Hepatit A aşısı nedir? Ne zaman yapılmalı? Yan etkileri nelerdir?

24 Temmuz 2022   |    25 Temmuz 2022    |   Kategori: Hepatitler, Sağlık Sözlüğü Print

Hepatit A, karaciğerde ciddi hasara yol açan viral bir enfeksiyon hastalıktır. Hem insandan insana hem de enfekte yiyecek, su veya nesneler yoluyla bulaşabilir. Tedavi edilmediği takdirde karaciğer yetmezliği ve ölüme neden olabilir. Hepatit A aşısı, bu virüse karşı yüksek koruma sağlayan etkili bir tedavidir. Ülkemizde, Sağlık Bakanlığı kararıyla çocukluk dönemi zorunlu aşılarına dahil edilmiştir. Aşılar, toplam 2 dozdan oluşur ve ömür boyu etkinliği devam eder. Aşı sonrası enjeksiyon yerinde ağrı, ateş, bulantı ve yorgunluk gibi hafif yan etkiler görülebilir.

Hepatit A aşısı nedir?

Hepatit A aşısı, Hepatit A virüsünün neden olduğu ciddi karaciğer hastalıklarına karşı etkili koruma sağlayan bir aşıdır. Bu virüse yakalanan kişiler çoğunlukla iyileşir ve karaciğerde kalıcı bir hasar oluşmaz. Ancak, nadiren de olsa karaciğer yetmezliği ve ölüme yol açabilir. Aşı, iki doz halinde uygulanır ve yaşam boyu koruma sağlar. Ülkemizde, çocukluk döneminde rutin olarak uygulanan 13 aşıdan biridir. (1)

Hepatit A aşısı ne kadar etkilidir?

Aşının iki dozu da yapıldıktan yaklaşık 15 gün sonra koruyuculuk başlar. 2 doz aşı %100’e yakın bir koruma sağlar. Sıra dışı bir durum olmadıkça rapel (pekiştirme) dozu gerekmez ve ömür boyu etkilidir.

Karaciğer yetmezliği nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Hepatit A aşısı neden yapılır?

Hepatit A, çocuklarda hafif seyretse de yetişkinlerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle bu virüsle enfekte olmuş karaciğer hastaları ve dezavantajlı grupların ölüm riski yüksektir. Hepatit A aşısı, hepatit A virüsünün bulaşmasıyla karaciğerde meydana gelebilecek hastalıkların önüne geçmede en etkili yöntemdir. (2)

Hepatit A aşısı hangi durumlarda yapılır?

  • Hepatit A virüsü taşıyan biriyle birlikte yaşayan veya cinsel ilişkide bulunan kişiler,
  • Enjeksiyonlu uyuşturucu kullananlar,
  • Homoseksüel erkekler,
  • HIV hastaları,
  • Cezaevinde bulunan ya da yakın zamanda tahliye olmuş kişiler,
  • Evsiz veya istikrarsız yaşam koşullarında yaşayanlar,
  • Hepatit A salgınına maruz kalan kişiler,
  • Hepatit A virüsünün yaygın ve yüksek olduğu ülkelere seyahat edenler,
  • Hepatit A virüsü taşıyan primatlarla (maymunlar gibi) çalışanlar,
  • Mesleki olarak enfeksiyon riski yüksek olanlar,
  • Kronik karaciğer hastaları,
  • Uluslararası gezginler,
  • Hepatit A oranlarının yüksek olduğu bir ülkeden evlat edinmiş kişiler.

Hepatit A aşısı yapılmazsa ne olur?

Hepatit A virüsüyle enfekte olmuş kişilerin bazılarında hiçbir belirti görülmez. Ancak özellikle yetişkinlerde ateş, mide bulantısı, kusma ve sarılık gibi şiddetli semptomlar yaşanma riski yüksektir. Yanı sıra, nadiren de olsa karaciğer yetmezliğine ve ölüme neden olabilir. Bu durum, 50 yaşından büyük ve çeşitli karaciğer hastalıkları olan kişilerde daha yaygındır. Aşı, tüm bu riskleri ortadan kaldıran en etkili tedavidir.

Hepatit A aşısı kimlere yapılır?

Ülkemizde, 2012 yılı itibariyle çocukluk dönemi zorunlu aşı takvimine girmiştir. Ancak, daha önce aşı olmamış ve Hepatit A virüsünden korunmak isteyen tüm yetişkinler de aşı olabilir.

Hepatit A aşısı yetişkinlere ne zaman yapılır?

Bebeklik döneminde aşılanmamış yetişkinler diledikleri bir zamanda aşı olabilir. Aşı takvimi, çocuklarda olduğu gibi en az 6 ay arayla ve 2 doz şeklinde uygulanır. Ancak erişkinlerde, aşıdan önce mutlaka kan tahlili yapılmalı ve önceden bağışık olup olunmadığına bakılmalıdır.

Hepatit B aşısı nedir? Ne zaman yapılmalı? Yan etkileri nelerdir?

Hepatit A aşısı kanser hastalarına yapılır mı?

Kanser hastalarının bağışıklık sistemi düşüktür, kemoterapi süreciyle birlikte daha da düşecektir. Bu nedenle, enfeksiyon hastalıklarına karşı mutlaka aşılanmaları gerekir. Eksik aşıları varsa kemoterapi tedavisinden 3 ay önce, aşıları tamsa ve pekiştirme dozu yapılacaksa kemoterapiden 3 ay sonra aşılama yapılmalıdır. Ayrıca kronik karaciğer ve böbrek hastaları, hematolojik tedavi görenler, bağışıklığı baskılanmış kişiler de eğer aşıları eksikse, yüksek enfeksiyon riski nedeniyle aşı olmalıdır.

