Hidrosefali, beyin omurilik sıvısının normalin üzerinde birikmesi sonucu oluşan kronik ve nörolojik bir hastalıktır. Anne karnı da dahil her yaşta görülebilir. Beyin üzerinde oluşan baskı pek çok soruna neden olur. Sıvı birikiminin bir sonucu olarak ortaya çıkabilen beyin hasarı, gelişimsel, fiziksel ve zihinsel bozulmalara neden olabilir. Ciddi komplikasyonları önlemek için tedavi gerekir. Hidrosefali kendiliğinden iyileşmez ve ilaçla tedavi edilemez, tek çözüm ameliyattır. Şant takılarak gerçekleştirilen ameliyatın hastalık teşhis edildikten sonra en kısa zamanda yapılması gerekir. Tedavi edilmiş çoğu hidrosefali hastası uzun ve problemsiz bir yaşam sürebilir. Hastalık tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
İçindekiler
Yunanca ‘su dolu kafa’ anlamına gelen hidrosefalide, beyin omurilik sıvısı aşırı birikir ve bu durum beyin üzerinde baskıya neden olur. Anne karnından başlayarak ileriki yaşlara değin görülebilen bu hastalık, her yaş aralığında farklı belirti ve bulgularla kendini gösterir. Hidrosefalide erken tanı ve tedavi son derece önemlidir. Bugün için tedavisi cerrahi yöntemlerle yapılmaktadır.
Tedavisi geciktirildiğinde geri dönüşümsüz beyin dokusu hasarı ve kalıcı nörolojik bozukluklara neden olabilmektedir. Gelişen radyolojik tekniklerle anne karnında ve doğumdan sonraki her yaşta teşhis konulabilen bir hastalıktır.
Beyin omurilik sıvısı beynimizde bulunan ventrikül diye adlandırılan boşluklar ile beyin ve omuriliği saran kılıflar arasında dolaşan sıvıya verilen addır. Bu sıvı; besin maddelerinin iletimi ve atıkların atılması, dış dünyadan gelecek darbelere karşı tampon görevi görür. Bu beyin ve omurilikteki basınç değişikliklerinin dengelenmesi için de önemli bir yapıdır.
Bu sıvı devamlı yapım, dolaşım ve emilim halindedir. Bu sıvının yapımında artış, dolanımında bozukluk (kanallarda darlık veya tıkanıklık) ve emilimindeki bozukluklar sıvı miktarının ve basıncının artmasına, içinde olduğu beyin boşluklarının genişlemesine, beyin dokusu hücreleri hasarına neden olabilir ve bu duruma hidrosefali denir.
Bazı konjenital hidrosefali vakalarının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak eğer bir bebek hidrosefali ile doğduysa, beyin omurilik sıvısının (BOS) akışını kısıtlayan bir beyin sorunu söz konusu olabilir. Ayrıca konjenital hidrosefali, prematüre doğan bebeklerde de görülebilir. Bazı prematüre bebeklerde beyin kanaması gerçekleşir.
Bunun sonucunda BOS akışı engellenir ve hidrosefali oluşur. Konjenital hidrosefali’nin diğer olası nedenleri:
Yetişkinlerde ve çocuklarda gelişen hidrosefali, genellikle beyni etkileyen bir hastalık veya yaralanmadan kaynaklanır. Edinilmiş hidrosefali olarak da adlandırılan bu durumun olası nedenleri arasında şunlar vardır:
Bazı insanlarda doğuştan beyin omurilik sıvısının aktığı geçitlerde darlık olur ancak bu durum yıllarca belirti vermeyebilir.
Yaşlı kişilerde gelişen hidrosefali, beyin hasarı, beyinde kanama veya enfeksiyon sonrası ortaya çıkabilir. Ya da diyabet, kalp hastalığı veya yüksek kolesterol gibi normal kan akışını etkileyen diğer sağlık durumlarıyla bağlantılı olabilir. Bununla birlikte, çoğu durumda, kesin bir nedeni yoktur.
Yaşlılık hidrosefalisi nedir? Unutkanlığa neden olur mu, belirtileri nelerdir?
Hidrosefali, tipine ve kişinin yaşına göre farklı semptomlara neden olabilir. Konjenital (doğuştan) hidrosefali bazen ultrason taraması sırasında bebek doğmadan önce tespit edilebilir. Bununla birlikte, genellikle yeni doğan fizik muayene sırasında doğumdan hemen sonra teşhis edilir. En önemli belirti bebeğin başının normalden büyük olmasıdır.
Sabahları baş ağrısı daha da kötüleşebilir, çünkü beyin sıvısı uzanır pozisyondayken çok iyi boşalmadığı için gece boyunca birikebilir. Ayrıca bir süre oturmak da baş ağrısını artırabilir. Bununla birlikte, durum ilerledikçe baş ağrıları sürekli hale gelebilir.
