GEBELİKTE KALSİYUM İHTİYACINIZI GÜNDE 3 KASE YOĞURTLA GİDERİN
Her gün yeterli miktarda kalsiyum almak, yalnızca gebelik döneminde değil, hayatın her döneminde oldukça önemli. Yrd. Doç. Dr. Erhan Karaalp, vücuttaki en etkin minerallerden biri olan kalsiyum; kemik ve kıkırdak gelişimi, sağlıklı diş oluşumu, kas-sinir sisteminin normal çalışması, kolesterol düzeyinin normal seviyede tutulması, kalp atışlarının normal ve ritminin düzenli olması, kan basıncının normal düzeyde seyretmesi, kanın pıhtılaşması, hücresel çalışmaların düzenli ve sürekli olması, sindirim ve metabolizmada görev alan enzimlerin etkin duruma geçebilmesi gibi sayısız önemli görevlerde bulunduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Erhan Karaalp, hamilelikte kalsiyum ihtiyacı konusunda önemli bilgiler verdi:
Vücut ihtiyacı olan kalsiyumu besinler yoluyla alamadığı zaman kemikler, dişler ve yumuşak dokularda bulunan kalsiyumu kullanmaya başlar. Kalsiyum eksikliği sonucu dişler ve kemikler kolayca kırılabilir ve diş etleri de hasar görebilir. Kalsiyum eksikliği dilde, dudaklarda, parmaklarda duyu değişiklikleri, kaslarda kramp, çarpıntı, diş çürükleri ve diş eti sorunları, eklem ağrıları ve uyku bozuklukları şeklinde belirti verir. Kalp de bir kas olduğu için kalsiyum metabolizmasından çok etkilenir.
Gebelik döneminde yeterli miktarda alınan kalsiyum, annede kemik erimesinin engellenmesi, diş çürükleri ve diş kaybı olmaması, bebeklerde de sağlıklı kemik ve kıkırdak oluşumu için son derece önemlidir. Anne karnındaki bebek, büyümesinin hızlı döneme girdiği özellikle 28. haftadan sonra (gebeliğin son 3 ayında) anneden demir ve kalsiyumu yüksek oranda kullanır.
Demir ihtiyacı hiçbir koşulda sadece diyet ile karşılanamazken kalsiyum için durum böyle değildir. Hamile bir kadının günlük ihtiyacı olan 1000 mg kalsiyum, yeterli ve dengeli bir beslenmeyle tamamen doğal yollardan karşılanabilir. Sebze ve meyveler dışında; 1 su bardağı inek sütünde 250 mg, 1 su bardağı yoğurtta 250 mg, 1 dilim (30 gr) beyaz peynirde ortalama 100 mg, 1 avuç fındıkta veya bademde 50 mg, 1 avuç kuru üzümde ise 30 mg kalsiyum bulunmaktadır.
Gebeler için sağlıklı beslenme önerileri: Hamilelikte nasıl beslenmeli
Küçük bir hesapla günde 3 kase yoğurt yiyebilen ya da 3 bardak süt içebilen anne adayı 1000 mg’lık ihtiyacın 750-800 mg’ını rahatça karşılar. Geriye kalan 350 mg kalsiyumu da, gün içerisinde yemiş olduğu sebzelerden, meyvelerden ve diğer besinlerden alacağı için, ek olarak kalsiyum ilaç takviyesi almasına gerek kalmaz.
Süt hazımsızlık, gaz ya da ishal yapabildiği için ben takipli gebelere günde 1 bardak sütten fazlasını önermiyorum. Fakat kalsiyum ihtiyacını karşılamasının yanı sıra bağırsak faaliyetlerini düzenlediği, karın şişkinliğini engellediği ve kabızlığa da çok iyi geldiği için günde 3 kase yoğurt tüketmelerini şiddetle tavsiye ediyorum.
1000 mg kalsiyum ihtiyacını, yiyecek ve içecekler ile tamamlayabilen hamilelerin, ayrıca kalsiyum ilaç takviyesi kullanmalarına gerek yoktur. Hatta fazla miktar kalsiyum, böbrek taşı ve böğür (yan) ağrısı gibi istenmeyen yan etkiler de doğurabilir. Fakat her şeye rağmen, gıdalar ile yeterli kalsiyum alamayan hamile adaylarına, ek kalsiyum ilacı takviyesi gerekir. Hamilelik dönemi boyunca kullanılan multi-vitamin hapları 125 mg civarında (az seviyede) kalsiyum içerdiklerinden bu ihtiyacı karşılamaya yetmez. Bu yüzden süt, yoğurt gibi kalsiyumdan zengin gıdalar alamayan anne adayları, multi-vitamin hapının yanı sıra kalsiyum hapları ile de hekim takibinde desteklenmelidir.
Vejetaryen hamileler nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli?
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?