
Hindistancevizi yağının iştahı azalttığı ve kalori yakımını hızlandırıcı etkileri olduğu saptanmıştır. Uzun süre hindistancevizi yağı tüketiminin vücut kilo vermeye yardımcı olabilir. Abdominal obezitesi olan kadınlarla yapılan çalışmaya göre günde 2 yemek kaşığı hindistancevizi yağını diyete katmanın göbek yağının azalmasında etkili olduğu bulunmuştur.
Hindistancevizi yağı, antibakteriyel bir çözeltidir. Ağızda bulunan mikroplarla etkili bir şekilde savaşır. Diş etleri ve çevresinde gelişen bakteri üreme sürecini engeller. Kötü koku ve diş çürüğü gibi sorunları giderir. Bunun için hindistancevizi yağının dişlere sürülmesi gerekir ve yan etkiye neden olmaz. Gargara olarak da kullanılabilir. (3)
Özellikle kuru ciltleri nemlendirir ve egzama semptomlarını azaltabilir. Ciltte meydana gelen çatlakların engellenmesi için sürülebilir. İçerdiği faydalı asitlerle cildi besler. Hamileliğin yarattığı çatlakların engellenmesi için günde 2 kez karın bölgesine sürülmesi önerilmektedir. Çatlamış dudaklar için de kullanılabilir. Ancak güneşin ultraviyole ışınlarına karşı koruyuculuğu yoktur. Hindistancevizi yağını göz altı kremi ya da makyaj temizleyici olarak da kullanmak mümkündür. Yüze uygulandıktan sonra ılık suyla durulanır. (4)
Karanfil yağı neye iyi gelir? Karanfilin faydaları nelerdir?
Hindistancevizi yağı mineral yağlardan daha iyi nüfuz eder. Şampuandan sonra saç tellerine sürülen hindistancevizi yağı yaklaşık 5 dakika bekletilir ve ardından saçlar durulanır. Düzenli kullanımla birlikte saçlar parlar ve güçlenir. Saçlarda oluşan protein kaybını azaltır. (5)
Saf hindistancevizi yağı kemik esnekliğini artıran yağ asitleri barındırır. Kemik dejenerasyonunu engeller ve kemiklerin etrafındaki bağ kasları ve dokuları güçlendirir. Kemik erimesi ve artrit gibi rahatsızlıklara karşı faydalıdır. (6)
Osteoporoz (kemik erimesi) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Hindistan cevizi yağında bulunan laurik asit vücutta monolaurin adı verilen antiviral bir maddeye dönüşür ve farklı tiplerde patojen ve virüslere karşı savaşta etkilidir. Tehlikeli bir patojen olan Staphylococcus aureus’un bakterileri öldürmedeki laurik asit ve monolaurinin etkinliği kanıtlamıştır. Helicobacter pylori bakterilerine karşı etkili olduğu gösterilmiştir.
Hindistancevizi yağında bulunan laurik asit bakteri, virüs ve mantar gibi zararlı patojenleri öldürebilir. Özellikle mantar enfeksiyonlarını iyileştirmek için etkilenen bölgelere hindistancevizi yağı uygulayabilirsiniz.
Hindistancevizi yağındaki kaprik asitte tüketildikten sonra monokaprine dönüşür ve bulaşıcı virüslerle savaşmaya teşvik eder. Viral bir enfeksiyonun olduğunda organik hindistancevizi yağı tüketmek sağlık için faydalıdır.
Orta zincirli yağ asitleri antibakteriyel özelliklere sahiptir. Besin maddelerinin daha kolay emilmesini sağlamaktadır. Özellikle yağda eriyen vitaminleri, kalsiyum ve magnezyumun emilimine yardımcı olur. İrritabl bağırsak sendromu, kolit, mide ülseri ve Crohn hastalığı gibi sindirim hastalıklarının tedavisine yardımcı olabileceği iddia edilmektedir.
Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik yağı neye iyi gelir? Nasıl kullanılır?
Lavanta neye iyi gelir? Yağı nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları
Hindistancevizi kırılmadan önce suyunun alınması gerekir. Bunun için keskin bir bıçakla delme işlemi gerçekleştirilir. Delme işlemi için cevizinin üzerinde bulunan noktalar seçilir. Akan su bir bardağa doldurulur. Sonra kabuğun üzerindeki çizgilere vurularak çatlaklar oluşturulur ve bıçakla parçalara ayrılarak açılır.
Detoks nedir, nasıl yapılır? Detoxun faydaları ve zararları nelerdir?
Kırıldıktan sonra içindeki etli kısım kabuğundan ayrılarak yenilir. Hindistancevizi önce 180 derece ısıtılmış fırında bir süre bekletilirse kabuk ve etli kısmı daha kolay ayrılır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?