Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein türüdür; akciğerlerden alınan oksijeni organlara kanla taşır. Hemoglobin seviyesi sağlık durumu hakkında çok önemli bilgiler verir. Bu nedenle kan testlerinde çok sık olarak bakılan bir değerdir. Hemoglobin yüksekliği, normalden daha yüksek seviyelerde hemoglobin proteininin bulunması anlamına gelir. Hemoglobin seviyeleri, kandaki hemoglobin miktarına bağlı olarak ölçülür. Normal seviyesi erkeklerde 13.5-17.5 gram/dL, kadınlarda ise 12.0-15.5 gram/dL arasında olmalıdır. Hemoglobin yüksekliği, bazı hastalıklar, genetik bozukluklar, sigara içmek, yüksek irtifa koşulları gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Hemoglobin yüksekliği, kanın kalınlaşmasına, dolaşım sorunlarına ve organlara zarar vermeye neden olabilir. Bu nedenle, yüksek hemoglobin seviyeleri tıbbi bir müdahale gerektirebilir.
İçindekiler
HGB yüksekliği vücudunuzun oksijen ihtiyacı arttıkça ortaya çıkar. Bunun sebebi kalbinizi veya akciğer fonksiyonunuzu etkileyen bir hastalık, yaşadığınız ortam ya da yaşam tarzı tercihleriniz olabilir. Hemoglobin yüksekliğinin olası nedenleri şunlar olabilir:
Polisitemi vera, vücudun çok fazla kırmızı kan hücresi ürettiği bir kan bozukluğudur. Fazladan üretilen kırmızı hücreler kanı yoğunlaştırır ve bunun sonucunda kan daha yavaş akar ve pıhtılaşabilir. Genetik nedenli olabildiği gibi, kanındaki oksijen seviyesi uzun süre düşük kalmış kişilerde de görülebilir. Kırmızı kan hücreleri vücuttaki organlara ve dokulara oksijen taşır. Kan çok yavaş hareket ederse veya pıhtılaşırsa, hücreler yeterli oksijen alamaz. Bu durum kalp krizi, felç ve kalp yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Polisitemi vera, en sık 60 yaşın üzerindeki erkeklerde görülür.
Trombosit nedir? PLT düşüklüğü ve yüksekliği ne tür sorunlar yaratır?
Hemoglobin yüksekliği, kanın kalınlaşmasına ve kan dolaşım sorunlarına neden olabilir. Bu durum, organlara yeterli oksijenin ulaşmasını zorlaştırabilir. Bu nedenle, hemoglobin yüksekliği, tıbbi bir müdahale gerektirebilir ve tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Hemoglobin yüksekliği, aşağıdaki sağlık sorunlarına neden olabilir:
Tıbbi bir durum HGB seviyesinin yükselmesine neden oluyorsa, bu durumu tedavi etmek, hemoglobin seviyesinin de normale dönmesini sağlayacaktır.
Hemoglobin C hastalığı çoğunlukla siyah ırkta görülen bir hastalıktır. Hastalığın gelişmesi için hem annede hem de babada hastalıklı gen olmalıdır. Genel olarak, semptomlar azdır. Aneminin şiddeti değişir. Bu hastalığa sahip kişilerde, özellikle çocuklarda, karın ve eklem ağrısı, genişleyen bir dalak ve hafif sarılık atakları görülebilir. Ama orak hücre anemisinde olduğu gibi ciddi krizler yoktur ama safra kesesi taşlarına neden olabilir.
Orak hücreli anemi, hemoglobinin beta zincirindeki gende oluşan bir mutasyonun neden olduğu ciddi bir hastalıktır. Bu hastalıkta, kırmızı kan hücreleri, hilal veya “orak” şeklini alırlar ve bu şekillerinden dolayı küçük kan damarlarını tıkayarak kan akışına engel olurlar. Orak hücreli anemi inflamasyona, kan pıhtılarına, kırmızı kan hücresi tahribatına, oksijen eksikliğine ve sonuçta organ hasarına neden olur. Aralıklı ataklar, şiddetli ağrı, pulmoner yetmezlik ve felce neden olabilir.
Hemoglobin S-C hastalığı, orak hücre anemisi geninin bir kopyası ve hemoglobin C hastalığı geninin bir kopyasına sahip kişilerde görülür. BU hastalık hemoglobin C hastalığından daha yaygındır ve semptomları orak hücre anemisi ile aynıdır ancak daha hafiftir. Bununla birlikte, idrarda kan, dalak büyümesi, retina kanaması ve kalça ekleminde problemlere neden olabilir.
Hemoglobin E hastalığı öncelikle Güneydoğu Asya kökenli insanları etkiler. Bu hastalık hafif anemiye neden olur, ancak orak hücre anemisinde ve hemoglobin C hastalığında ortaya çıkan diğer semptomların hiçbiri yoktur.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Hemoglobin Test,2- Polycythemia3- Hemoglobin and Hematocrit4- High hemoglobin countYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?