Hamilelikte kırmızı et tüketmeyen anne sağlık sorunları yaşayabilir

3 Aralık 2013   |    17 Ocak 2020    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Gebelik Print

Prof. Dr. Ümit GürbüzHamilelik dönemi ile birlikte anne adaylarının beslenme alışkanlıkları ve beslenme şekilleri de değişiyor. Bu dönemde anne adaylarının normal dönemde ihtiyaç duydukları besin unsurlarından daha fazlasını almaları gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ümit Gürbüz, hamilelik döneminde diğer besin unsurlarına ek olarak, kaliteli protein, mineral maddelerden demir, kalsiyum ve B grubu vitaminlerin özel bir önemi olduğunu ve anne adaylarının belirtilen besin unsurlarını yeterli ve dengeli bir biçimde almak zorunda olduğunu belirtiyor.

Prof. Dr. Gürbüz’e göre, başta kırmızı et olmak üzere hayvansal besin maddelerini yeterince almayan anne adayları, protein, demir ve B12 vitamin yetersizliklerine bağlı olarak sağlık sorunları yaşama riskiyle karşı karşıya kalıyor. Gürbüz konuyla ilgili “Özellikle bu durum vejetaryen anne adaylarında daha sık meydana geliyor. Anne adayları ve emziren anneler bu açıdan diyetlerinde mutlak surette hayvansal besin maddeleri bulundurmalıdırlar. Yağsız kırmızı etin sebzelerle birlikte tüketilmesi sağlıklı ve dengeli beslenme açısından önemli. Ayrıca C vitamini ve başta su olmak üzere sıvı tüketimi asla ihmal edilmemeli” dedi.

Anne Adaylarının Alması Gereken Protein ve Mineraller

beslenmeFolik asit (B9) ihtiyacı: Hamilelik döneminde önemli bir vitamindir. Eksikliğinde megaloblastik anemi olarak biline anemiye neden olur. Folik asit kaynağı olarak karaciğer, böbrek ve yeşil sebzeler tahıl ve fındık önerilir.
B12 vitamin ihtiyacı: eksikliği genel olarak anemiye  (kansızlık) neden olur. Folik asit (B9) seviyesinin korunmasında son derece önemlidir. Dolayısıyla hamilelik döneminde mutlaka takviye edilmesi gereken bir vitamindir. Kırmızı et, karaciğer ve böbrek en önemli kaynağıdır.

Protein İhtiyacı: Hamilelikte normal dönemlere oranla, günlük olarak 10 ile 14 gram fazla protein almak gerekir. Bu oran hamileliğin sonlarına doğru daha da artar. Alınması gereken proteinin en yarısının hayvansal kaynaklı besinlerden sağlanması gerekir.  En kaliteli protein ise başta kırmızı et olmak üzere hayvansal gıdalarda bulunur. Et proteinlerinin en önemli özelliği, insan organizması tarafından sentezlenemeyen ve dışarıdan besin maddeleriyle birlikte mutlak alınması gereken esansiyel (temel) aminoasitleri yeterli ve dengeli bir biçimde ihtiva etmesidir.

süt ürünleri beslenmeAyrıca et proteinlerinin oluşumunu sağlayan aminoasitlerin protein molekülü içerisinde bulunma şekliyle sindirim enzimleri tarafından kolaylıkla ayrıştırılabilmekte, dolayısıyla vücudumuzun bu aminoasitlerden maksimum düzeyde yararlanması sağlanmaktadır. Bu nedenle, özellikle hamilelik döneminde vücudumuzun yapıtaşları olarak bilinen kaliteli protein olarak adlandırabileceğimiz et proteinlerinin et tüketimi yoluyla anne adayları tarafından alınmasında fayda bulunur.

Enerji: İlk 3 aydan sonra, sağlıklı bir bebeğin gelişimi için günlük 300 kalori civarında fazladan enerji alınmalıdır. Gebelik öncesi ağırlığınızı sürdürmek için günlük 2000-2200 kalori ihtiyacınız varken gebelikte 300 kalorilik ekle birlikte şu anda almanız gereken günlük enerji miktarı yaklaşık 2300-2500 kaloridir.

