TÜSAD tarafından yapılan araştırmalara göre Türkiye’de yaklaşık 4 milyon kişinin KOAH’tan etkilendiğinin tahmin edildiğini belirten Prof. Dr. Günen, şu bilgileri verdi: “Sağlık Bakanlığı’nın 2004 yılı raporuna göre KOAH ülkemizdeki en önemli 3. ölüm nedeni olarak saptanmıştır. Derneğimiz KOAH’ın erken teşhisi, etkin tedavisi, önlenmesi ve halkın bilinçlendirilmesine yönelik olarak bugüne kadar yürütmüş olduğu çalışmaları arttırarak devam ettirmeyi amaçlıyor.
KOAH genellikle sigaraya bağlı olarak akciğerlerde kalıcı ve ilerleyici hasar meydana gelmesi olarak da tanımlanabilir. KOAH; başta nefes borularının içinden geçen havanın akışında yavaşlama olmak üzere solunum fonksiyonlarında kötüleşmeye, öksürük, balgam çıkartma ve nefes darlığı gibi şikâyetlere yol açar.”
KOAH’ın en önemli nedenin sigara olduğunu dile getiren Prof. Dr. Günen, “Sigara içen her dört kişiden birinde KOAH gelişmektedir. Ülkemizde 18 yaş üstü nüfusun en az üçte biri sigara bağımlısıdır. Dolayısıyla bizim gibi sigara içme alışkanlığının çok yaygın olduğu ülkelerde KOAH önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde 3-4 milyon civarında KOAH’lı olduğu tahmin edilmekle birlikte, bu hastaların çok az bir kısmı teşhis edilebilmektedir. Hastaların önemli bir bölümü hastalıklarının farkında olmayıp öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı gibi şikayetleri çok rahatsız edici olmadıkça doktora gitmemektedirler. KOAH ile mücadelede en önemli aşama sigara içme oranlarının azaltılmasıdır” diye konuştu.
Hastalığın oluşmasındaki diğer önemli nedenler arasında çevresel toksik gaz ve tozların solunması gibi faktörler bulunduğunu belirten Prof. Dr. Günen, sözlerini şöyle noktaladı: “KOAH, teşhisi çok kolay olan hastalıklardan birisidir. Bu hastalığı akla getiren iki önemli özellik vardır. Bunlar; sigara içimi, uzun süreli öksürük, bağlam ve nefes darlığıdır. KOAH’ın kesin teşhisi için mutlaka testi yapılmalıdır. KOAH’ın erken teşhisi için sigara içen ve 40 yaşını aşmış herkese yılda bir kez solunum testi yaptırmalıdır. Uzun süredir öksürük, balgam ve en önemlisi nefes darlığı şikayetleri olan sigara içicilerinde KOAH riski çok yüksektir. Solunum testi ile hem KOAH teşhisi konur hem de hastalığın şiddeti belirlenerek uygun tedavi planlanır. Günümüzde KOAH’lı hastalar erken teşhis ile birlikte uygun tedaviden büyük oranda fayda görmekte, yaşam kaliteleri belirgin şekilde düzelmektedir.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?