Hamileliğin 1. haftası – Gebelik başlangıcı belirtileri ve uzman önerileri

28 Ekim 2019   |    11 Ekim 2021    |   Kategori: Gebelik Print

Hamilelik genellikle son görülen adetin ilk gününden itibaren hesaplanır. Bunun sebebi hamileliğin ilk gününün tam olarak tespit edilmesinin zorluğudur. Hamile kalmaya çalışan kadınlar birden fazla cinsel ilişkide bulunabildiği için ilk günü hesaplamak ta zorlanırlar. Aslında hamileliğin 1. haftası, tam olarak gebelik değildir. Vücut hamileliğe hazırlanmaya başlar. Gebelik yumurtlama sürecinin 2. Haftasından itibaren ortaya çıkar. Hamile kaldığınızdan şüphelendiğiniz ve öğrendiğiniz zaman yaklaşık 4 haftalık gebeliğe denk gelir. Gebeliğin anlaşılması ile birlikle çok önemli bir süreç başlamış olur. Öncelikle anne adayının kapsamlı bir doktor kontrolünden geçmesi ve gerekli olan tüm testleri yaptırması gerekir. 

Gebeliğin 1. haftasında ne olur?

Gebeliğin ilk günlerinde salınan yumurta, over içinde olgunlaşmaya başlar. Adet dönemi süresince yaklaşık 20 yumurta, over (yumurtalık) foliküllerinin içinde kalır. Bir sonraki ay olacak yumurtlama için hazırlanır. Her döngüde sadece bir veya bazen de iki yumurta döllenmek için fallop tüplerine salınır.

Gebelik testi, ne zaman, nasıl yapılır? Hamilelik belirtileri nelerdir?

Hamileliğin 1. haftası bebek gelişimi

Hamileliğin 1. haftası aslında henüz bir bebek yoktur. Bu süreçte vücut hamileliğe hazırlanır. İnsan vücudundaki en büyük tek hücre olan kadın yumurtası hamileliğin ilk haftasından itibaren olgunlaşmaya başlar. Yumurtlama döngüsü denilen bu dönemde foliküler faza girilir. Bu sürecin başlangıcı, adet döneminin başlangıcı ile çakışır.(1)

İlk önce folikül uyarıcı hormon (FSH), olgunlaşmamış folikülleri yumurtlama sürecine hazır hale getirir. Ancak adet döngüsünün 5-7. günleri arasında daha güçlü bir kan kaynağına sahip ve daha fazla östrojen üreten bir yumurta baskın çıkar.

Ayrıca rahim zarı da östrojen yardımıyla kalınlaşır. Foliküler faza girildiğinde, bu baskın yumurta olgunlaşır ve yumurtlamayı bekler.

Bu dönemde henüz bir bebek olmasa da sağlıklı bir hamilelik için sağlıklı yaşama doğru adım atılmalıdır. Doğru beslenmek, gerekli doğum öncesi vitaminlerini almak ve hafif egzersizler yapmak sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir bebek için mutlaka yerine getirilmesi gereken koşullardır.

Düşük (hamilelik kaybı) nedir? Nedenleri, belirtileri ve çözümü

Hamileliğin ilk haftasında vücudunuz

Hamileliğin 1. haftası, aslında bebekten önceki son adet döneminizdir. Tahmini gebelik yaşınız son adetinizin ilk gününden itibaren sayılır. Bugünlerde vücut geçen ayki yumurtadan ve rahim astarından (endometrium) kurtulur.(2)

Özellikle gebeliğin ilk iki günü çoğu kadın daha şiddetli adet kanaması yaşar. Bu, aslında vücudun yeni bir döngü için hazırlanmasına yardımcı olur. Adet dönemi sona erdiğinde yeni bir yumurta olgunlaşmaya ve rahim astarı da tekrar kalınlaşmaya başlar. Bu astar döllenmiş yumurtanın, ana rahmine düştükten sonra büyümeye başlayacağı yerdir.

1 haftalık hamilelik nasıl anlaşılır?

Hamileliğin ilk haftası anlaşılmaz. Hamileliğin ilk haftasında ya da sonraki birkaç hafta boyunca karnınızda bebek olduğunu belli eden bir şişkinlik olmaz.

Hamileliğin 2. haftası ve yumurtlama dönemi belirtileri

Ancak bu hafta boyunca adet göreceğiniz için daha önce yaşadığınız şişkinlik ya da kramp gibi adet belirtilerini yaşarsınız. Bazı durumlarda daha önce bahsettiğimiz gibi adetin ya da gebeliğin ilk iki günü biraz şiddetli kanama yaşayabilirsiniz.