Gebelik öncesi ağırlığa göre eklemeler yapılır. Buna göre:

  •  Gebelik öncesi ağırlığınız normalse, 1-3 ay normal ihtiyacınıza 150 kalori, 4-9 ay 300 kalori ek yapılır.
  • Gebelik öncesi şişmansanız enerji eklemesi yapılmaz, gerek¬siniminiz kadar verilir. Gebeliğin 4. ayından sonra annenin zayıflatılması sakıncalıdır
  • Gebelik öncesi çok şişmansanız ilk 3 ay enerji kısıtlı verilirse de bu kısıtlama 1200-1500 kaloriden az olmamalıdır, 4. aydan sonra kısıtlama yapılmaz.
  • Gebelik öncesi kadın zayıfsa; ilk 3 ay 250 kalori, 4-9 ay 300 kalori ek yapılmalıdır.

Mineraller: Gebelik döneminde minerallere olan gereksinim artmaktadır. Bu min¬eraller içerisinde en önemlileri demir ve kalsiyumdur.

beslenme süt ürünleriDemir: Gebelikte artan demir gereksiniminin besinlerle karşılanabilmesi için normal gereksinime ek olarak 10-20 mg demir alınmalıdır. Gebelikte beslenme programı içinde demirden zengin besinlerin (kırmızı et, kümes hayvanları, kuru baklagiller, kuru meyveler, pekmez, tam tahıl ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri gibi besinler) yer alması önemlidir. Ayrıca demir emilimini engellediği için yemeklerle birlikte çay- kahve içilmemelidir. Yemeklerde mutlaka taze meyve ve suları, salataların (C vitamininden zengin) bulunması demirin vücutta kullanımını artıracaktır.

Sağlık Bakanlığının Politikası Olarak; Gebelerde klinik anemi olmasa da günlük demir gereksinimi göz önüne alınarak tüm gebelere ikinci trimestirden başlayarak 6 ay ve doğum sonu 3 ay olmak üzere toplam 9 ay süre ile günlük 40-670 mg elementer demir verilmektedir.

Kalsiyum: Gebelik süresince kemik yapısını oluşturan kalsiyumun yeterli miktarda alımı, bebeğin iskelet yapısının gelişimine, annenin de kemik kitlesinin korunmasına yardımcıdır. Gebelik süresince yeterli miktarda kalsiyum tüketimi daha sonraki dönemde osteoporoz riskinden sizi korur. Gebe kadınların günlük kalsiyum ihtiyacı 1000-1300 mg, adolesan gebelerin gereksinimi ise günlük 1300 mg’dır. 240 gram (büyük su bardağı) süt veya yoğurt günlük yaklaşık 300 mg kalsiyum sağlar. Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller iyi bir kalsiyum kaynağıdır.

hamilelik sebzeVitaminler: Gebelikte günlük 300 kalori enerji eklenmesi ile birlikte B vitaminlerinin (tiamin, riboflavin ve niasin) gereksinmesi de artmaktadır. Yeni vücut hücrelerinin yapımında proteine yardımcı olarak B6 vitamini, B12 vitamini, folik asit için gereksiniminiz artar. Kadınlar yeterli düzeyde folat tüket¬tikleri (600 mcg/gün) zaman nöral tüp defektleri için risk azalmaktadır.

Gebelik süresince multi-vitamin / mineral suplemanı (desteği) gereksiniminiz var mı?

Gebeliğin getirdiği besin öğesi ihtiyaçları çeşitli besinleri içeren, yeterli ve dengeli bir diyetle karşılanabilmektedir.  Demir, folik asit ve diğer önemli besin öğeleri ihtiyaçlarınızın karşılanmasını sağlamaya yardımcı olmak için doktorunuz ve diyetisyeniniz doğum öncesi multi-vitamin ve mineral suplemanı kullanmanızı önerebilir. Tam bir vejeteryan diyet uygulamak (hayvansal kaynaklı hiçbir besin yok), çoğul gebelikler (ikiz, üçüz) veya diyetinizde besin öğelerinin yetersiz olması gibi nedenlerden dolayı gebelik süresince bir supleman(besin desteği) kullanmanız gerekebilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla