Son zamanlarda hastanelerin dolup taşmasına sebep olan ve ağır bir şekilde geçirilen H3N2 virüsü, kişiler üzerinde ateş ve halsizlik şikayetine yol açıyor. İnfluenza virüsünün A ve B olmak üzere 2 tipi bulunuyor. Bugün ülkemizde adından sıkça söz edilen H3N2 virüsü ve yine halk arasında domuz gribi olarak adlandırılan H1N1 virusu; influenza A tipi olarak tanımlanıyor.
Şu an dünyada her iki virüsle oluşan gribe mevsimsel grip denildiğini açıklayan Elab Laboratuvarları Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Zerrin Beykal; “Bu yıl H3N2 virüsü ülkemizde, Avrupa ve Amerika’ya göre daha fazla görülüyor. Halk arasında domuz gribi olarak adlandırılan ve korkulan H1N1 virüsüne göre daha ağır belirtiler veriyor. Daha çok geniz ve burun boşluklarına yerleşip bu bölgelerde yanma ve kazıntı hissi oluşturuyor” dedi.
Gribe ne iyi gelir? Grip ne zaman tehlikelidir? Nasıl hafif atlatılır?
Ayrıca H3N2 virüsü ile birlikte yüksek ateş, yaygın kas ağrıları, titreme başağrısı, öksürük, göğüste sıkıntı şikayetleri görülebiliyor. 7-10 gün içinde düzelse de inatçı öksürük 1-2 aya kadar devam ediyor. Ağır geçirilen gribin risk grupları dışında, hayatı tehdit etmeyen bir virüs olduğuna değinen Dr. Beykal; “ Risk altında olan yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, kronik akciğer ve karaciğer hastalığı olanlar, kalp hastaları, şeker hastaları, kronik böbrek hastaları ve çocuklardır. Bu kişilerin her yıl grip aşısı olmaları gerekiyor” dedi.
Grip hastalığının özel bir tedavisi bulunmuyor. Bol ılık ve sıvı gıdalar ve C vitamini alımı, istirahat, ateş düşürücüler gibi destek tedavileri uygulandığına dikkat çeken Dr. Beykal; “Korunmak için; grip salgınları sırasında kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır. Özellikle bir metreden yakında bulaşma olur. Bu nedenle grip hastalığı olan kişilerin topluluklardan uzak durması, hapşırık ve öksürük sırasında mendille ağızlarını kapatmaları ve ellerini sık sık yıkamalarını öneriyoruz” dedi.
Ayrıca eve gelindiğin de üstteki kıyafetlerin çıkartılıp havalandırılması, kapalı ortamların sık sık havalandırılması gerekiyor. Düzenli egzersiz yapmak ve vücut direncini artıracak yiyeceklerle beslenmek de grip hastalığından korunmada önemli bir faktör olarak ortaya çıkıyor.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?