Hepatit B’nin belirtileri nelerdir?

15 Mayıs 2012   |    5 Ocak 2020    |   Kategori: Hepatitler Print

hepatit-b-belirtilerijpgVirüs vücudunuza girdikten sonra, bir aydan altı aya kadar hiç bir belirti göstermez. Bu dönem kuluçka evresi olarak bilinir. Virüs vücutta hastalık oluşturmaya başladıktan sonra Hepatit B’nin belirtileri; hastalığın akut hepatit B veya kronik hepatit B olmasına göre değişiklik gösterir.

1. Akut hepatit B’nin belirtileri

Çoğu kişide herhangi bir belirti göstermez. Bazı kişilerin sadece hafif bir hastalığı olur ve doktora gitmeyi gerektirecek kadar hasta hissetmezler. Çoğu kişi, belki %30’un üzerinde, enfeksiyon kaptıklarını bilemeyebilirler ve virüsü başkalarına geçirebilirler. Akut hepatit B‘li kişilerin çok az bir kısmı ciddi bir hastalığa yakalanırlar (ani gelişen hepatit) ve hastanede bakılmaları gerekir.Yorgunluk, ağrılar ve sızı, ateş ve/veya iştah kaybı gibi genel grip benzeri belirtileriniz olabilir. Bazıları kendilerini sigara ve alkole tolere edemez bulur.

Karaciğer kanseri neden olur? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Görülebilecek diğer belirtiler şunlardır:

  • Bulantı (hasta hissederek) ve kusma
  • Karın ağrısı
  • İshal
  • Sarılık

Hepatit B’ye yakalanırsanız, aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi bir kaç olası neticesi olacaktır:

Hepatit B enfeksiyonunun sonuçları

Enfeksiyon tipiDetaylarTedaviBulaştırma ihtimalim var mı?
Akut hepatit B fakat az belirgin bir enfeksiyon – yani belirgin bir hastalık yokHiç hasta hissetmeyebilirsiniz ya da belirtiler çok hafif olabilir ve hızlıca virüsten arınabilirsiniz.Muhtemelen tedaviye ihtiyaç duymayacaksınız.Vücudunuzdayken virüsü bulaştırmanız mümkündür.
Akut Hepatit BBir kaç hafta ya da ay boyunca hasta hissedebilirsiniz ve sonrasında virüsten annırsınız.Bir kaç hafta ya da ay boyunca hasta hissedebilirsiniz ve sonrasında virüsten annırsınız.Virüs vücudun uzdayken, başkalarına bulaştırabilirsiniz. Bulaştırmadan Önce önlemlerinizi atmanız gerekir.
Akut karaciğer yetmezliği ile birlikte akut hepatit BBu aniden ortaya çıkan hepatit olarak bilinir ve akut hepatit B olan az sayıda kişide gerçekleşir. Karaciğer yetmezliğinin ciddi belirtileri görülmektedir.Bu yoğun tedavi gerektiren ciddi bir durumdur. Karaciğer nakli yapılması hayatınızı kurtarabilir.Virüsü başkalanna bulaştırabilirsiniz ve bu olmadan önlemelerinizi almanız gerekir.

2. Kronik hepatit B belirtileri

Kronik bir enfeksiyona yakalanan bazı kişilerde herhangi bir belirti olmayabilir (semptomsuz). Karaciğeriniz çok sağlam bir organdır ve bir kısmı zarar gördüğünde dahi fonksiyonunu yerine getirebilir. Böylece karaciğeriniz hasar görmüş olsa bile, herhangi bir belirti fark etmeyebilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken bazı belirtiler şunlardır:

  • Yorgunluk ve güçsüzlük
  • Genel bir iyi hissetmeme durumu
  • İştah kaybı
  • Bulantı (hasta hissederek) ve kusma
  • Kilo kaybı
  • Karaciğer bölgesinde acı ve rahatsızlık (sağ elinizi kaburgalarınızın alt sağ el tarafına yerleştirdiğinizde karaciğerinizin yumuşak ya da genişlemiş olduğunu anlayabilirsiniz)
  • Kaşıntı
  • Avuç içinde kırmızı lekeler
  • Örümcek bacaklarına benzeyen desenle teninizde görünebilen ince kan damarları (örümcek nevuslar ya da örümcek anjiyomu olarak bilinir)
  • Koyu renkte idrar/ soluk gri dışkı (atıklar)
  • Cinsel dürtü (libido) kaybı
  • Bozulan uyku düzeni

Bazı belirtiler ciddi bir problemin işareti olabilir. Bunlardan herhangi birine sahipseniz derhal doktora gitmeniz gerekir:

  • Sarılık (ten ve gözler sararır)
  • Karın boşluğunun şişmesi (asit)
  • Ayak bilekleri, bacaklar ve ayakların şişmesi (çevresel ödem olarak bilinir)
  • Yüksek dereceli ateş ve titreme
  • Kan kusma
  • Koyu siyah katran renginde dışkılama (atıklar)
  • Nefes darlığı
  • Zihin bulanıklığı ya da sersemlik periyotları (ensefalopati olarak bilinir)
Belirti göstermeyen kronik hepatit B enfeksiyonuKaraciğer hastalığının ilerlemesi ile kronik hepatit B enfeksiyonu
Kötü hissetmeyebilirsiniz, fakat kanınızda enfeksiyonu uzun bir süre, muhtemelen hayat boyunca taşırsınız. İş ve ev hayatınızın etkileneceği diğer durumlar da mevcuttur.Kronik B enfeksiyonu ile kronik hepatit ve sirozu kapsayan ciddi karaciğer hastalığına yakalanabilirsiniz. Çok az sayıda kişi hepatosellüler karsinom (HCC) olarak bilinen primer karaciğer kanserine yakalanabilir.
İş ve ev hayatınızın etkileneceği diğer durumlar da mevcuttur.
Kötü hissetmemenize rağmen, karaciğerinizin hasar görüp görmediğinin kontrolü için takip edilmeniz gerekecektir ve tedaviye gereksiniminiz olabilir.Doktorunuz karaciğerdeki daha ileri boyuttaki hasarı sınırlamak için yardımı olabilecek tedaviler tavsiye edecektir. Çok ciddi karaciğer hasan durumlarında, karaciğer nakli bir seçenek olabilir.
Başkalarına enfeksiyonu bulaştırabilirsiniz ve bu olmadan önlemlerinizi almanız gerekir. Kanınızı, meninizi ve organlarınızı bağışlayamayacaksınız.Diğerlerine enfeksiyonu bulaştırabilirsiniz ve bunun için önlemlerinizi almanız gerekir. Kanınızı, meninizi ve organlannızı bağışlayamayacaksınız.

3.    Sararacak mıyım?

Eğer karaciğeriniz iyi işlemiyorsa, sarılığa yakalanmış olabilirsiniz. Sarılık vücudunuz tarafından yapılan bilirubin adlı sarı bir maddenin fazlalığından kaynaklanır. Bilirubin karaciğerinizin normal olarak dışkı çıkarma yoluyla attığı atık bir maddedir. Vücudunuzda çok fazla bilirubin olduğunda, teniniz ve gözlerinizin beyaz kısımları sarıya döner

4.    Hayatımın geri kalanında hepatit B’li mi olacağım?

Eğer yetişkin olarak hepatit B enfeksiyonu na yakalanmışsanız, o zaman hastalığın akut formuna yakalanmış olmanız daha muhtemeldir ve iyileşirsiniz. Hepatit B geçirmişseniz, o zaman vücudunuzun hastalığa karşı antikorları vardır ve tekrar enfeksiyon kapmazsınız.
Bazı yetişkinler ve hepatit B enfeksiyonu kapan genç çocukların çoğunluğu kronik ya da uzun süreli enfeksiyona yakalanacaktır. Kronik enfeksiyonunuz varsa, o zaman tedavinin hastalığı kontrol altında tutabilmesine rağmen, muhtemelen hayatınızın geri kalan kısmını virüsle geçireceksiniz. Kronik bir hepatit B enfeksiyonundan tamamıyla kurtulabilen az sayıda kişi vardır.

Hepatit B nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri ve tedavi seçenekleri

5.    Hepatit B’lilerin çocuk sahibi olması güvenli mi?

Eğer çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız, sizin ve eşinizin hepatit B testinden geçmeniz gerekir. Eğer eşiniz enfeksiyonlu, siz değilseniz o zaman cinsel ilişkiden önce hepatit B aşısı olmalısınız. Aynı şekilde, siz enfeksiyonlu, ama eşiniz değilse, o zaman onun cinsel ilişkiden önce aşı olması gerekir.
Eğer siz hamileyken eşinizin hepatit B enfeksiyonlu olduğunu öğrenirseniz, test yaptırmanız çok önemlidir. Test negatif çıkarsa, o zaman kendinizi ve bebeğinizi enfeksiyondan korumak için aşı olmalısınız.
Eğer hepatit B için ilaç kullanıyorsanız, ya da tedaviye başlamak üzereyseniz, hamilelik esnasında ilaç almanın güvenli olup olmadığını doktorunuza danışmalısınız.

