• Yaklaşık bir yıldır karikatürlerle sosyal mesajlar içeren bir proje yürütüyorsunuz. Çalışmanın nasıl bir konsepti var, bu fikir nasıl doğdu?
Dr. Serdar Çeliktaş: Projenin ismi KÜPNOT PROJESİ. E-reçete numarası yazılan not kağıtlarının, bilgi notu da eklenerek vatandaşa ulaştırılması prensibine dayanıyor. Aile Hekimleri de dahil tüm hekimlere yönelik algı operasyonları göstermiştir ki, sağlıkçılara karşı şiddetin gittikçe arttığı bir dönemde, bu camianın halka gerçekleri dolaysız bir yöntemle iletmesi zorunlu hale gelmiştir. Biz hekimler, meslek grubu olarak, bu ülkenin kılcal damarları gibiyiz. Bu tespitten yola çıkarak, her gün milyonlarca insana birebir iletişimle ulaşıp, bilgilendirmemiz, işte bu küpnotlarla gayet olasıdır. Ben çizer olduğum için, görselin iletişimdeki rolünü kullanmak istedim ve bu proje ortaya çıktı. Hasta eğitimi odaklı, hızlı ve kolay uygulanabilir, sürdürülebilir, yaygın, eğlenceli ve ucuz bir proje…
• Bu projede en çok çizdiğiniz temalar neler? Hangi mesajları öncelik veriyorsunuz? Hekime şiddet, dışında hastalara için uyarıcı temalar da var mı?
Dr. Serdar Çeliktaş: Öncelikle malum %50 zam konusunu ve şiddet sorununu işledik. Verilmesi gereken çok sayıda mesaj var. Acillerin suistimali, bulaşıcı hastalıklar, birinci basamağın etkin kullanımı vs… Gündeme uyumlu temalar belirlenebilir. Bunun için meslek örgütlerinin konuyu sahiplenmesi ve organize etmesi gerekir diye düşünüyorum. Mesajlar bir komisyon tarafından belirlenmeli ve uygun görsellerle küpnotlar oluşturulabilir.
• Projeniz sadece E-Reçete kağıtları ile mi sınırlı, yoksa afiş, sosyal medya çalışmaları gibi bölümler olacak mı? Hedef kitlenizde kimler var?
Dr. Serdar Çeliktaş: Kamuoyu ile iletişimi iyi hale getirmek adına gerekli her çalışma yapılabilir. Afiş, sosyal medya çalışmaları, toplantılar vd hali hazırda meslek örgütleri tarafından uygulanıyor. Biz de bu çabaya küpnot projesi ile katılalım istedik. Bu yöntem esnekliği sayesinde çok yönlü kullanılabilir.
• Bu projeyi Antalya Aile Hekimleri Derneği ile birlikte yürütüyorsunuz. Şu ana kadar ne kadar E-Reçete kağıdı basıldı? Üzerlerinde kaç farklı çalışma var? Hekimlerin ve hastaların projeye ilgi ve tepkisi nasıl?
Dr. Serdar Çeliktaş: Antalya Aile Hekimleri Derneği (ANTAHED), YK üyesi Dr. Halil İbrahim Erkal aracılığı ile projeye sahiplendi. Başta başkan Dr. Alp Karan ve Dr. Halil İbrahim Erkal olmak üzere tüm YK üyelerine teşekkür ediyorum. 5 değişik form ve 2 tema hazırlandı. 2 form ve 2 tema seçilip basıldı, Antalya ve ilçelerindeki aile hekimlerine 500 bin adet dağıtıldı. Yoğun bir ilgi var. Hem hastalar ve hem de sağlık çalışanları tarafından etkili ve Medeni bir iletişim çalışması olarak yorumlanıyor.
• Yakın gelecekte bu projenin tüm Türkiye sathına yayılması söz konusu mu? Bu yönde bir hazırlık var mı? Genişlerse çalışmaya farklı temalar eklenecek mi?
Dr. Serdar Çeliktaş: Hasta eğitimi odaklı, hızlı ve kolay uygulanabilir, sürdürülebilir, ucuz bir proje demiştim. Elbette tüm ülkede uygulanması, projenin en önemli hedefi. Farklı temalar şüphesiz ki not kağıtlarında yerini alacaktır. Önemli olan bu çalışmanın bir merkezden, belli bir disiplin ve organizasyon şeması dahilinde ve gündemle paralel yürütülebilmesi.
• Hedef kitlenin milyonları bulacağını düşünüyor musunuz? Daha geniş bir kitleye ulaşmak için işbirliği öneren kurumlar oldu mu?
Dr. Serdar Çeliktaş: Bu ülkede günde milyonlar seviyesinde reçete çıkıyor. Bu doğrudan iletişim tarzı, kendi kitlesini de milyonlar şeklinde oluşturacak ve kamuoyu yaratacaktır diye düşünüyorum. Şu ana kadar yoğun ilgi gören ve beğenilen bu projeye, henüz kurumsal bir yaklaşım olmadı. Acelemiz yok, sonuçları aldıkça, yöntem daha da netleşecektir ve yaygınlaşacaktır.
Kritik bir süreçten geçiyoruz sağlık çalışanları olarak. Radikal değişimler yaşanıyor ve travmalar oluşuyor. Bunu yönetme adına hepimizin çabalaması gerekiyor. Hem biz anlamalıyız, hem de doğru bildiklerimizi ve gerçekleri halka aktarabilmeliyiz. Artık birbirimizi dışlama lüksümüz kalmadı. Sağlık çalışanları birlik olmalı ve sorunlarına dayanışarak çare aramalı.
Bizim çabamız eğer, şiddeti azaltmaya ve halkın hakkımızda doğru bilgilenmesine; sağlık çalışanları ve hastalar arasında kaliteli hizmeti, sevgi ve saygıyı büyütmeye hizmet edebilirse, bu mütevazi KÜPNOT PROJESİ hedefine ulaşmış olacaktır elbette.
Çok teşekkür ediyorum.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?