Halsizlik, fiziksel veya psikolojik nedenlerden kaynaklanabilen güç kaybı, yorgunluk ve fiziksel zayıflık hissidir. Çoğu halsizlik vakası soğuk algınlığı, grip gibi bir viral enfeksiyondan veya stres, aşırı kafein, çok çalışma, uykusuzluk, kötü beslenme gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Bu tür halsizlikler dinlenince geçer. Ancak geçmeyen bitkinlik ve halsizliğin yanı sıra kilo, iştah kaybı veya depresif ve endişeli ruh hali gibi belirtiler varsa bu ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Kalp hastalıkları, KOAH, alerjiler, anemi, depresyon, uyku apnesi, böbrek ve karaciğer hastalıkları, enfeksiyonlar halsizliğe neden olabilir. Bol su içmek, dinlenmek, iyi beslenmek, egzersiz yapmak ve stresten uzak durmak halsizliğe iyi gelir. Buna rağmen geçmeyen halsizlik durumunda mutlaka bir doktor danışmalısınız.
İçindekiler
Halsizlik, geçici veya sürekli olabilen vücut yorgunluğu, güçsüzlük veya enerji eksikliği hissidir. Birçok fiziksel ve zihinsel hastalık ile yaşam tarzı faktörleri halsizliğe neden olabilir. Çoğu halsizlik vakası tıbbi bir durumdan kaynaklanmaz, kısa sürer ve basit çözümlerle düzelir. Nedenleri arasında yetersiz uyku, kötü beslenme, aşırı kafein ve alkol tüketimi olabilir.
Göğüs ağrısı neden olur, nasıl geçer? Hangi hastalıkların belirtisidir?
Bununla birlikte dinlenmekle geçmeyen yorgunluk hali (asteni), vücudun belirli bir bölgesindeki veya tümündeki kas gücü kaybından, hepatit gibi bir viral enfeksiyondan, toksinlerden, metabolik ve nöromüsküler sistem hastalıklarından kaynaklanabilir.
Günlük işleri yapmada zorluk, yürüyüş ve denge kaybının yanında, zamanla gelişen sabit yorgunluk hali tıbbi tedavi gerektiren bir sorunun belirtisidir. (1)
Halsizlik, baş dönmesi, üşüme hissi gibi belirtileri olan anemi yaygın görülen kan hastalıklarından biridir. Hemoroid, ülser, kanser, diyabet, böbrek hastalığı veya demir, folik asit, B12 vitamini eksikliği gibi nedenlerden kaynaklanabilir. (2)
Doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen anemi, özellikle ağır adet döngüsü, rahim fibroid tümörleri, rahim polipleri olan kadınlarda daha yaygındır. Ispanak, brokoli, kırmızı et gibi demir açısından zengin besinler ve demir takviyeleriyle birlikte alınan C vitamini semptomların iyileşmesine yardımcı olabilir.
Anemi (kansızlık) nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Ateş, baş veya vücut ağrılarının yanı sıra halsizlik, gripten HIV‘e kadar değişen enfeksiyonların bir belirtisi olabilir. Mononükleoz, COVID-19, sitomegalovirüs, hepatit ve zatürre halsizliğe neden olabilecek enfeksiyonlardır.
Yorgunluk neden olur? Hangi hastalıkların belirtisidir? Ne iyi gelir?
Fibromiyalji özellikle kadınlarda kronik yorgunluk ve kas-iskelet ağrılarının yaygın nedenlerindendir. Kronik ağrı bozukluğu olan fibromiyaljide hastalar ağrıyı diğerlerinden daha yoğun algılarlar. Halsizlik, kas ağrısı, uyku sorunları, anksiyete ve depresyonla birlikte seyreden fibromiyalji için orta dereceli egzersiz yapmak semptomlar için oldukça faydalıdır. (3)
Sabah tutukluğu, eklemlerde ağrı ve iltihap ile karakterize romatoid artrit, halsizliğin başka bir nedenidir. Eklem hasarı sakatlığa neden olabileceğinden, romatoid artrit için en iyi yaklaşım erken ve agresif tedavidir. (4)
Romatoid artrit nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri
Obstrüktif uyku apnesi kandaki oksijen seviyelerinin düşmesine yol açar. Uyku süresince üst solunum yolu düzgün çalışmadığı için, havanın akciğerlere ulaşması engellenir. Düşük oksijen seviyeleri, kalbin ve beynin çalışmasını da etkiler. Tıkanıklık nedeniyle hastalar 10 saniye veya daha fazla nefes almayı bırakabilir. Horlamaya da yol açan bu durum, uykunun bozulmasına neden olduğu için kişiler yorgun uyanırlar. (5)
Sırt üstü veya yüzüstü yatmak yerine yan yatarak uyumak hafif uyku apnesini durdurmaya yardımcı olabilir. Tedavi edilmeyen uyku apnesi inme veya kalp krizi riskini artırabilir.
Tiroid belirtileri nelerdir? Tiroit hastası olduğunuzu nasıl anlarsınız?
Yoğun fiziksel aktivite sonrası veya bir hastalığın varlığında aniden halsizlik meydana gelebilir. Kanser gibi bir hastalığın neden olduğu halsizlik uzun sürede gelişebilse de, kalp krizi veya felçten kaynaklanan halsizlik genellikle hemen ortaya çıkar. Ani halsizliğin yanı sıra nefes almada zorluk, göğüs ağrısı ve düzensiz kalp atışı gibi belirtiler yaşarsanız hemen tıbbi yardım almalısınız.
Aşağıdaki durumlarda acil yardım almalısınız:
Lupus hastalığı nedir? Kimlerde görülür? Belirtileri ve tedavisi
Yaşam tarzı faktörlerinden kaynaklanan halsizlik tedavi gerektirmez, tıbbi bir durumdan kaynaklanan halsizlik için ise birçok tedavi seçeneği vardır. Altta yatan nedeni belirlemek, en doğru tedavi yönteminin belirlenmesine yardımcı olur. Belirtileriniz değerlendirildikten sonra tanı koyabilmek için birtakım testler istenir. İdrar ve kan örneğinin yanı sıra; röntgen, MR, BT, ultrason gibi görüntüleme testleri; beyin taraması ve elektrokardiyogram istenebilir.
Radyoterapi nedir? Kanser tedavisinde nasıl uygulanır? Yan etkileri
İşlenmiş gıdalar, koruyucular, katkı maddeleri, sodyum, trans yağ ile doludur ve besin değerleri düşüktür. Halsizlik için enerji seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabilecek yiyecekler besin açısından zengin gıdalar ve mevsimlik taze sebze-meyveler önerilir. Örneğin:
Fındığın faydaları nelerdir? Fındık yağının saça ve cilde yararları
Obezite nedir? Kimlere morbid obez denebilir? Tedavisi mümkün mü?
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?