Hamilelikte yenmemesi gereken 15 besin

Kategori: Beslenme ve Diyet, Gebelik Print

hamile-beslenme-kahvaltiGebelik süresince kaçınılması gereken gıdalar konusu hep kafa karıştırıcı bir konudur. Genellikle farklı öneriler ve yorumlar yapılır hatta çevrenizdeki her kafadan bir ses çıkar. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, sizin için karmaşık olmayan, çantanızda taşıyabileceğiniz bir liste hazırladı. Bu listeyi yanınızdan ayırmayın, neleri yemeniz gerektiği konusuna yoğunlaşın;

BÜYÜK BALIKLAR: Özellikle doğmamış bebeğinizin sinir sistemine zarar verebilecek yüksek miktarda civa içeren, uzun ömürlü büyük balıklardan uzak durun. (Kılıç balığı, köpek balığı, uskumru)

KOLYOS: Bu balık sağlıklı bir omega 3 kaynağıdır ama yüksek miktarda civa içerir. Bunun yerine daha güvenilir olan somon ve karides tercih edilmelidir.

SUŞİ VE DİĞER ÇİĞ BALIKLAR: Yediğiniz balık pişmiş olmalı. Çiğ balık çok miktarda bakteri ve parazit içerebilir. Bu da mide bağırsak sistemini altüst eder.

SOĞUK ETLER VE SOSİS: Bilimsel verilere göre gebe kadınların gıda yoluyla bulaşan bazı paraziter hastalıklara yakalanma riski 20 kat fazladır. Bu bakteriler, plasenta yoluyla fetüse ulaşırlar ve ölü doğum, düşük, erken doğum gibi sonuçlar doğurabilirler.

YUMUŞAK PEYNİRLER: Bu peynirler aslında ülkemizde çok tüketilmemektedir ama yine de örnek vermek gerekirse; feta, brie, rokfor peyniri de bakteri içerebilir.

Hamilelikte asla yapmamanız gereken 8 beslenme hatası!

Özellikle Feta peyniri, dünyanın her yerinde salata ve makarnalarda sıkça kullanılır. Eğer hamileyseniz ve bu peynirden vazgeçemiyorsanız, güvenilir olduğundan emin olmadan tüketmeyin.

En çok bilinen besin kaynaklı hastalık bu peynir türüyle bağlantılı olan Listeriosistir. Eğer gebelik yoksa ve besinlerle bu bakteriyi aldıysanız, sağlığınız için ciddi bir tehlike oluşturmaz, hafif grip benzeri belirtiler olur ve geçer. Fakat gebelik esnasında bu bakterinin gıdalarla alınması durumunda erken düşük ve erken doğum tehlikesi gelişebilir.

PASTÖRİZE EDİLMEMİŞ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden uzak durulmalı.

SALAM, SOSİS, TÜTSÜLENMİŞ ET, BEYİN VE DENİZ ÜRÜNLERİ: Bu ürünler tütsülenip dondurularak saklanırlar. Çeşitli bakteriler içerme olasılığı vardır.

ALKOL VE İLAÇLAR: Alkol ve beyin üzerine etkili diğer ilaçlar, erken doğum olasılığını artırmanın yanı sıra çeşitli doğum defektlerine de sebep olabilir. Gebelikte aşırı alkol tüketimi, fetal alkol sendromuna ve ölü doğum riskinde önemli artışa neden olur. Yeni araştırmalar aşırı olmayan alkol kullanımının bile çocuğun ileriki yaşantısında önemli yan etkilere yol açabileceğini göstermiştir.

KAFEİN: Genel olarak, gebelikte kafein tüketimi konusunda kabul edilen sınır değer 200-300 mg/gün’dür. 2008 yılında yapılan bir çalışmada 200 mg üzerinde günlük kafein tüketiminin düşük olasılığını artırabileceğini belirtilmiştir.

3 fincan çayda 47 mg, 3 fincan kahvede 95 mg kafein vardır. Pek çok çalışmada gebelerin günlük kafein alımında 200-300 mg’ı geçmemesi önerilmektedir.

PASTÖRİZE EDİLMEMİŞ MEYVASULARI VE ÇİĞ SEBZE FİLİZLERİ: Turp, yonca, maş fasulyesi gibi gıdalar bakteri taşıyarak gıda zehirlenmesine neden olabilirler.

AZ PİŞMİŞ ET VE YUMURTA: Gıdalardan kaynaklanan hastalıklar hem sizin hem de doğmamış bebeğinizin sağlığını etkileyebilir. Özellikle et çeşitleri uygun sıcaklıkta pişirilmelidir. Kuzu ve dana eti için fırın ısısı 160 C, tavuk göğsü için 170 C, bütün haldeki kümes hayvanları için 180 C kabul edilen uygun pişirme ısısıdır. Yumurtanınsa hem sarısı hem de beyazı pişmiş olmalıdır.

BİTKİSEL DESTEKLER: Gebelik boyunca, güvenilirliğinden emin olunamayan bu tarz bitkisel ilaçlardan kaçınmak gerekir.

KARACİĞER: Karaciğer yüksek miktarda A vitamini içermekte olup kesinlikle tüketilmemesi gereken grupta yer almaz. Yine de tüketmemek iyi olur çünkü A vitamini gebeliğin erken döneminde fazla miktarda alınırsa, doğumsal defektlere yol açmaktadır. Özellikle gebeliğin ilk aylarında, aşırı miktarda A vitamini içerdiği için, karaciğer tüketiminden kaçınmak gerekir.

Hamilelikte aşırı kilo alımını önlemek için uyulması gereken 10 kural

SALATA BARLARI VE HAZIR SALATALAR: Salata taze sebze ve meyvelerden hazırlanan, mükemmel bir sağlıklı öğün alternatifidir. Ancak kafe ve restoranlardaki bazı koşullar nedeniyle sağlığınızı bozan bir seçenek haline dönüşebilir. Salataların hazırlandıktan sonra 2 saat içinde tüketilmesi gerekir. Ayrıca içine katılan peynir cinsi önemli bir ayrıntıdır. Sağlıklı beslenmeye çalışırken ,pek çok bakteriyi de salatanın yanında alabilirsiniz. En iyisi salatanızı evde kendiniz hazırlayın.

PİŞMEMİŞ YUMURTA: Hamilelikte pişmemiş yumurta yenmemeli.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla