Hibiskus çayı, birçok kültürde, ateşi düşürmek, boğaz ağrısını geçirmek, tansiyonu ve kolestorolü dengelemek için kullanılan, sıcak ve soğuk olarak içilebilen bir çaydır. Ekşimsi bir tadı olduğundan, çoğunlukla tatlandırıcı olarak şeker, bal veya çubuk tarçınla servis edilir. Kafein içermeyen hibiskus, önemli bir antioksidan olan C vitamini açısından oldukça zengindir. Pek çok faydasının yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmeye, hücre hasarını önlemeye, sindirime ve kilo yönetimine ve kan şekerini düşürmeye de yardımcı olduğu bilinmektedir. Araştırmalar, yararları olabileceğini gösterse de, potansiyel riskleri nedeniyle dikkatli kullanılmalıdır. Östrojen seviyelerini etkileyebilen hibiskus çayı, hamileler için sakıncalı olabilir; ayrıca, kan basıncını düşürebildiği için tansiyonu düşük kişiler dikkatli tüketmelidir.
İçindekiler
Ebegümeci ailesine ait birçok çalı, ağaç, çiçek türünden biri olan hibiskus, amber veya hatmi çiçeği olarak da bilinir. Beyazdan pembeye, kırmızıdan mor ve sarıya kadar birçok renkte çeşitleri vardır. Dünyanın birçok yerinde çeşitli kısımları gıda ve ilaç olarak kullanılan hibiscus sabdariffa bitkisinin kurutulmuş çiçeklerinden yapılan hoş kokulu çayı koyu kırmızı renktedir.
Kuşburnu veya kızılcık benzeri mayhoş bir aromaya sahiptir, bu nedenle ‘ekşi çay’ olarak adlandırılır. Hibiskus, içmeye hazır çay poşeti, taze veya kurutulmuş çiçek, sıvı özü, kapsüllenmiş toz formlarında mevcuttur.
Kuşburnu faydaları nelerdir? Çayı hangi hastalıklara iyi gelir?
İçeriğinde doku büyümesi ve onarımı, kıkırdak, kemik ve dişlerin bakımı, yara iyileşmesi, kolajen oluşumu, demir emilimi gibi vücuttaki birçok hayati fonksiyonda rol oynayan önemli bir besin olan C vitamini vardır. Flavonoid gibi mineraller ve antioksidanlar açısından zengindir, bu nedenle araştırmalar hibiskus çayının birçok kronik hastalığı, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olabileceğini ve antibakteriyel etki sağlayabileceğini göstermektedir. (1)
Hibiskus ile ilişkili kalp sağlığı yararlarının, antosiyaninler adı verilen antioksidanlardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Yüksek tansiyon, kalp hastalığı riskini artırır; araştırmalar, hibiskus çayı tüketmenin, yüksek tansiyonu olan ve risk taşıyan kişilerde sistolik kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. (2)
Aynı zamanda birçok araştırma, kalp hastalığının başka bir risk faktörü olan kolesterol seviyelerinin düzenlenmesinde etkili olabildiğini göstermiştir. Hibiskus çayı veya özü tüketmek kan yağ düzeylerinin düşürülmesine yardımcı olarak iyi kolesterolü arttırır, kötü kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürür. (3)
Yüksek tansiyon neden olur, nasıl düşürülür? Belirtileri nedir?
Hibiskus çayı, antosiyaninlerin yanı sıra, anti-kanser özelliklerine sahip polifenol adı verilen antioksidanları da içerir. Bazı çalışmalar, hibiskus çayının, kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlattığını, prostat ve mide kanseri hücrelerinin yayılmasını önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir.
Çalışmalar, müshil özelliği de olan hibiskus çayının daha düşük vücut kitle indeksi, vücut ağırlığı ve kalça-bel oranıyla ilişkili olabileceğini göstermektedir. Kolesterol ve trigliseritlerde azalmaya yol açtığından kilo vermeyi teşvik ederek, obezite riskini azaltabileceği düşünülmektedir. (4)
Ayrıca vücuttaki birçok hayati fonksiyonda rol oynayan antosiyaninler, fenolik bileşikler ve flavonoidler gibi antioksidanlar bakımından da zengin olduğu için yağ metabolizmasına dahil olan genleri düzenleyerek yağ eliminasyonunu hızlandırır ve yağ hücrelerinin aşırı büyümesini engelleyebilir.
