Hamileliğin 3. haftası, hamileliğin tam gerçekleştiği haftadır. Sperm yumurtayla buluşur ve döllenme gerçekleşir. Embriyo hızla gelişmeye başlar ve bir yandan da vücudunuzda hCG (gebelik hormonu) üretimi başlar. Artık kan testi ya da idrar testiyle gebeliği tespit edebilirsiniz. 3. hafta, gebelik belirtileri için erken bir dönem olsa da bazen mide bulantısı, halsizlik veya göğüslerde hassasiyet yaşanabilir. Bu süreçten itibaren bebeğinizin sağlıklı gelişimi ve rahat bir gebelik için artık kendinize daha çok dikkat etmelisiniz. İyi beslenmeli, sigara, alkol ya da kafeinden uzak durmalı, folik asit takviyesi almalı ve uygun egzersizler yapmalısınız.
İçindekiler
Hamileliğin 3. haftası, aslında 9 ay sürecek gebelik sürecinin ilk aşamasıdır. Artık birinci trimesterin (ilk üç ay) içindesiniz. Yumurtlama sırasında, overden salınan yumurta, fallop (dölyatağı) tüplerinden uterusa (rahime) doğru hareket etmeye başlar. Sperm, fallop tüpünün içinde yumurtayı döllemek için uterustan geçer. Sadece tek bir sperm yumurtayı dölleyebilir.
Sperm ve yumurta 23’er kromozom içerir ve birleşerek 46 kromozomlu zigotu oluştururlar. Zigot, fallop tüplerinin içinden rahime doğru yaklaşık 6 gün süren yolculuğuna devam eder ve sonunda kendini 9 ay süresince gelişmeye devam edeceği rahim duvarına bağlar.
Hamileliğin 1. haftası – Gebelik başlangıcı belirtileri ve uzman önerileri
Bu hafta içerisinde hCG (gebelik hormonu) üretimi başlar. Vücudunuzda yumurta üretimi durur, östrojen ve progesteron hormonu üretimi artar.
Hamileliğin 3. haftasında embriyo (gelişmekte olan bebek), hızla bölünen ve zaman içinde gelişmeye devam edecek yüzlerce hücreden oluşan küçük bir yapıdır. Dış hücreler, bebeğinizi beslemeye ve korumaya yarayan plasentayı, iç hücreler ise fetüsü oluşturur.
Embriyo nedir? Transferi nasıl yapılır? Aşamaları ve riskleri
Beyin, omurilik, kalp ve gastrointestinal sistem gelişimi gibi fetal gelişimin önemli süreçleri bu hafta başlar. Embriyo bu aşamada bir toplu iğne başından daha küçüktür.
Hamilelikte belirtilerin ortaya çıkmasının nedeni hormonal değişikliklerdir. 3 haftalık gebelikte henüz hormon seviyelerinde ciddi bir artış oluşmaz. Ancak yine de bazı hafif belirtiler yaşayabilirsiniz. Örneğin:
Hamileliğin 3. haftasında evde kolayca uygulayabileceğiniz gebelik testi %99 oranında doğru sonuç verse de, vücudunuzdaki hCG gebelik hormonu miktarı testi yaptığınız sırada yeterli değilse, sağlıklı sonuç alamayabilirsiniz. Ama hCG miktarı her 48 saatte bir 2 katına çıkar. Eğer testin sonucu negatifse, emin olmak için testi birkaç gün sonra ve ardından 1 hafta sonra tekrarlayın.
Eğer düşük ya da dış gebelik riskiniz varsa doktorunuz erken gebelik teşhisi için kan testi isteyebilir. Kan testleri, idrar testlerine göre daha az miktarda gebelik hormonunu tespit edebildiği için gebeliği daha erken teşhis edebilir.
Gebelik testi, ne zaman, nasıl yapılır? Hamilelik belirtileri nelerdir?
Kan ya da idrar gebelik testleriniz pozitif olsa da bebeğiniz hem çok küçük (tuz tanesinden de daha küçük) hem de hareketli olduğu için henüz ultrasonda görünmeyebilir. Ancak 4. hafta başlarında rahim zarınız kalınlaşmaya başlar ve bu durum ultrasonda fark edilir.
Vücutta özellikle hormonal pek çok değişiklik meydana gelse de dış görünüşte göze çarpan bir farklılık olmaz. Ancak bazen kadınlarda hafif kasık ağrısı ve vajinal akıntıda artış yaşanabilir.
Folik asit nedir? Folat vitaminin faydaları ve gebelikte kullanımı
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Stages of pregnancy2- Pregnancy - week by week3- Pregnancy at 1 to 3 weeksYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?