Hamileliğin ilk gününü tam olarak tespit etmek zor olabilir. Genellikle son görülen adetin ilk günü, gebeliğin de başlangıcı olarak kabul edilir. 1. ve 2. haftada aslında hamilelik tam olarak gerçekleşmemiştir. Henüz bir embriyo yoktur. Vücut yumurtlamaya hazırlanır. Hamileliğin 2. haftası, yumurta overin içinde (yumurtalıkta) olgunlaşmaya başlar ve haftanın sonunda folikülden ayrılıp fallop tüpüne girer. Ve gebe kalmak için en uygun zaman olan yumurtlama süreci başlar.
Hamileliğin 2. haftası, yumurtlamaya yaklaştığınız haftadır. Hamile kalma olasılığınızın en yüksek olduğu zamandır. Eğer hamile kalmak istiyorsanız adet döngünüzü takip etmek işe yarayabilir.
2. haftada hala bebek yoktur. Bu kafa karıştırıcı durumun sebebi, doktorların hamileliği son görülen adetin ilk gününden itibaren hesaplamaya başlamasıdır. Yani çoğunlukla hamile olduğunuzu hamileliğinizin yaklaşık 4 ila 6. haftasında öğrenirsiniz.
Hamileliğin 1. haftası – Gebelik başlangıcı belirtileri ve uzman önerileri
Hamileliğinizin 2. haftasında bir yumurta baskın hale gelir. Vücudunuz rahim zarının kalınlaşmasını uyaran östrojen hormunu salgılar. Östrojen seviyeniz yeterince yükseldiğinde, LH (luteinize edici hormon) salınımı tetiklenir ve bunun sayesinde yumurta folikülünden ayrılır ve fallop tüpüne girer. Bu yumurta 12-24 saat boyunca yaşar.
Vücudunuzun salgıladığı östrojen, folikül uyarıcı hormon (FSH) ve luteinize edici hormon (LH) birlikte çalışarak yumurtanın olgunlaşmasını ve gebelik için serbest kalmasını kontrol ederler. Böylece sizi gebeliğe hazırlarlar.
Hamilelik çoğunlukla ikinci haftanın sonunda gerçekleşir. Yumurtanın sperm tarafından döllenmesinden hemen sonra kromozomlar birleşerek bebeğinizin genlerini oluşturur. Bebeğinizin cinsiyeti ve genetik özellikleri gebeliğin ilk günlerinde belirlenir.
Gebelik testi, ne zaman, nasıl yapılır? Hamilelik belirtileri nelerdir?
Gebe kaldıktan sonraki 24 saat içerisinde döllenmiş yumurta, çoklu hücrelere bölünmeye ve fallop tüpüne doğru ilerlemeye başlar.
Bu süreçte vücudunuzda çok belirgin değişiklikler olmaz. Ancak yumurtlamaya hazırlandığınız için bazı belirtiler gözlemleyebilirsiniz. Bu belirtileri takip etmek hamile kalma şansınızı arttıracaktır.
İlk günden itibaren yukarıda bahsettiğimiz yumurtlama belirtileri dışında herhangi bir belirti yaşanmaz. Ancak nadir de olsa bazı kadınlar 2 haftalık hamilelikte bazı belirtiler yaşadıklarını bildirmişlerdir. Hormonal değişiklikler bazen buna neden olabilir.
Bu süreçte ultrason çoğunlukla gerekli değildir. Ancak gebe kalma sorunu yaşayan kadınlarda, rahim içi kalınlığının ölçülmesi ya da folikülün doğru olgunlaşıp olgunlaşmadığını belirlemek için bazen ultrasona ihtiyaç duyulabilir.
Hamileliğin 3. haftası – Bebeğin gelişimi, belirtiler ve gebelik testleri
Adet döngünüzü takip ettiğinizde cinsel ilişkiye gireceğiniz günleri de daha rahat tespit edebilirsiniz. Mümkünse yumurtlama başlamak üzereyken gebelik denemelerine başlayın. Sperm, üreme sisteminizde 6 güne kadar hayatta kalabilir, yumurta ise sadece 12-24 saat yaşar. Bu yüzden yumurtlamadan önce cinsel ilişkiye girmek sperme daha fazla şans verir.
İkinci hamilelik haftanız boyunca düzenli olarak cinsel ilişkiye girin. Cinsel ilişkiden sonra, milyonlarca sperm uterusa akar. Yüzlercesi fallop tüpüne ulaşır, ancak yalnızca bir ya da iki tanesi hedefe ulaşmayı başarır.
Folik asit nedir? Folat vitaminin faydaları ve gebelikte kullanımı
Eğer hamile kalmak istiyorsanız şansınızı arttırmak ve sağlıklı bir gebelik yaşamak için bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmanız gerekebilir. Örneğin:
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Pregnancy - week by week2- Fetal development3- Your pregnancy and baby guideYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?