Yapay tatlandırıcılı soğuk içeceklerin ve sıcak içeceklere atılan yapay tatlandırıcıların, kadının üreme potansiyeli üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, özellikle tüp bebek tedavisi gören hanımları yakından ilgilendiren bu önemli konuda şu bilgileri verdi:
“Günlük hayatlarında düzenli olarak yapay tatlandırıcı tüketen kadınların gebe kalma şansı azalıyor. Çünkü yapay tatlandırıcılı içecekler tüketen kadınlar daha kötü yumurta ve embriyo kalitesine sahip oluyor. Sıcak içeceklere konan şeker benzeri tatlandırıcılar ise embriyolarda deformiteye yol açıyor.
Yapılan çalışmaların sonucunda, yapay tatlandırıcıların ve sıcak içeceklere atılan şeker yerini tutan maddelerin yumurta kalitesini ve bunun sonucunda embriyo kalitesini bozduğu ortaya çıktı.
Araştırmalar sırasında tüp bebek merkezlerinde tedavi gören kadınlara diyet alışkanlıkları, diyet içecekler ve tatlandırıcılar kullanıp kullanmadığı soruldu. İki yıldan daha fazla süre, üreme tedavisi gören kadınlardan elde edilen yumurtalar ve embriyolar incelendi.
Hurafe değil bilimsel araştırma! Bu meyveyi yiyen hamile kalıyor!
Diyet içecekleri tüketenlerde ve tatlandırıcı kullanan kadınlardan elde edilen yumurtalarda anomali oranı yüksek çıktı. Aynı kadınlara ait embriyo kaliteleri ve dolayısıyla rahime tutunma olasılıkları da daha düşük olarak saptandı.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?