Genellikle 60 yaşın üzerindeki erişkinlerde daha sık görülen normal basınçlı hidrosefalinin ilk belirtilerinden biri bilincini kaybetmeden aniden düşmektir. Diğer semptomları şunlardır:
Polinöropati nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi
Günümüzde Nöroradyolojik tekniklerin ilerlemesiyle Manyetik Resonans Görüntüleme (MRG) ve Bilgisayarlı Tomografi (BT) tetkikleri ile beyin boşluklarındaki genişleme ve beyin dokusunda meydana gelen değişiklikler tespit edilebilmekte ve klinikte rastlanan bulgularla bütünleştirilerek hidrosefali tanısı kesinleştirilmektedir.
Doğum öncesi dönemde anne karnında iken yapılan MRG ve Ultrasonografi bebeğin beyin gelişimi ve beyin boşluklarındaki değişiklikleri saptamaya ve takip etmeye yarar. Doğum sonrası yapılacak yüksek çözünürlüklü MRG incelemesi ile hidrosefalinin nedeni hakkında bilgi sahibi olunabilir.
Ultrason nedir, ne işe yarar? Ayrıntılı ve renkli ultrasonografi neden çeklilir?
Günümüzde hidrosefalinin ilaçla tedavisi mümkün değildir. Tek tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir.
Hidrosefali tedavisinde en yaygın uygulanan yöntem, şant ameliyatıdır. Bu operasyonda şant adı verilen bir drenaj sistemi beyne yerleştirilir. Şant; valfli, uzun, esnek bir tüptür ve beyindeki sıvının doğru yönde ve uygun oranda akmasını sağlar.
Borunun bir ucu genellikle beynin ventriküllerinden birine, diğer ucu ise fazla üretilen beyin omurilik sıvısının kolay emilebildiği karın veya kalpteki bir boşluk bölgesine yerleştirilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Hidrosefali hastaları genellikle hayatlarının devamında da bu şant sistemine ihtiyaç duyarlar. Düzenli takip yardımıyla hayatlarını sorunsuz devam ettirebilirler.
Endoskopik üçüncü ventrikülostomi, bazı insanlar için kullanılabilecek cerrahi bir işlemdir. Prosedürde, cerrah beynin içine doğrudan bakabilmek için fiber optik teknolojisini kullanan küçük bir video kamera (nöroendoskop) kullanır. Küçük bir aletle üçüncü ventrikülün tabanında küçük bir delik açar. Böylece beyin omurilik sıvısı tıkanıklığı aşarak beynin yüzeyinin etrafındaki emilim bölgesine doğru akabilir.
Tanısı anne karnında iken konulmuş bebeklerde ilk yapılması gereken bebeğin mümkün olduğunca erken dönemde doğmasının sağlanmasıdır. Hemen ardından ameliyat gerçekleştirilir. Yukarıda bahsettiğimiz şant ameliyatı ve endokopik üçüncü ventrikülostomi bebeklere de uygulanabilen yöntemlerdir.
Hidrosefali tedavisinde antibiyotikli şantlar riskleri azaltıyor!
Şant aletleri kusursuz değillerdir. Şant ameliyatı sonrası hastanın düzenli takibi çok önemlidir. Ameliyat sonrası bazı komplikasyonlar gelişebilir. Herhangi bir komplikasyon durumunda arızalı parçayı veya tüm şant sistemini değiştirmek için tekrar ameliyat gerekebilir. Örneğin çocuklara yapılan şant ameliyatlarının % 50’sinin iki yıl içinde tekrarlanması gerekmektedir.
Enfeksiyondan şüpheleniyorsanız, beyin cerrahınıza derhal haber vermeniz veya acil servise gitmeniz çok önemlidir. Şant enfeksiyonları ciddidir ve hayati tehlike oluşturan hastalıklardan veya olası beyin hasarlarından kaçınmak için derhal tıbbi yardım gerektirir.
Diğer şant komplikasyonları
Eğer şant sisteminin doğru çalışmadığından şüpheleniyorsanız, mesela hidrosefali belirtileri yeniden başladıysa, derhal tıbbi yardım almalısınız.
Epilepsi nedir? Sara hastalığı neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Çoğu hidrosefali hastası uzun ve problemsiz bir yaşam sürmektedir. Bununla birlikte tedavi edilmeden bırakıldığında ilerleyici hidrosefali genellikle ölümcüldür. Tedavi edilmemiş hidrosefalide ölüm, beyin sapının sıkışması ve solunum durmasının ardından kafa içi basınç artışına bağlı olarak gelişen tonsiller herniasyon sonucu olur.
Hidrosefali kendiliğinden iyileşecek bir hastalık değildir. Tanısı konduğunda nörolojik kayıpların geri dönüşümsüz bir hal almaması için mümkün olduğunca tedaviye erken başlanmalıdır.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Hydrocephalus? Causes, symptoms and treatment2- Symptoms of hydrocephalus,3- What is hydrocephalus? 4- Hydrocephalus Overview5- Treatment of hydrocephalusYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?