Hamilelikte ağız ve diş sağlığı, diş eti iltihapları ve tedavisi

25 Aralık 2013   |    15 Ağustos 2022    |   Kategori: Ağız ve Diş Sağlığı, Gebelik Print

Gebelik döneminde anne adaylarını en çok endişelendiren konulardan birisi ağız ve diş sağlığıdır. Gebelik sürecinde diş ve diş etiyle ilgili herhangi bir müdahale ya da tedavi yapılamayacağı inanışı doğru değildir. Bu inanışın aksine uzmanlar, hamilelik döneminde diş kontrollerinin çok daha önemli olduğunu ve gerekli durumlarda ağız ve diş sağlığı için hekim diş hekimi müdahalesinin faydalı olduğunu belirtiyor. Hamilelikte yaşanan hormonal değişiklikler diş eti iltihaplarını tetikleyebilir. Kadın uzmanları uyarıyor: Diş eti ile ilgili iltihabi rahatsızlıkların tedavi edilmemesi, gebelik döneminde erken doğum riskini.

Hamilelik dönemi sanıldığı gibi annenin mutlaka bir diş kaybına ya da ağız hijyeninin kötüleşmesine sebep olmuyor. Bu dönemde sık sık bir şeyler yendiği için diş fırçalama, ağız çalkalama, diş ipi kullanımı, uygun aralıklarla diş taşı temizliği gibi önlemlerle yeni diş çürüklerinin önüne geçilebiliyor. Bununla birlikte hamilelikte ağız ve diş sağlığı açısından ciddiye alınması gereken asıl sorunlar, hormonal değişikliklerin de rol oynadığı, diş eti iltihabı kaynaklı oluyor. Diş hekimi ve kadın doğum uzmanları, iltihap tedavi edilmezse erken doğum riskinin arttığı, ağız ve diş sağlığıyla ilgili her müdahalenin gerekli durumlarda anne adayına da uygulanabileceği, ihmalin sonuçlarının daha riskli olacağı konularında uyarıda bulunuyor.dis-curumesini-yavaslatan-bakteri-bulundu

Hamilelikte vücut ödem tutmaya yatkınlaştığı için diş etleri şişebiliyor

Birçok hormonun aktif olarak çalıştığı hamilelikte, hormonların dansı vücudu ödeme yatkın hale getiriyor. Gebelik döneminde tüm vücutta olduğu gibi dişi saran yumuşak dokuda da ödem olabiliyor. Ödemin etkisiyle normal zamanda diş etinde kalmayacak besin maddeleri bu dönemde diş etinde kalarak sorun oluşturabiliyor. Gebelik döneminde ağız bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise ileri bir diş eti iltihabı olan ‘kronik periodontitis’dur. Diş eti hastalıkları arasında en sık görülen, ‘kronik periodontitis’ denilen ve bakterilerin yaptığı enfeksiyon, hamileler için önemli bir sorun olabilir.

Hamilelikte diş eti iltihaplanması nedenleri ve tedavisi

Araştırmalar, erken doğum ve düşük kilolu doğum riskini belirgin olarak artıran enfeksiyonun mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bunun için anne adayına, kadın doğum uzmanının onayı doğrultusunda gebelere uygun antibiyotikler veriliyor ve tedavisi yapılıyor. Bu tedavinin anne karnındaki bebeğe zararı bulunmuyor.

Hamileler için dikkat edilmesi gereken konu; anne olmayı planlayan kadınların gebe kalmadan önce ağız ve diş sağlığı açısından koruyucu tedbirleri almasıdır. Gebe kalmayı planlayan kadınların bu dönem öncesinde varsa çürüklerin ve diş eti iltihabının tedavi edilmesi, uyumsuz eski restorasyonlarin yenilenmesi, vuran protez varsa bunların onarılması gerekiyor. Bunlarla birlikte diş taşı temizliğinin de her dönem olduğu gibi ihmal edilmemesi önemlidir. Hamilelik döneminde 3 ay aralıklarla diş taşı temizliği yapılmalıdır.

Her 5-6 kadından birinin diş eti hastalığı var

Erken doğumun sebepleri tam olarak anlaşılabilmiş değilysu ancak bunun nedenleri arasında, vücutta var olan iltihabi bir durumun tetikleyici olduğu biliniyor. İdrar yolu enfeksiyonlarında olduğu gibi, ağız kaynaklı enfeksiyonların da erken doğum riskini artırabilir. Ülkemizde ağız sağlığının ihmal ediliyor ve her 7 kadından birinde diş ve diş eti hastalığı bulunuyor. Bu nedenle gebelik döneminde diş sağlığı çok önemlidir.

Hamilelik öncesi genel sağlık ve ağız diş kontrolü yaptırın

Uzmanlar, bebek sahibi olmayı planlayan kadınların, iyi geçecek bir hamilelik döneminin yanı sıra hem kendi sağlıkları hem bebeklerinin gelişimi açısından, hamile kalmadan önce tıbbi danışmanlık almalarının uygun olduğunu belirtiyor. Bu danışmanlıkta kadının dahili bir hastalığı olup olmadığı değerlendirmesi ile tiroit, şeker, tansiyon gibi pek çok hastalıkla ilgili tedavilerin yapılması, önlemler alınması mümkün oluyor.

Hamilelikte asla yapmamanız gereken 8 beslenme hatası!

Aynı zamanda yaptırılması önerilen aşılar için bilgilendirilme sağlanıyor. Bu dönemde folik asit takviyesi başlanıyor, uygun görüldüğü takdirde meme muayenesi ve smear testi yapılıyor. Bunun yanı sıra vücutta birçok sistemin işleyişinde rol oynayan beslenmenin başladığı yer olan ağız sağlığıyla ilgili koruyucu önlemler alınması ve gerekiyorsa diğer tedavilerin erken dönemde yapılması sağlıklı bir gebelik için çok önemlidir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla