Alzheimer, hafıza, bilinç, yeti kaybı ve davranış sorunlarına neden olan ciddi bir beyin hastalığıdır. Henüz tam şifa sağlayan bir tedavisi yoktur. Ama koruyucu önlemler, erken teşhis ve yeni kullanıma giren ilaçlar ile hastalığı yavaşlatarak hastaların yaşam kalitesi arttırmak mümkündür. İleri yaş ile görülme sıklığı artan hastalığa karşı pek çok korunma yöntemi vardır. Uzmanların hazırladığı bu rehberinde tüm sorularınıza yanıt bulabilir; hastalıkla ilgili güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.
Alzheimer, ileri yaşlarda yaygınlığı artan; unutkanlık, düşünce ve davranış problemleri gibi sorunlara neden olan ciddi bir hastalıktır. Henüz kesin bir tedavisi yoktur ancak erken teşhis ve yeni ilaçlar ile hastaların yaşam kalitesi önemli oranda arttırılmaktadır. Günümüzde uygulanan Alzheimer tedavileri, hastalığı yavaşlatmayı ve hastanın sorunlarını azaltmayı amaçlamaktadır. Nedeni henüz tam olarak bilinmese de Alzheimer hastalığının, beyindeki sinir hücreleri üzerinde β-Amyloid plakların birikmesi ile geliştiği sanılmaktadır. Sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, beyin jimnastiği, sosyal ilişkileri canlı tutmak ve hipertansiyon, diyabet, felç gibi hastalıklardan uzak durmak Alzheimer hastalığından korunmak için önemlidir.
Alzheimer ilerleyici bir hastalıktır ve pek çok evresi vardır; Alzheimer belirtileri bu dönemlere göre değişiklik gösterir ama unutkanlık en belirgin özelliğidir. Diğer önemli belirtileri arasında; yer, eşya ve kişi adlarını hatırlayamama veya karıştırma, aynı soruları tekrar tekrar sorma, kişisel eşyalarını kaybetme, içe kapanma, kaygı ve sinirlilik hali, sık kaybolma, okuma ve konuşma güçlüğü ile kişisel bakımını yapma güçlüğü bulunur.
Alzheimer ve Demans terimleri genellikle eş anlamlı kullanılsa da aynı şeyler değildir. Alzheimer, demansın en yaygın şeklidir ve tüm Demans vakalarının %60’ından fazlasında Alzheimer görülmektedir. İstisnaları olsa da Alzheimer bir yaşlılık hastalığıdır; 70-75 yaşlarında görülme sıklığı %3-4 iken 90 yaş üstü kişilerde bu oran %30’u geçmektedir.
Bilim insanları, bazı özel tedbirler alarak Alzheimer hastalığından korunmanın mümkün olduğunu belirtiyor. Araştırmalara göre, uzun yıllar fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak aktif olan kişilerde Alzheimer riskinin daha az olduğu saptanmıştır. Orta yaşlarından itibaren yeni bir dil ya da daha önce sahip olmadığı bir beceri kazanan (resim yapmaya başlamak veya müzik aleti çalmayı öğrenmek gibi) kişilerde hastalığın daha nadir görüldüğü bilinmektedir. Alzheimer riskinizi azaltmak için ayrıca dengeli beslenmeli, sigarayı bırakmalı ve alkol tüketimini mutlaka azaltmalısınız.
Alzheimer tedavisi; beyin hücrelerinde oluşan hasarı yavaşlatmayı hedefler. Halen hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir tedavi yöntemi yoktur; kullanımda olan ilaçlar hastanın yakınmalarını azaltmaktadır. Hastalık süreci, hem hasta hem de hasta yakınları için sıkıntılı olabilmektedir. Bu nedenle hastaya uygulanan tedaviler dışında hasta ve ailesi özellikle psikolojik ve sosyal destek almaktan kaçınmamalıdır. Bu konuda Alzheimer dernek ve vakıflarından bilgi ve destek alabileceğinizi unutmayın.
Araştırmalar, hastaların grup halinde yapılan sosyal aktivitelerden fayda gördüğünü ve yakınmalarının azaldığını göstermektedir. Her gün kısa süreliğine bile olsa yapılacak bahçe işleri, yemek yapma, resim yapma, şarkı söyleme veya müzik aleti çalma gibi aktiviteler hem hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir hem de hastanın daha mutlu ve huzurlu olmasına yardımcı olabilir. Alzheimer hastalarının olabildiğince aktif ve sosyal olması sağlanmalıdır. Akraba ve eş-dost görüşmeleri, sosyal çevre ile sürekli diyalog içinde olmak hastalığı yavaşlatmakta, depresyon gibi ek sorunları azaltmaktadır.
Alzheimer hastalarına olabildiğince sık rahatlatıcı müzikle dinletilmeli, imkan varsa hasta olabildiğince sık açık hava veya doğa yürüyüşlerini çıkarılmalıdır. Yürüyüş ve basit egzersizler eklem sağlığının yanında bilişsel işlevler için de faydalı olacaktır. Alzheimer hastaları, bitkisel ağırlıklı, meyve sebze içeriği fazla olan, karbonhidrat ve yağ oranı azaltılmış yiyeceklerle beslenmelidir.
YAZIYI PAYLAŞ