Kalıcı yaşam tarzı değişiklikleri yapılarak kabızlığın ve dolayısıyla hemoroid oluşmasının önüne geçilebilir. Ofis çalışanlarına önerim her saat başında kalkıp 5-10 dakika dolaşmalarıdır. Çünkü sürekli oturmak, hareketsiz kalmak bağırsak hareketlerinin de yavaşlamasına neden oluyor. Yeterli miktarda sıvı almak da bağırsağın çalışmasını olumlu etkiliyor. Hemoroid oluştuktan sonra da bunları yapmak faydalı, çünkü hastalığın ilerlemesini önlemiş oluyorsunuz.
Hastalar muayene sürecinden çekindikleri için uzun süre doktora gitmiyorlar, bunun yerine aktarlardan aldıkları ilaçlarla durumu idare etmeye çalışıyorlar. Hastaların doğal ilaç olduğunu düşünerek aktardan, eczanelerden aldıkları bazı ürünler ölüme bile neden olacak sonuçlar yaratabiliyor. Bu nedenle en kısa sürede doktora gitmek, hastalığın derecesini öğrenip çaresine bakmak daha doğrudur. Meyve-sebze ağırlıklı lifli beslenme tarzı, günde yaklaşık 2 litre su içmek, hareket etmek doğal çözüm yollarıdır. Başka doğal yöntemler aramak sağlığınızı ve hatta hayatınızı tehlikeye atabilir.
Hekimler hemoroidi derecelendiriyor. Eğer birinci ikinci derecedeyse günlük yaşamında yapacağı spor, beslenme değişiklikleri, bol su içme sayesinde hastalığın ilerlemesi engelleniyor. Ancak üçüncü ve özellikle dördüncü derece hemoroid olduğu zaman ilaç tedavisi de yararlı olmayabiliyor. Hastalık birkaç farklı operasyonla tedavi edilebiliyor:
Lastik bant ligasyonu (Hemoroidin boğulması): Dışkılama sonrası dışarı sarkan iç hemoroidlerde etkili oluyor. İç hemoroidin köküne küçük bir lastik bant uygulanarak hemoroidin kan akımı kesiliyor. Birkaç gün içinde bant ve hemoroid düşüyor.
Enjeksiyon (skleroterapi): Bu yöntemde hekim, hemoroidi küçültmek için hemoroid dokusu içine bir kimyasal solüsyon enjekte ediyor. Bu enjeksiyon sayesinde oradaki dokuda nekroz oluşuyor, sorun çözümlenmiş oluyor.
Koagülasyon (kızılötesi, lazer veya bipolar): Koagülasyon tekniklerinde lazer veya kızılötesi ışık veya ısı kullanılıyor.
Eğer bu işlemler başarılı olamadıysa ya da hemoroid çok büyükse hekim cerrahi operasyona karar verebiliyor. Başlıca iki yöntem uygulanıyor:
Hemoroidektomi: Hemoroidleri çıkartmak için kullanılan bu cerrahi yöntem, hemoroidleri kalıcı olarak ortadan kaldırmanın en iyi yöntemidir. Hemoroidektomi kanamaya ve dışarı sarkmaya neden olan aşırı dokuyu ortadan kaldırıyor.
Stapler hemoroidektomi: Stapler denen özel bir alet yardımı ile, hemoroidal yapıların damarlarının başladığı seviyede kalın barsaktan silindir şeklinde bir halka çıkarılıyor. Kısa bir süre içinde büyümüş ve sarkmış olan hemoroidal yapılar anal kanal içindeki normal yapılarına kavuşuyor. Genellikle hemoroidektomiye göre daha az ağrılı oluyor.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?