Hamilelik sırasında alınması gereken takviyelerin başında folik asidin geldiğini belirten Dr. Orhun, folik asidin çocuklarda oluşabilecek sinir sistemi problemleri riskini minimuma indirdiğini ve folik asidin kan yapımında önemli bir rol oynadığının altını çizdi. Hamilelik sırasında oluşabilecek kemik erimesi riskine karşın D vitamini alınmasın gerektiğini belirten Orhun, bebeğin zeka gelişiminde önemli rol oynayan iyotun da önemine dikkat çekti. Hamilelik sonrası depresyon oluşumunu minimuma indiren omega 3’ün ise bebekte zeka gelişimine katkıda bulunduğunu söyleyen Dr. Orhun, bu vitaminlerin hangi besinlerde bulunduğu ve ne miktarda tüketilmesi gerektiğine dair açıklamalarda bulundu.
Gebeler için sağlıklı beslenme önerileri: Hamilelikte nasıl beslenmeli
Folik asidin koyu yeşil sebzelerde, kalsiyum ve proteinin süt ürünü gıdalarda, D vitamininin doğal kaynağı güneşin yanı sıra; yumurta, süt ve balıkta, omega 3’ün ise somon gibi yağlı balıklar, ceviz ve bademde bulunduğu belirten Dr. Orhun, zengin bir omega 3 kaynağı olan ton balığı, midye gibi deniz ürünlerinin içerdiği yüksek miktarda civa sebebiyle tüketimine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Bol şekerli gıdalar ve çay, kahve gibi içeceklerden uzak durulması gerektiğini belirten Orhun; çay, kahve gibi içeceklerin demir bağlama ve kafein içerme gibi yan etkileri olduğundan bu gibi içecek ve gıdaların tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Pişmemiş et veya balık içeren gıdaların da tüketiminin hamileyken uygun olmadığının altını çizen Orhun, günlük olarak tüketilmesi gereken besinlerin önemine değindi.
Haftada minimum 2 kez balık ve et tüketilmesi ayrıca tüketilen gıdalar arasında salataya da bolca yer verilmesi gerektiğini söyleyen Orhun; zengin omega 3 kaynağı olan ceviz, badem ve incirin hamileler için önerilen besinler arasında yer aldığını açıkladı.
Hamilelik sırasında sıvı tüketiminin arttığını ve her gün mutlaka süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi içeçeklerin tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Orhun, günde minimum 8-10 bardak su içilmesi gerektiğini de vurguladı. Dr. Orhun, suni şekerli sıvılar, asitli ve gazlı içeceklerin ise yan etkileri sebebiyle dikkatle tüketilmesi gerektiğini belirtti.
Yapılan klinik çalışmalara göre; hamilelere en az risk oluşturan, güvenli ilaçların bulunduğunu ve hamilelerin kesinlikle doktorlarına danışmadan ilaç kullanmaması gerektiğini söyleyen Orhun, doktorların reçete ettiği gıda takviyeleri ve vitaminlerin mide bulantısı yapsa da kullanılması gerektiğini belirtti.
Her ay eczanede vitamin ölçümü veya aile hekimine giderek kan tahlili yaptırılmasıyla vücudumuzun ihtiyacı olan eksik vitaminlerin öğrenilebileceğini belirten Dr. Orhun, vitamin eksikliğine göre eczacı veya doktorunuzun önerdiği ürünlerin kullanılması gerektiğini, eczane dışında satılan ürünlerin içerik ile kullanım bakımından önerilmeyeceğini ve güvenli bir kaynak oluşturmadığını da vurguladı.
Hamilelik döneminde bebeklerde zeka gelişimi için neler yapılabilir?
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?