Enfeksiyonlu annelerden doğan bebeklere hepatit B aşısının yanı sıra hepatit B immunoglobulin de yapılmalıdır. Eğer bebekler bu iki enjeksiyonu doğar doğmaz en kısa sürede alırsa, %90 şansla hepatit B’den korunacaklardır. Doktorlarınız aynı zamanda hamileliğin son üç ayı esnasında, özellikle viral yükünüz ve DNA yükünüz çok yüksek ise, anti viral ilaçlar almanızı tavsiye ederler. Bu nedenle doktorlarınızın hamileliğiniz esnasında hepatit B olup olmadığınızı mümkün olduğu kadar erken bilmesi çok önemlidir, Böylece bebeğinizi korumanız için mümkün engelleyici önlemlerden en fazla şekilde yararlanmanıza yardımcı olurlar.

Siroz nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

6.    Hamileyim ve Hepatit B’liyim, ne yapmam gerekir?

Genel olarak anti viral tedavi ilaçlarla cenine zarar verme ihtimali yüzünden, bu ilaçlara hamilelik esnasında başlatılmaz. Virüs miktarının (viral yük, HBV DNA) çok yüksek olduğu bir kaç durumda, doktorlar virüsün seviyesini azaltmak için hamileliğin son üç ayında ilaç kullanımını tavsiye edebilirler. Burada amaç virüsün bebeğe geçme riskini azaltmaktır. Bu ilkenin güvenliği ve uzun soluklu sonuçları henüz kesin değildir ve bir çok ülkede anti viral ilaçların kullanımı için şu anda lisans verilmemiştir.

7. Eğer bende hepatit B varsa eşim ve ben IVF (tüp bebek yöntemi) tedavisi alabilir miyiz?

Şu nedenlerden dolayı, HBV pozitifseniz size IVF sağlamayı kabul edecek klinik bulmakta problem yaşayabilirsiniz:

  • LAboratuvarda HBV pozitif bir erkeğin spermi depolandığında çapraz bulaşma endişeleri
  • Eğer her iki eşin kronik hepatit B si varsa virüsün çocuğa bulaşabilmesi endişesi

Bununla birlikte, IVF’nin esasen kendiliğinden gebe kalma ve hamilelikten farkı yoktur. Bu yüzden hepatit B’nin bebeğe geçme riskinin kronik hepatit B’li kişiler arasında olan kendiliğinden gebelikteki riskinden farkı yoktur. Sperm yıkama gibi teknikler virüsün IVF esnasında bulaşması riskini azaltabilir, özellikle ICSI (intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu) destekli üreme teknikleri kullanıldığında.

Aynı zamanda laboratuar bulaşmasını engellemek için adımlar izlenmelidir. Birçok Avrupa ülkesinde belli belirlenmiş klinikler bulaşma riskinden kaçınmak için uygun depolama stratejileri sağlayabilirler. Fakat bu eğer hepatit B’ye sahipseniz bir klinik bulmak için daha fazla seyahat etmeniz gerektiği anlamına gelebilir.

8.    Eğer ben, erkek olarak, Hepatit B’liysem ve karım aşılanmış ise, çocuk sahibi olmamız güvenli mi?

Evet, bu durumda doğmamış bebek için hiç risk yoktur. Bununla birlikte yeni doğmuş çocuğunuzu enfeksiyonun gelecek risklerinden korumak için aşı yaptırılması gerekir.

9.    Ben sirozu olan bir kadınım – çocuk sahibi olabilir miyim?

Evet, genelde hamile kalamamanızı gerektiren belirli hiçbir neden yoktur. Bununla birlikte göz önünde bulunduracağınız ilave riskler vardır ve bunları gebe kalmaya çalışmadan önce doktorunuzla enine boyuna tartışmanız gerekir.

10.    Eğer bende kronik hepatit B varsa, destekli gebe kalma kullanımı güvenli midir?

Evet, fakat önce doktorunuzu sizde hepatit B olduğu konusunda bilgilendirmeniz gerekir, böylece özel önlemler almaya gerek duyacaklardır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
emine
emine
9 yıl önce

8. sınıfta devlet hastahanesinin dişçisinden hepatit b virüsünü kaptım . şimdi 26 yaşındayım . 2 sene interferon ve zefix kullandım interferon gerçekten çok ağır bir iğne. değerler normale dönmüş ben ayda bir olan kan tahlillerimi 6 ayda bire düşürmüştüm bu hepatit b de iyi bir şeydi. gözetim ne kadar sıkı… Devamını oku »

Araç çubuğuna atla