Hıçkırık, diyaframın istemsiz kasılması ve hava girişinin anlık olarak durması nedeniyle oluşur. Çoğu zaman sadece birkaç dakika sürer ve genellikle zararsızdır. Ancak nadir durumlarda günler, haftalarca sürebilir ve ciddi bir hastalığın belirtisi olabilirler. Hıçkırıklar genellikle belirgin bir sebep olmadan başlar; aşırı ve hızlı yemekten, alkolden, gazlı içeceklerden ve heyecandan kaynaklanabilir. Kısa süreli hıçkırık, nefesi tutmak, su içmek gibi basit yöntemlerle geçer. Kronik hıçkırıklar, inme ve gastrointestinal problemler gibi çeşitli tıbbi problemlerle bağlantılı olabilir. Uzun süreli vakalar baş ağrısı, denge kaybı ve nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıktığında ciddi bir soruna işaret edebilir. Uykusuzluk, depresyon gibi komplikasyonlara, kilo kaybına, bitkinliğe yol açabilir. 48 saatten uzun süren hıçkırıklarda derhal bir doktora başvurmak gerekmektedir.
İçindekiler
Hıçkırık, tıbbi olarak “senkron diyafram çarpıntısı” veya “singultus” olarak bilinir. Akciğerlerin tabanında bulunan diyaframın istemsiz kasılmasıyla oluşan bir durumdur. Nefes almada önemli rol oynayan diyaframın kasılmalarını, gırtlağın daralması ve ses tellerinin hızla izler. Bu, akciğerlere ani bir hava akışına neden olarak belirgin bir ses üretir. Hıçkırık tekil veya nöbetler halinde ortaya çıkabilir. Genellikle ritmiktir; her hıçkırık arasındaki aralık nispeten sabittir. Süreç çok hızlı gerçekleşir ve genellikle dakikalar ila saatler içinde geçer, nadiren uzun süreli veya kronik olabilir.
Reflü neden olur? Belirtileri, tedavisi ve reflüye iyi gelen besinler
Birkaç gün içinde geçmeyen hıçkırığa ‘kalıcı/sürekli’ denir; 2 aydan uzun süren hıçkırıklar ‘inatçı/uzun süreli hıçkırık’ olarak adlandırılırlar. Uzun süreli hıçkırıklar nadirdir, stresli olabilirler, yorgunluğa, beslenme ve uyku problemlerine yol açabilirler. Altta yatan ciddi bir hastalığa işaret edebilen inatçı hıçkırık, sorun düzeltilene kadar kaybolmayabilir. Kanserler ve tümörler, felç, mide veya yemek borusu bozuklukları, diyafram plörezi, üremi, zatürre, bağırsak hastalıkları, pankreatit, mesane tahrişi, hepatit bu hastalıklardan bazılarıdır.
Hıçkırıkların genellikle belirli bir nedeni yoktur, ancak bazı durumlar oluşmasını tetikleyebilir. 48 saatten kısa süren hıçkırıkların en yaygın tetikleyicileri şunlardır:
Astım nedir? Nedenleri, belirtileri, tedavisi ve hastalara öneriler
Nadiren 48 saatten uzun süren hıçkırıklar bir hastalığa veya bir ilaca bağlı olabilir. Aşağıdaki çeşitli tıbbi durumlar kronik hıçkırıklarla ilişkilendirilmiştir:
Kanıtlanmamış olmalarına rağmen, aşağıdaki basit yöntemlerin kısa süreli hıçkırıklar için rahatlama sağladığı düşünülmektedir:
Farenjit nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Bazen nefesinizde veya duruşunuzda basit bir değişiklik, bazen de vücudunuzun basınca duyarlı noktalarına baskı uygulamak diyaframınızı gevşetmenize, vagus veya frenik sinirleri uyarmanıza yardımcı olabilir. Hıçkırıkları durdurmak veya önlemek için uygulayabileceğiniz bu ipuçları kısa hıçkırık nöbetleri içindir:
Taze nane, yaban kekiği, karabiber, karanfil hıçkırığa iyi geldiği bilinen şifalı bitkilerdendir.
Bazı şeyleri yeme veya içme şeklini değiştirmek vagus veya frenik sinirleri uyarmaya yardımcı olabilir.
Nanenin faydaları nelerdir? Nane limon çayı neye iyi gelir, nasıl yapılır?
Çoğu hıçkırık vakası kısa sürelidir ve tıbbi tedavi olmaksızın kendiliğinden geçer. Uzun süreli vakalarda altta yatan bir durumun hıçkırığa neden olup olmadığını görmek için öncelikle fizik muayene yapılır. Hasta denge ve koordinasyon, kas gücü ve tonu, refleksler, görme ve dokunma hissinin kontrol edildiği nörolojik bir muayeneden geçer.
Endişe verici bir hastalıktan şüphelenildiğinde göğüs röntgeni, bilgisayarlı tomografi, MR gibi görüntüleme testleri, endoskopik testler ve laboratuvar testleri istenebilir. Altta yatan neden teşhis ve tedavi edildiğinde sorun çözülür.
Kişinin yaşam kalitesini etkileyebilen uzun süreli hıçkırıklar ilaçla tedavi edilebilmektedir. Genellikle düşük dozlu, 2 haftalık bir ilaç reçete edilir. Süresi ve dozajı hıçkırığın şiddetine, hastanın genel sağlığına ve yaşına bağlıdır. Belirgin bir neden yoksa kullanılabilecek ilaçlar şunlardır:
Karanfil yağı neye iyi gelir? Karanfilin faydaları nelerdir?
Bunlar işe yaramazsa, aşağıdakiler önerilir:
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?