Rahatsızlığın, dünyada görülme sıklığının giderek artığına dikkat çeken Doç. Dr. Akif Altınbaş “Türk toplumunda yaklaşık her 10 kişiden birinde görülmektedir. Ancak her İBS hastasının kliniği de benzer seyretmez. Özellikle sabahları olmak üzere, günün her saatinde karın ağrısını takip eden ishal ile seyreden ishal ağırlıklı İBS’nin yanında bazı hastalarda kabızlık ön plandadır. İshal- normal kıvamlı gayta- kabızlık şeklinde değişim gösteren bir ara formun varlığı da İBS hastalarını değerlendirirken unutulmamalıdır” dedi.
Kadınlarda sık görülen İBS rahatsızlığını ortadan kaldıran tam bir tedavi yöntemi yoktur. İshal şikayeti ön planda olan hastalarda anti-diyareik ilaçlar tercih edilirken, kabızlık ile seyreden olgularda ise gıdalardaki lif oranlarını artırıp su tüketimini artırmayı hedeflemek en doğru yöntem olacaktır. İshal ve şişkinliğin ön planda olduğu vakalarda antibiyotik veya probiyotik kullanımının yararı son yıllarda gösterilmiştir.
Antibiyotik kullanımı veya şiddetli bir gastroenterit sonrası ortaya çıkan İBS tablolarında aç karnına günde tek seferde alınacak probiyotiğin faydası göz ardı edilmemelidir. Evde yapılmış yoğurdun veya salatalık turşusunun probiyotik desteği veya düzenli yapılacak egzersizler bağırsak düzenine katkısı İBS şikayetlerinin azaltılması için önemlidir.
İrritabl Bağırsak Sendromu olan hastalar nasıl beslenmeli? Ne yemeli?
İBS’nin ihmal edilmemesi gereken bir hastalık olduğu konusunda uyaran Doç. Dr. Akif Altınbaş, “Özelikle genç insanlarda görülmesi ve alevlenmelerin olduğu dönemlerde hayat kalitesini ciddi oranda bozması nedeni ile İBS ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. Toplumda sık görülmesi ve çoğunlukta gençlerde olması nedeni ile ayrıntılı tetkik sadece risk faktörü olan hastalarda yapılmalıdır. Bunun yanında, İBS hastalarında sürece psiko- sosyal sorunların da sıklıkla eşlik ettiği görülmektedir. İBS hastalarında süreç uzadıkça ve hastanın şikayetlerini azaltacak etkin bir tedavi yöntemi bulunmadığı durumda erken dönemde olmayan anksiyete bozukluğu, kaygı-durumları bozukluklarının da zaman içinde sürece dahil olduğu dikkati çekmektedir.” dedi.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?