Dengeli bir diyet ve fiziksel egzersizle birlikte, akşam yemeğinden yarım saat önce günde 1 fincan, şekersiz hibiskus çayı kilo vermeye yardımcı olabilir.
Taze veya kuru çiçeklerle yapılabilen hibiskus çayı, ülkemizde genellikle kurutulmuş olarak kullanılır. Taze hibiskus çiçekleri kullanıyorsanız, çiçeğin tabanındaki sapın tutturulduğu yeşil kısmı ve çiçeğin ortasında polenlerin bağlı olduğu ince iplik benzeri tüp kısmı çıkartın. Kurutulmuş çiçek kullanıyorsanız bunu yapmanıza gerek yoktur.
Balın faydaları ve zararları nelerdir? Bal yüze ve saça nasıl uygulanır?
Hibiskus çayı yapmak için;
1 litre suyu kaynatın ve 2 yemek kaşığı kurutulmuş hibiskus çiçeğini veya 2 hibiskus çay poşetini ekleyin. 10 dakika demledikten sonra süzün. Hem soğuk hem sıcak tüketilebilen hibiskus çayını; sıcak içmek isterseniz bal, tarçın ve limon suyuyla, soğuk isterseniz buzla servis edebilirsiniz.
Ayrıca hibiskus çayına daha güzel koku ve lezzet vermesi için, fesleğen, nane, limon otu veya limon kabuğu rendesi de ekleyebilirsiniz.
Tarçın neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Ballı tarçın çayının faydaları
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Portakalın faydaları nelerdir? Portakal kabuğu çayı nasıl yapılır?
Hibiskus çayının aşırı tüketimi zihin bulanıklıklarına, kan basıncında değişikliklere ve kas güçsüzlüğüne neden olabilir; bu nedenle günlük 1 fincan tüketmek yeterlidir.
Sınırlı sayıdaki araştırma, hibiskus çayının hamile kadınlar ve fetüsleri üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini göstermektedir. İçeriğinde bulunan fitoöstrojenler, hamilelik sırasında komplikasyonlara neden olabilir ve erken doğumu tetikleyebilir. Aynı zamanda hormonal değişikliklere neden olarak doğurganlığı azaltabilir, bu nedenle gebe kalmaya çalışan kadınlar için sakıncalı olabilmektedir.
C vitamini açısından oldukça zengin olan hibiskus, çocuklarda bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir. Ancak güçlü bir içeriğe sahip olan hibiskus çayını çocuklara verirken taze meyve sularıyla karıştırırsanız daha güvenli ve kontrollü bir koruma sağlayabilirsiniz.
İçerdiği C vitamini, mineraller ve antioksidanlar sayesinde hem cilt sağlığını destekleyerek hem de kronik hastalıklardan koruyarak erken yaşlanmayı engelleyebilir. Tansiyonu ve kandaki kolesterol seviyelerini dengeleyerek kalp sağlığını korur. Prostat ve mide kanserine karşı koruyucu olabilir.
Hibiskus çayı bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Tansiyon veya kan şekeri ilacı ya da asetominofen kullananlar tüketmemelidir. Ayrıca hamilelerde adeti tetikleyerek düşük riski yaratabilir. Doğum kontrol hapı kullananlar ya da emziren anneler de hibiskus çayından kaçınmalıdır.
Hibiskus genellikle güvenli bir bitkidir, ancak bazen dermatit, mide bulantısı, baş ağrısı ve kulak çınlaması gibi yan etkilere neden olabilir. Ayrıca tansiyonu düşürebilir. Bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir.
1 litre suyu kaynattıktan sonra içine kurutulmuş 2 yemek kaşığı hibiskus çiçeği ekleyin. 10 dakika kadar demlenmesini bekleyip süzün. Lezzet katmak için dilerseniz içine bal, tarçın ve limon suyu da ekleyebilirsiniz. Hibiskus çayını içine buz ekleyerek soğuk da tüketebilirsiniz.
Hibiskus çayını her gün tüketebilirsiniz, ancak fazlası tansiyon düşüklüğü, zihin bulanıklığı, mide ağrısı gibi yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle günde 1 fincanla sınırlı tutmak daha güvenli olacaktır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?