Hamilelik döneminde alınan D vitamini takviyesinin çocukların uzun vadeli kemik sağlığı üzerindeki olumlu etkileri yeni bir araştırmayla ortaya kondu. Southampton Üniversitesi ve Southampton Üniversitesi Hastanesi tarafından yürütülen ve The American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan çalışma, anneleri hamilelikte D vitamini almış çocukların, yedi yaşına geldiklerinde bile diğer çocuklara oranla daha güçlü ve yoğun kemik yapısına sahip olduklarını gösterdi. Bu sağlıklı kemik gelişimi kırık ve osteoporoz riskinde önemli oranda azalma sağlayabilir.
Çalışmada, anneleri hamilelik sırasında D vitamini takviyesi almış olan çocukların kemik yoğunluğunun ve mineral içeriğinin daha fazla olduğu saptandı. Bu durum, çocukların kemiklerinin daha sağlam olmasını ve kırılma risklerinin azalmasını sağlıyor. Araştırmanın lideri ve Southampton Üniversitesi NIHR Çocuk Sağlığı Klinik Öğretim Görevlisi Dr. Rebecca Moon, “Elde ettiğimiz bulgular, hamilelikte alınan D vitamininin çocukluk döneminin ortalarına kadar devam eden faydalar sağladığını gösteriyor” dedi.
D vitamini neye yarar, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
MAVIDOS (Maternal Vitamin D Osteoporosis Study) adlı geniş kapsamlı çalışma, 2009 yılında başlatıldı ve Southampton, Oxford ve Sheffield şehirlerinden 1.000’den fazla kadının katılımıyla yürütüldü. Çalışma kapsamında, hamile kadınlar rastgele iki gruba ayrıldı: Bir grup günlük 1.000 IU D vitamini alırken, diğer grup plasebo aldı. Katılımcılar ve sağlık görevlileri, kimin D vitamini aldığını bilmeden bu süreci yürüttüler.
İlk analizlerde, hamilelikte D vitamini alan annelerin çocuklarının dört yaşında daha yüksek kemik yoğunluğuna sahip olduğu gösterildi. Bu yeni çalışmada ise araştırmacılar, etkilerin altı ila yedi yaş aralığında da devam edip etmediğini incelemek için bir önceki çalışmaya katılan annelerden doğan 454 çocuğu takip etti ve benzer faydaların bu yaşlarda da sürdüğünü saptadı.
Devit-3 nedir? Niçin ve nasıl kullanılır? Yan etkileri nelerdir?
Yine MAVIDOS kapsamında 2018 yılında yapılan bir çalışma, D vitamini takviyesinin, D vitamini yolaklarına dahil olan genlerin aktivitesinde değişikliklere yol açtığını gösterdi. 2022’de yapılan bir çalışmada ise araştırmacılar hamilelik sırasında alınan D vitamininin, bir yaşına kadar olan bebeklerde olabilecek atopik egzama riskini önemli ölçüde azaltabileceğini buldular. Ayrıca, ekstra D vitamini verilen hamile kadınların kendiliğinden vajinal (doğal) doğum yapma olasılıklarının daha yüksek olduğunu gözlemlediler.
D vitamini, vücuttaki kalsiyum ve fosfat dengesini düzenleyerek kemik, diş ve kas sağlığına katkı sağlar. Bu nedenle, hamilelikte D vitamini takviyesi almak, çocukların kemik gelişimini desteklemek için etkili bir strateji olabilir. İngiltere’de hamile kadınlara D vitamini almaları tavsiye edilmektedir.
Southampton Üniversitesi MRC Yaşam Kursu Epidemiyoloji Merkezi Direktörü, Romatoloji ve Klinik Epidemiyoloji Profesörü Prof. Nicholas Harvey katılan tüm annelere ve çocuklara içten teşekkürlerini iletirken”MAVIDOS çalışmasından elde ettiğimiz bu bulgular, hamilelikte D vitamini takviyesinin çocukların uzun vadeli kemik sağlığı üzerindeki rolünü daha iyi anlamamızı sağladı” diyerek, bu çalışmanın önemine vurgu yaptı.
Pregnancy vitamin D supplementation and offspring bone mineral density in childhood follow-up of a randomized controlled trial
Background: Findings from the Maternal Vitamin D Osteoporosis Study (MAVIDOS) trial demonstrated a positive effect of gestational cholecalciferol supplementation on offspring bone mineral density (BMD) at age 4 y. Demonstrating the persistence of this effect is important to understanding whether maternal vitamin D supplementation could be a useful public health strategy to improving bone health.
Objectives: We investigated whether gestational vitamin D supplementation increases offspring BMD at ages 6–7 y in an exploratory post-hoc analysis of an existing trial.
Methods: In the MAVIDOS randomized controlled trial, pregnant females <14 wk’ gestation with a singleton pregnancy and serum 25-hydroxyvitamin D 25–100nmol/l at 3 United Kingdom hospitals (Southampton, Sheffield, and Oxford) were randomly assigned to either 1000 IU/d cholecalciferol or placebo from 14 to 17-wk gestation until delivery. Offspring born at term to participants recruited in Southampton were invited to the childhood follow-up at ages 4 and 6–7 y. The children had a dual-energy X-ray absorptiometry (DXA, Hologic discovery) scan of whole-body-less-head (WBLH) and lumbar spine, from which bone area, bone mineral content (BMC), BMD, and bone mineral apparent density (BMAD) were derived. Linear regression was used to compare the 2 groups adjusting for age, sex, height, weight, duration of consumption of human milk, and vitamin D use at 6–7 y.
Results: A total of 454 children were followed up at ages 6–7 y, of whom 447 had a usable DXA scan. Gestational cholecalciferol supplementation resulted in higher WBLH BMC [0.15 SD, 95% confidence interval (CI): 0.04, 0.26], BMD (0.18 SD, 95% CI: 0.06, 0.31), BMAD (0.18 SD, 95% CI: 0.04, 0.32), and lean mass (0.09 SD, 95% CI: 0.00, 0.17) compared with placebo. The effect of pregnancy cholecalciferol on bone outcomes was similar at ages 4 and 6–7 y.
Conclusions: Supplementation with cholecalciferol 1000 IU/d during pregnancy resulted in greater offspring BMD and lean mass in mid-childhood compared with placebo in this exploratory post-hoc analysis. These findings suggest that pregnancy vitamin D supplementation may be an important population health strategy to improve bone health.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Pregnancy vitamin D supplementation and offspring bone mineral density in childhood follow-up of a randomized controlled trial, The American Journal of Clinical Nutrition (2024). DOI: 10.1016/j.ajcnut.2024.09.014YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?