Gebeliğin ilk hafta belirtileri

Hamilelik henüz gerçekleşmediği için, ilk hafta hamilelik belirtileri yaşamazsınız. Gerçek belirtiler ancak bir ay sonra ortaya çıkmaya başlar. Bu dönemde yaşayacağınız belirtiler kasık ağrısı, göğüslerde hassasiyet, baş ağrısı, sivilce ya da bel ağrısı gibi adet belirtileridir.(3)

Dış gebelik nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Gebeliğin ilk haftası karın ağrısı

Hamileliğin ilk haftalarında yumurtlamadan yaklaşık bir hafta sonra, bazen rahim duvarındaki döllenmiş yumurtanın son implantasyonu ya da uterusun gerilmesi ve büyümesi nedeniyle kasık krampları yaşanabilir. Bu kramplar genellikle düzensizdir ve birkaç hafta sürebilir.

Hatta bu duruma bazen leke tarzında (spotting) kanamalar da meydana gelebilir. Ancak kanamanız parlak kırmızı renkteyse bir doktora danışmanız gerekebilir, çünkü bu istenen bir durum değildir. Magnezyum / kalsiyum takviyesi almak bazı durumlarda krampların azalmasına yardımcı olabilir.(4)

Gebeliğin ilk haftasında ultrasona ihtiyaç var mı?

Hamileliğin ilk haftasında ultrasona gerek yoktur. Ancak hamile kalmadan önce doktor kontrolüne gitmediyseniz ya da hamile kalmak konusunda sorun yaşadıysanız doktorunuz ultrason önerebilir.

Hamilelikte asla yapmamanız gereken 8 beslenme hatası!

Gebelik ilk hafta beslenme ve öneriler

Hamile kalmak istiyorsanız, hamileliğiniz sağlıklı geçmesi için yaşamınızda bazı küçük değişiklikler yapmanız gerekebilir. Sağlıklı bir gebelik için:

  • Sağlıklı beslenin: Vücudunuzu sağlıklı bir hamileliğe hazırlamak için öncelikle bol su için. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler, cıva içermeyen balıklar ve kompleks karbonhidratları (nohut, yulaf, tatlı patates, kinoa gibi…) öğünlerinizde mutlaka tüketin. Tohumlar ve kuruyemişler son derece sağlıklı atıştırmalıklardır.

Patatesin faydaları ve zararları nelerdir? Patates nasıl saklanır?

  • Belirli maddelerden kaçının: Alkol, sigara ve diğer tütün ürünleri, aşırı kafein, basit karbonhidrat, trans yağ ve kimyasal ürünlerden uzak durun.
  • Egzersiz yapın: Sağlıklı kilonuzu korumak ve kan dolaşımınız için hamileliğin başlangıcından itibaren egzersizi bir yaşam biçimi olarak benimseyin.
  • Uykunuzu alın: Düzenli uyumak sizin ve bebeğinizin sağlığı için vazgeçilmezdir.
  • Folik asit kullanın: Eğer hamile kalmaya karar verdiğinizde başlamadıysanız da bira an önce başlayın. Bebeğin sağlıklı gelişimi için son derece önemli olan folik asit hakkında kısa bilgileri aşağıda bulabilirsiniz. Ayrıca bknz:>>>

Gebelikte folik asit kullanımı

Folik asit fetüsün sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Spina bifida gibi nöral tüp defekti (NTD’ler) riskini önemli ölçüde azaltabilir.

Folik asit nasıl kullanılır?

Çocuk sahibi olmak isteyen bütün kadınların karar verdikleri andan itibaren folik asit kullanmaya başlamaları gerekir. Hamilelikten önce başlamadıysanız da hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez başlayın. Uzmanlar, bebeğin omurgasının geliştiği hamileliğin ilk 12 haftasında, günlük 400 mcg folik asit takviyesi alınmasını önermektedir.

Folik asit nedir? Folat vitaminin faydaları ve gebelikte kullanımı

Önerilen folik asit dozları şöyledir:

  • Gebe kalmaya çalışırken: 400 mcg
  • Hamileliğin ilk üç ayında: 400 mcg
  • Hamileliğin dört ila dokuz ayları arasında: 600 mcg
  • Emzirme döneminde: 500 mcg

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla