Sakine Soydan: Dermokozmetik; cilt sağlığı için kullanılan, hazırlanma koşulları, içerikleri, formülasyonları, yapılan klinik çalışmalar açısından dermatolojik testler ve bilimsel verilere göre hazırlanmış ürünlerdir. Dermokozmetik denildiğinde yukarıda bahsedilen koşullarda hazırlanmış, cilde faydalı ve uyumluluğu testlerden geçirilerek hazırlanmış ürünleri düşünebiliriz. Diğer kozmetik ürünlerden farklı olması, saydıklarım dışında ilaç gibi hazırlanan fakat ilaç olmayan ürünlerdir.
Sakine Soydan: Kozmetik ürünler, içerisinde bulunan aktif maddeler açısından dermokozmetiklere göre daha az aktif içerikler kullanılarak oluşturulurlar. Birçoğu koku, paraben, kimyasal içerikler taşırlar. Dermokozmetikler ise, cildin ihtiyacı oranında yüksek aktif maddeler içerirler. Dermokozmetiklerde koku, parfüm, paraben ve kimyasal içerikler kullanılmaz. Bir cilt bakım ürünün dermokozmetik sayılabilmesi için bazı aktif maddeleri yeterli dozlarda içermesi gerekir. Bu içerikleri şöyle sıralayabiliriz: Salisilik asit, glikolik asit, laktik asit, kojik asit, alfa hidroksi asitleri, sodyum hyaluronat, hyaluronic asit, peptit kompleksi, CQ 10, argan, platin iyonu, papatya, messa, AC11 vs.
Sakine Soydan: Cildine önem veren, cildinde herhangi bir sorun yaşayan veya hiçbir sıkıntısı olmaksızın bakımlı olmak isteyen herkes kullanabilir. Dermokozmetik ürünler günlük hayatta cilt sağlığı, gençleşme ve yaşlanma karşıtı kullanımının yanında tedavi esnasında destekleyici olarak da birçok hekim tarafından önerilmektedir. Deri rahatsızlıkları olan, hassas cilde sahip olan kişiler özellikle tercih etmelidir.
Hassas ciltler için bakım önerileri: Kızarıklık ve kuruluğa çare maskeler
Sakine Soydan: Evet, çok fazla dermokozmetik olduğunu iddia eden markalar mevcut. Bu markaları araştırırken dikkat edeceğimiz hususların başında; ürünlerin satış kanalının doğru belirlenmesi geliyor. Doktorlar ve uzmanlar tarafından tercih ediliyor olması da dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta.
Ürünlerin tedaviye destek ürünler olup olmadığı ile ilgili biraz araştırma yapılmalıdır. Dermokozmetik ürünler cildi koruyucu ve tedavi edici içeriği açısından ikiye ayrılır. Dermokozmetik ürünlerin kullanım ömürleri ve kişilerin kullanım süreleri ürün üzerinde belirtilir. Bazı ürünler üretim yapıldığı ülkeye bağlı olarak tarih belirtemediği için ürünün üzerine kapak açım tarihleri ve kullanım süreleri belirtilir.
Günümüzde dermokozmetik teriminin çok duyulması ve bu ürünlerin tercih ediliyor olması nedeni ile bazı kozmetik ürünlerin kişilere dermokozmetik diye tanıtımı yapılmaktadır. Dermokozmetiklerin satışı yapılan kanallar sadece eczaneler ve bazı özel kliniklerdir, buna dikkat etmek gerekir.
Sakine Soydan: Dermokozmetik kullanmanın avantajı, cildimizin aslında yaradılışında olan fakat zamanla kaybedilen yenilenme, onarılma açısından yeniden yapılanma sürecini başlatmış oluruz. Dermokozmetiklerin cilde herhangi bir zarar vermeyen içerikler ihtiva ettiğini biliriz. Allerji durumları az yaşanılan ürünlerdir.
Sakine Soydan: Dermokozmetikler kesinlikle ilgili uzman hekim tarafından, eczacılar ve dermokozmetik uzmanları tarafından önerilmelidir. Rastgele alınan ürünler cilde uyumlu olmayabilir. Cilt tipimize ve ihtiyacına göre alınmazsa, ihtiyacı karşılamayan ve farklı durumlara sebep olan bir ürüne dönüşebilir.
Sakine Soydan: Esasında cildinde herhangi bir sorunu olmaksızın herkesin kullanabileceği, tercih edebileceği ürünlerdir. Bunun yanında hassas, allerjik, deri rahatsızlıkları olan (egzama, sedef, vitiligo, atopik dermatit, seboreik dermatit vs) akne, leke, saç sorunları, gül hastalığı ve daha birçok cilt sıkıntısı olan kişilerin kesinlikle tercih etmeleri gereken ürünlerdir.
Sakine Soydan: Özellikle soğuk havalarda kişiler mutlaka cildine uygun bir nemlendirici, bir uv koruyucu krem tercih etmelidirler. Yine cilt tipine uygun serumlar, besleyici kremler, özellikle nem veren ve besleyici maskeler de tavsiye edilebilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?