Millî Eğitim Bakanlığı, Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV), Türkiye Diyabet Vakfı ve AstraZeneca Türkiye iş birliğiyle 2017’de başlatılan ve gençlerin fiziksel aktivitesini artırmak, bilinç oluşturmak amacını taşıyan “Hey Genç! Harekete Geç” projesi tamamlandı. Toplam 4 yıl devam eden ve eğitim, ölçümleme, aktivite programları gibi etkinliklerden oluşan projede 12 bin 185 gencin katılımı sağlandı. Proje sonuçları bir basın toplantısıyla açıklandı. Proje süresince 13 ilde Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen okullar ziyaret edildi ve Türkiye Diyabet Vakfı diyetisyeni tarafından lise birinci sınıf öğrencilerine sağlıklı beslenme, obezite ve diyabetle ilgili bilgi verildi.
Eğitimlerde ilk test-son test modeliyle başarı ölçüldü. Beslenme eğitimi verilen öğrencilere spor eğitimcisi tarafından evde ve okulda hareket etme ve spor yapma konusunda bilgi verildi. Proje salgın döneminde de çevrimiçi uygulanmaya devam etti. Öğrencilere beslenme, egezersiz pratikleri anlatıldı ve sonuçlar ölçüldü.
Projenin sonuçlanmasının ardından çıktılar; TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Park Antalya Spor Kompleksi Genel Müdürü ve Okullarda Hareket Eğitimi Koordinatörü Güneş Erkoç, AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve TOÇEV psikologlarından Burcu Gökbulut’un katıldığı basın toplantısında duyuruldu.
Toplantıda konuşan TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, sağlığın ve hareketliliğin gençlerin geleceğindeki kritik öneme vurgu yaparak, “Geride bıraktığımız dört eğitim-öğretim yılının bizlere öğrettiği en önemli ders, öğrencilerimizin fiziksel aktivite düzeylerini artırmamızın fiziksel ve kişisel gelişimleri açısından ne kadar önemli olduğuydu. Yarattığımız farkındalıkla hem öğrencilerimiz hem de aileleri nezdinde özellikle COVID-19 salgını döneminin getirdiği hareketsizliğe karşı kolektif bilinç oluşturabildiğimize inanıyorum” dedi.
Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz da obezite ve hareketsizliğin geleceği tehdit eden önemli küresel sağlık sorunu olduğunu belirterek ”COVID-19 salgını kapsamında alınan mecburi önlemlerde her iki sorunun da çözümü olan hareketliliği ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını etkiledi. 50’li, hatta 60’lı yaşların sağlık sorunu olan insülin direnci, diyabet ve kalp hastalıkları maalesef çok daha genç yaşlardaki insanlarımızı da etkilemeye başladı” dedi.
Dünyada, her üç çocuktan birinin fazla kilolu, her 10 çocuktan birinin ise obez olduğunu belirten Prof. Dr. Temel Yılmaz, “Projemizin sonuçlarında da görülebileceği gibi kötü beslenme ile hareketsizlik ciddi rahatsızlıklara sebebiyet veren birbirini tetikleyen iki önemli faktör konumunda. ‘Hey Genç! Harekete Geç!’ bu döngüyü kırma yolunda önemli adımlardan biri oldu” dedi.
AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış da firma olarak faaliyette oldukları her ülkede topluma değer katmak amacını taşıyan faaliyetler yaptıklarını kaydederek, obezite ve hareketsizliğin çeşitli sağlık sorunlarını tetiklediğini vurguladı. Ecz. Serkan Barış, “Projemize dört yıl önce başladığımızda dünyadaki diyabetli birey sayısı 425 milyondu. Verilere göre bu sayının 2045 yılında %48 oranında artarak 629 milyona ulaşacağı öngörülmekteydi. Sorumluluklarımız dahilinde bu trendin kırılması için toplumsal farkındalığı en yüksek seviyeye çıkarmamız gerektiğine inanıyoruz” dedi.
COVID-19 salgını nedeniyle alınan kısıtlayıcı önlemlerin hareketsizliği artırdığını hatırlatan Ecz. Serkan Barış şunları kaydetti: “Hareketsizlik, özellikle genç nesillerimizde sağlıklı beslenme ve doğru egzersiz alışkanlıklarını edinme bilincine odaklanmamızın ne kadar doğru bir karar olduğunu bir kez daha gösterdi. Projemizin sonuçlarından da anlaşılabileceği üzere, bir bilgiyi doğru kanallar aracılığıyla genç nesillerimize ulaştırdığımızda çok kısa zamanda bile olumlu sonuçlar elde edilebiliyor.”
Proje kapsamında, salgın öncesi dönemde İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Kastamonu, Çanakkale, Antalya, İstanbul, Sinop ve Sivas’ta fiziki katılımlarla etkinlikler yapıldı. Salgın döneminde ise çevrimiçi ortamda Samsun, Antalya, Mersin, Gaziantep, Aydın’da eğitimler yapıldı.
Bu arada, proje kapsamında gençleri hareket etmeye ve sağlıklı yaşamı hayatlarında kalıcı hale getirmeye teşvik etmek amaçlı oluşturulan hareket odaklı video yarışmasına “en çok hareket içeren” ve “en çok beğenilen” kategorilerinde katılan okullar proje jürisi tarafından değerlendirilerek TOÇEV tarafından hareket odaklı ödüller verildi.
“Hey Genç! Harekete Geç” projesi, 2019 yılında Stevie Uluslararası İş Ödülleri’nde “Yılın İletişim ve Halkla İlişkiler Kampanyası-Sağlık” kategorisinde Bronz Ödül, Prida 2020 iletişim Ödülleri kapsamında Dijital ve Sosyal Medya kategorisi altında yer alan; “Kullanıcının ürettiği içerik”, “Topluluk yaratımı ve üretimi” ödülleri, 11. Kurumsal Sorumluluk Zirvesi Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına Değer Katan Şirket Ödülleri kapsamında ise “Sağlıklı Bireyler” Kategorisi Altın Ödül almıştı.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?