Hava nemlendirici cihazlar, üst solunum yolu tıkanıklığının giderilmesinde, burun ve sinüslerdeki kuruluğun azalmasında faydalı olabilir. Hava kalitesi sağlığımız için çok önemlidir. Nem, havadaki su buharı miktarıdır. Havanın kuru olması, soğuk algınlığına neden olan virüslerin çoğalması için ideal ortam oluşturur. Kuru hava ayrıca mukoza zarlarını da kurutarak burun tıkanıklığı ve boğaz kuruluğuna yol açar. Havadaki nem oranı; mevsime ve hava koşullarına göre, ayrıca kişinin yaşadığı bölgeye göre değişir. Genellikle nem oranı yaz aylarında yüksek, kış aylarında düşüktür. İdeal olarak bir evde nem oranı %40- 60 civarı olmalıdır. Hava nemlendiricileri, ortamdaki nemi dengeleyerek solunum yolu sorunlarını önler.
İçindekiler
Hava nemlendirici cihazlar pek çok acıdan faydalıdır. Bu cihazlar, havadaki nem seviyesini artırarak, havanın solunum için uygun bir nem oranında olmasını sağlarlar. Özellikle kış aylarında, ısınma sistemleri evlerdeki havanın nemini azaltarak kurumasına neden olabilirler. Bu durum, cilt kuruluğu, gözlerde yanma ve burun kuruluğu gibi sorunlara neden olabilir. Hava nemlendiricileri bu sorunları hafifletmek için kullanılabilir.
Hava nemlendirici cihazlar doğru kullanıldığında sağlık için faydalıdır. Ancak nemlendiricinin tipi, kalitesi ve kullanım şekli gibi faktörler onun zararlı olmasına neden olabilir. Kötü kaliteli veya yanlış kullanılan bir nemlendirici havadaki nemi artırırken aynı zamanda zararlı bakterileri, küfü ve mantarları da yayabilir. Aşırı nemli hava evde küf ve mantar oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle, evinizdeki nem oranını ölçmeli ve gerek varsa bu cihazları kullanmalısınız. Nemledirici cihaz almadan önce mutlaka bir uzmana danışarak cihaz seçin. Ayrıca, bazı insanlar nemlendiricilerin neden olduğu alerjik reaksiyonlar veya solunum problemleri yaşayabilirler. Bu nedenle, özellikle astım veya alerjisi olan kişilerin nemlendirici kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Hava nemlendirici cihazlar, doğru şekilde kullanılmadığında ve düzenli olarak temizlenmediğinde sağlık sorunlarına neden olabilir. Ortamda bakteri ve mikropların çoğalmasına zemin hazırlayarak hastalıklara neden olabilir. Ancak, doğru kullanıldığında ve düzenli olarak temizlendiğinde, insan sağlığına zarar vermez.
Hava nemlendirici cihazlarının doğru kullanımı çok önemlidir. Nem oranı çok yüksek olursa, küf ve mantar oluşumuna neden olabilirler. Bu nedenle, nemlendirici cihazların düzenli olarak temizlenmesi ve bakımı yapılmalı, temiz su koyulmalıdır.
Oda kuruluğu, özellikle kış aylarında ısıtıcılar nedeniyle havanın aşırı kuruması nedeniyle ortaya çıkar. Cilt kuruluğu, burun kanamaları, boğaz ağrısı ve solunum yolu sorunlarına neden olabilir. Oda kuruluğunu gidermek aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:
Hava nemlendirme cihazları, soğuk ve sıcak buhar olmak üzere iki çeşittir:
En büyük sorun soğuk su bakteri ve küflerin üremesi için uygun bir ortam oluşturmasıdır. Bu nedenle hava nemlendiricinin her gün önerilen şekilde su ve sabun ile yıkanması gerekmektedir. İyi temizlenmeyen cihazlar enfeksiyon kaynağı olabilir. Ayrıca soğuk buhar hava nemlendiricilerinin distile su kullanılması önerilmektedir. Musluk suyu çeşitli mineralller içerir bu mineraller hava nemlendiricisinin içinde birikerek mikropların yerleşmesini kolaylaştırır.
Bu cihazlarda bakteri ve küf üremesi daha zordur fakat yanık riski vardır. Bu nedenle özellikle küçük çocukların bulunduğu ortamlarda kullanılmaması önerilir. Fazla nem halılarda ya da ev içindeki başka alanlarda küf mantarlarının, zararlı bakterilerin ve ev tozu akarlarının üremesinde artışa neden olabilir. Özellikle astımı olan çocuklarda bu durum astım şikâyetlerinin kötüleşmesine yol açabilir.
Çocuğunuzun astımı olmasa bile, eğer yeterince iyi temizlenmemiş ve havaya mikrop yayan bir buhar makinesi var ise cihazının kendisi üst solunum yolu enfeksiyonları gibi benzeri şikâyetlere hatta akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
Astımlı hastalara evlerini sık sık havalandırmalarını, ev içinde çamaşır kurutmamalarını öneriyoruz. Çünkü nem fazla olduğunda alerjenlerin artması için çok uygun bir ortam oluşmakta bu da hastaların bulgularını kötüleşmesine sebep olmaktadır. Cihazları kullanırken dikkatli olunması gerekir eğer nem düzeyi olması gerekenin üzerinde ise ya da hava nemlendirici cihazların bakımı gerektiği gibi yapılmıyor ise çocuğunuzu iyileştireceğine daha da hasta olmasına neden olabilir.
Kalorifer ile ısınan evlerde, ortamdaki nemin azalmasına neden olduğu için, çeşitli hastalıkların kronikleşmesine neden olabiliyor. Evdeki havanın nemi sağlık açısından %40-%60 civarında olmalı, kış aylarında sürekli yanan kaloriferlerin, ortamın havalandırılmaması nedeniyle nemi aldığı ve havayı kuruttuğu bilinmektedir.
Sinüzit neden olur? Ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Burun ve ağızda kuruma, buna bağlı olarak oluşan rahatsızlıkların kronikleşmesine neden olmaktadır. Kaloriferin daima yandığı evlerde havanın nemi %50’nin çok altında iniyor. Bunu önlemek için;
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?