Hepatit A, karaciğerde iltihaba neden olan çok bulaşıcı bir virüstür. Hepatit A virüsü, enfekte yiyecek ve suyun tüketilmesi veya hasta biriyle yakın temas yoluyla bulaşır. Belirtileri halsizlik, ateş, mide bulantısı, ishal, karın ağrısı ve sarılıktır. Belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Aşılanmamış veya daha önce hepatit A geçirmemiş kişilere kolayca bulaşabilir. Enfeksiyon genellikle kısa sürede geçer ve tedavi gerektirmez. İyileşmenin en iyi yolu dinlenmek, bol su içmek, sağlıklı beslenmektir. Hastalığı geçiren neredeyse herkes, ömür boyu bağışıklık kazanır. Ancak, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ve yaşlılarda karaciğer yetmezliğine, hatta ölüme neden olabilir. Ciddi vakalarda hastanede tıbbi bakım gereklidir. Hepatit A’yı önlemenin en iyi yolu, hijyen ve aşıdır.
İçindekiler
Hepatit A, hepatit A virüsünün (HAV) neden olduğu, oldukça bulaşıcı bir karaciğer enfeksiyonudur. Akut (kısa süreli) bir hepatit türü olan HAV, karaciğer hücrelerini enfekte ederek iltihaplanmaya ve karaciğer hasarına neden olabilir.
Enfeksiyonun şiddeti, birkaç hafta süren hafif bir rahatsızlıktan, birkaç ay sürebilen ciddi bir hastalığa kadar değişebilir. Ancak çoğunlukla birkaç hafta içinde, tedavi olmaksızın tamamen iyileşir. Uzun süreli ya da kalıcı karaciğer hasarına neden olmaz ve kronikleşmez. Bununla birlikte, nadir durumlarda, özellikle yaşlılarda ve kronik karaciğer hastalığı olanlarda tekrarlayan enfeksiyona, ani karaciğer fonksiyon kaybına, karaciğer yetmezliğine, hatta ölüme yol açabilir. Karaciğer yetmezliği, izleme ve tedavi için hastanede kalmayı gerektirir, bazı kişilerin karaciğer nakline ihtiyacı olabilir. Ancak karaciğer yetmezliğinde bile tam bir iyileşme mümkündür.
Hepatit B nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri ve tedavi seçenekleri
HAV oldukça bulaşıcıdır ve kişiden kişiye kolayca yayılır. Hepatit A’lı bir kişi virüsü, semptomların ortaya çıkmasından 2 hafta öncesine kadar başkalarına bulaştırabilir. Belirtiler ortaya çıktıktan yaklaşık 1 hafta sonra bulaşıcı dönem sona erer. Enfekte kişilerin dışkısında ve kanında bulunan virüs, kan dolaşımı yoluyla karaciğere yayılarak iltihaplanmaya ve şişmeye neden olur.
Hepatit A’nın yayılması güvenli içme suyu, kanalizasyonun uygun şekilde bertaraf edilmesi, yemeklerden önce ve tuvalete gittikten sonra ellerin yıkanması gibi kişisel hijyen uygulamaları ile azaltılabilir.
Karaciğer yetmezliği nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Hepatit A’ya sahip olan herkeste semptom görülmeyebilir. Özellikle 6 yaşın altındaki çocuklarda hiçbir belirti olmayabilir. Belirtiler virüsü kaptıktan 2-7 hafta sonra ortaya çıkar. Genellikle 2 aydan az sürer, ancak bazıları 6 aya kadar hasta hissedebilir.
Hepatit A vakaları, diğer viral hepatit tiplerinden klinik olarak ayırt edilemez. Görünür sarılık belirtileri olmadan, herhangi bir hepatit türünü fizik muayene ile teşhis etmek zordur. Enfeksiyon, semptomlarına ve kan testine dayanarak teşhis edilir. Belirtiler değerlendirildikten sonra, virüsün varlığını veya yokluğunu ortaya çıkarabilecek bir kan testi yapılır. Kanda HAV’a özgü immünoglobulin M (IgM) antikorlarının saptanmasıyla spesifik tanı konur. Gerekirse, virüs RNA’sını saptamak için, ters transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) testi istenebilir.
Belirli bir tedavi yoktur. Kendi kendine geçen, kısa süreli bir viral enfeksiyon olduğu için, tedavi genellikle semptomları azaltmaya yöneliktir. Semptomlar genellikle birkaç hafta veya birkaç ay içinde iyileşir. Akut karaciğer yetmezliği dışında hastaneye yatış gerekmez. Tedavi, kusma ve ishalden kaybedilen sıvıların yerine konması ve yeterli beslenme dengesinin korunmasını amaçlar. Doktorunuz gerekirse, kaşıntı, mide bulantısı, kusma için ilaçlar veya herhangi bir ağrı, sızı durumunda parasetamol, ibuprofen gibi ağrı kesiciler reçete edebilir. Belirtiler birkaç ayda iyileşmezse doktorunuzla konuşun.
Hepatit A bulaşma riskini azaltmak için;
Virüs ile temas ettiğinizi düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede hastaneye başvurun. Yaşınıza ve genel sağlığınıza bağlı olarak, doktorunuz hepatit A aşısı veya immün globülin enjeksiyonu önerebilir. Aşının tek bir dozu, maruziyetten sonraki 2 hafta içinde verilirse, enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir.
Hepatit B aşısı nedir? Ne zaman yapılmalı? Yan etkileri nelerdir?
Hepatit A’yı önlemenin en iyi yolu aşı yaptırmaktır. Dozları ve zamanlamasına göre iki tip aşı vardır. Her iki aşı türü de enfeksiyonu önlemede oldukça etkilidir.
Hepatit A aşısı nedir? Ne zaman yapılmalı? Yan etkileri nelerdir?
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Hepatitis A infection: prevention and control guidance - GOV.UK2- Hepatitis A - CDC3- Public health control and management of hepatitis A - Public Health England4- Hepatitis A Basic Information - HHS5- Hepatitis A - NIH6- Hepatitis A - Medline PlusYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?