Avrupa Birliği’nin 2017’de 40 milyon Euro hibesiyle projelendirilen ve Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) yönetiminde Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Hatay Yeni Dörtyol Devlet Hastanesi hizmete başladı. Proje, Suriyeli sığınmacıların da yoğun olduğu bölgede artan sağlık hizmet ihtiyacını karşılamak üzere geliştirildi. Yeni Dörtyol Devlet Hastanesi; Dörtyol, Erzin, Payas ve çevre bölgede yaklaşık 300 bin kişiye hizmet verecek.
Yeni Dörtyol Devlet Hastanesi’nin hizmete başlaması nedeniyle yapılan törene, Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Herve Magro, Avrupa Birliği Komisyonu DG NEAR Direktör Yardımcısı Henrike Trautmann, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, Hatay İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat, hastane çalışanları ve vatandaşlar katıldı.
Açılış töreninde konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, Türkiye’nin insani krizlere duyarlılık gösteren bir ülke olduğunu vurgulayarak, “Göç ve mülteci akınından en fazla etkilenen ülkelerden biri Türkiye. Ülkede geçici koruma altında olan Suriyelilere yönelik çalışmalar devam ediyor. Açılışını yaptığımız bu 250 yataklı hastane Suriyeli misafirlerimizin yoğunlukta yaşadığı bölge dikkate alınarak hizmete açıldı. Yeni hastanemizle birlikte sağlık sorunlarına yerinde çözüm bularak hem bölgede yaşayan vatandaşlarımızın, hem de Suriyeli misafirlerimizin ihtiyaçlarını en yüksek standartta karşılamış olacağız” dedi.
AB tarafından finanse edilen Hatay Dörtyol Yeni Devlet Hastanesi 2022’de hizmete girecek
Hastanenin son teknoloji ile donatılarak inşa edildiğini belirten Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolunay “Hastanemizin nitelikli hasta odaları, her branştan poliklinikler, uluslararası standartlarda tam donanımlı ameliyathaneler, 3. derecede yoğun bakım üniteleri, diyaliz ve yanık ünitesi gibi özellikli hizmet birimleri ve modern mimari yapısı, özetle sahip olduğu tüm imkanlarla bölgedeki sağlık hizmet kalitesini yükselteceğine inanmaktayız. Yeni Dörtyol Devlet Hastanesi, Bakanlığımızın modern çağın gereklerine uygun olarak, mükemmel altyapısıyla projelendirip inşa ettiği tam donanımlı sağlık kurumlarımızdan birisidir. Bununla birlikte hastanemiz, temeline yerleştirilen deprem izolatörleri sayesinde, mimari açıdan bölgenin en güvenli binalarından biri olarak inşa edildi” diye konuştu.
Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Herve Magro, Türkiye’nin savaştan zarar görmüş ülkelerden kaçan mülteci nüfusunun yönetimi gibi zorluklarla karşı karşıya olduğuna işaret etti. Magro, “Dörtyol Yeni Devlet Hastanesi, artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak üzere kamu hastanelerini güçlendirmek ve inşa etmek için çalışan ortağımız Sağlık Bakanlığı’nın büyük uzmanlığından yararlanılan bir projedir. Bu projenin temel amacı, halkın kaliteli sağlık hizmetlerine erişimini güçlendiren Türkiye’ye destek vermek, aynı zamanda başta deprem olmak üzere doğal afetlere karşı dayanıklılığını güçlendirmektedir. Bu yeni altyapı, bölgenin özellikle karşı karşıya kaldığı deprem risklerine uyarlanmış bir teknoloji entegre etmektedir. Sağlığın yanı sıra insani yardım, göç yönetimi ve iklim değişikliği ile bağlantılı diğer doğal risklerle başa çıkma projelerini desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
Avrupa Birliği Komisyonu DG NEAR Direktör Yardımcısı Henrike Trautmann ise Türkiye ve Avrupa Birliğinin çok büyük bir dayanışma içinde çalıştığını belirterek, “Şimdiye kadar
hem ev sahibi topluluklar hem de mülteciler için 10 milyar Euro’luk bir destek sağlandı.
Bu hastanelerin yapılması ile ev sahibi topluluklar ve mültecilere sağlık anlamında destek arttırılıyor. Bu noktada Türkiye’ye de sağladıkları sağlık desteğinden dolayı teşekkürlerimi sunmak isterim çünkü ikinci basamak ve üçüncü basamak hizmetlerinin büyük bir kısmı halen Türkiye tarafından sağlanmakta. Sağlık sektörünün ötesinde diğer alanlarda da mültecilere ve ev sahibi topluluklara destek sağlıyoruz. Bunun için sağladığımız finansal destek, altyapı, eğitim, su, atık su gibi alanlarda gerçekleşti. Altyapıya şimdiye kadar 1.7 milyar Euro’luk bir destek sağladık. Türkiye, mültecilere ev sahipliği konusunda hayati bir role sahip. Dünyadaki en büyük mülteci topluluğuna ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla bu desteğinden dolayı Türkiye’ye çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Hatay Valisi Rahmi Doğan da Hatay’da Arsuz, Belen, Samandağ, Hassa’da 4 yeni hastanenin hizmete açılacağını bildirdi. Yeni Dörtyol Devlet Hastanesinin Suriyeli sığınmacılar da gözetilerek kurulduğunu, AB’nin katkı yaptığını hatırlatan Vali Doğan, “Bu hastanenin farklı bir anlamı var. Avrupa Birliği, Fransız Kalkınma Ajansı ve Türk Sağlık Bakanlığı’nın birlikte yaptığı hastane. Onlar da bize göç konusunda hassasiyetimiz için teşekkür ediyorlar. Fakat Türkiye’nin beklentisi teşekkürün de ötesinde bir beklenti. Türkiye, 911 km Suriye sınırı olan bir ülke. Bu sınıra 345 km Irak sınırını da koyduğumuzda yaklaşık 1300 km’lik sınırı kontrol ediyor. Aslında bu sınır AB’nin de sınırı. Türkiye’nin beklentisi, bu sınırın hemen güneyinde ülkemizin güvenliğini tehdit eden yapıların bertarafı konusunda destek vermeleridir” dedi.
Yeni Dörtyol Devlet Hastanesi, 35 yıldır hizmet veren hastanenin yerine, daha yüksek kapasiteli ve daha nitelikli hizmet verecek şekilde inşa edildi. Hastane, bir ve iki kişilik odalardan oluşan 250 nitelikli yatakla hizmet verecek. Hastane, artan uzmanlık alanları ve diğer hizmet sunum nitelikleriyle A2 kategorisinde kuruldu.
Hastanede 90 poliklinikte günde 6 bin kişiye hizmet verilecek. Toplam 53 yataklı, 3. Derece yoğun bakım ünitesi ve yeni doğan yoğun bakım ünitesi MR ve bilgisayarlı tomografi bulunan hastanede, 25 diyaliz cihazı ve 10 ameliyathane ile sağlık hizmeti sunulacak. Tüm branşlarda hizmet verecek hastanede, yanık, taş kırma gibi özellikli hizmetler de verilecek. Kadınlara yönelik özellikleri de bulunan hastanede, anne oteli, gebe okulu, çocuk oyun alanları gibi ihtiyaçlar gözetilerek merkezler kuruldu. Hatay Dörtyol Devlet Hastanesi, deprem bölgesinde olduğu için yüksek teknolojili deprem izolatörleriyle birlikte inşa edildi.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?