Hepatit A aşısı kimlere yapılmaz?

Hepatit A aşısının herhangi bir bileşenine karşı alerjisi olan kişilere ve 1 yaşın altındaki bebeklere aşı yapılmamalıdır. Ayrıca, bu aşının hamileler için güvenli olduğuna dair kesin kanıtlar yoktur. Bu nedenle, hastalanma riski yüksek olmadıkça hamilelere aşı uygulanmamalıdır. Bunun yanında, orta veya ağır ölçekli belirli bir hastalığı olan kişiler, iyileşmeden aşı olmamalıdır.

Hepatit A aşısı nasıl yapılır?

Aşı çocuklara üst koldan veya bacaktan yapılır. Yetişkinlerde ise kolun üst kısmındaki deltoid kas içine uygulanır. Aşılar mutlaka uzman kişiler tarafından vurulmalıdır.

Hepatit A aşısı ne zaman yapılmalı?

Bebeklerde, Hepatit A aşısının ilk dozu en erken 18 aylıkken uygulanır. 2. doz ise ilk dozdan 6 ay sonra, yani 24. ayın sonunda yapılır. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde 1. doz ile 2. doz arasında en az 6 ay süre bırakılmalıdır.

Hepatit A aşısı kaç doz yapılır?

Aşı iki doz olarak uygulanır. İlk dozda bağışıklık gelişse de iki doz sonrası bağışıklık seviyesi yaklaşık % 100’e ulaşır.

Siroz nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Hepatit A aşısı nerede yaptırılır?

Hepatit A aşısı da diğer aşılar gibi aile sağlığı merkezlerinde ve sağlık kuruluşlarında yaptırılır. Aşı bulunmadığı takdirde eczanelerden temin edilebilir ancak eczanelerde uygulama yapılmaz.

Hepatit A aşısı kaç yıl korur?

Hepatit A aşısı ömür boyu korur mu?

Aşı uygulandıktan yaklaşık 15 gün sonra koruyucu etkisini göstermeye başlar. 2 doz uygulandığında ise sıra dışı bir durum olmadıkça ömür boyu koruma sağlar.

Hepatit A aşısı kaç yılda bir tekrarlanmalıdır?

Bağışıklığı baskılanmış ve risk altındaki kişilere, aşı rutini tamamlandıktan 1 ay veya daha fazla bir süre sonra antikor testi yapılır. Test sonuçlarında yeterli bağışıklık tepkisi görülmezse doktor kontrolünde aşı tekrarlanabilir. Ancak sağlıklı bireylerde, 2 doz tamamlandıktan sonra aşı tekrarı veya rapel (pekiştime) dozu gerekmez.

Hepatit A aşısı takvimi

Ülkemizde doğan her çocuğa “Çocukluk Çağı Aşılama Programı” dahilinde Hepatit A aşısı yapılır. Yetişkinlere ve çocuklara 2 doz şeklinde uygulanır. Aşı takvimi, bilgilendirme ve tüm aşıların takibi için oluşturulur.

Bebek ve çocuklar için Detaylı Aşı Takvimi ve aşıların yan etkileri

Hepatit A aşısı isimleri ve fiyatları

Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan “Hepatit A Kontrol Programı” dahilinde, çocuklara ve tüm risk gruplarına ücretsiz olarak yapılır. Özel durumlar için aşı isimleri ve 2022 yılı fiyatları ise şöyledir:

  • AVAXIM 80 U pediatrik 0.5ml: 136.27 TL
  • AVAXIM 0.5ml: 182.17 TL
  • EPAXAL BERNA 0.5 ml: 169.39 TL
  • HAVRIX PED. 720 mcg: 276.26 TL
  • HAVRIX ADU. 1440 mcg: 326.07 TL

Hepatit A aşısı kartı nasıl alınır?

Aşı kartları; aşıların adını, tarihini ve bir sonraki aşılama tarihini belirtilecek şekilde düzenlenir. Aşı uygulamasından sonra sağlık personelinden alınır. Uygulanan her doz aşı, bu karta mutlaka işlenmelidir.

Hepatit B nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri ve tedavi seçenekleri

Hepatit A aşısının yan etkileri

Aşı sonrası en yaygın görülen hafif yan etkiler; enjeksiyon bölgesinde geçici ağrı, kızarıklık ve sertleşmedir. Bu bölgede küçük ve ağrısız bir yumru da oluşabilir, ancak kısa sürede kaybolur. Nadir görülen şiddetli yan etkiler ise şunlardır: Ateş, yorgunluk, baş ağrısı, iştah kaybı, kurdeşen, yüz ve boğazda şişme, nefes almada zorluk, hızlı kalp atışı, baş dönmesi veya halsizlik. Bu etkilerden biriyle karşılaşırsanız mutlaka bir doktora görünmeniz gerekir.

Hepatit A aşısı ağrı yapar mı?

Hepatit A aşısının yan etkileri genellikle geçici ve hafiftir. Enjeksiyon bölgesinde birkaç gün sürecek ağrı da bunlardan biridir. Kısa sürede kendiliğinden geçer.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla