Güneş ışınları genç yaşta katarakt oluşmasına sebep olabiliyor

Kategori: Katarakt, Mevsim Hastalıkları Print

Katarakt kalıcı görme kaybına yol açabilir! Özellikle yaz mevsiminde gözle direkt temas eden zararlı güneş ışınları, gözün önündeki saydam tabakada ultraviyole yanıklarına, göz dibinde  ise  görmemizi  sağlayan sarı noktanın hücre yapısını bozarak sarı nokta  hastalığına neden olabiliyor. Güneşin zararlı ışınları ayrıca mercek yapısında değişiklikler yapıp katarakt oluşumunun hızlanmasına ve buna bağlı olarak kalıcı görme kaybı nedeni olan kataraktın ortaya çıkmasına yol açabiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Nezih Özdemir, katarakt, korunma yöntemleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi:

Katarakt çoğunlukla ileri yaşlarda ortaya çıksa da, zararlı güneş ışınları gibi etkenler nedeniyle daha erken yaşlarda da gelişebiliyor. Bu  nedenle UVA ve UVB ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için başta güneş ışınlarının en dik geldiği 10.00 – 16.00 saatleri arasında güneşe asla çıplak gözle bakmamak ve güneş gözlüğü kullanın.

Katarakt kalıcı görme kaybı oluşuyor

Katarakt göz bebeğinin arkasında yer alan ve gelen görüntünün sinir tabakasına odaklanmasını sağlayan merceğin zamanla şeffaflığını ve netliğini kaybetmesi olarak tanımlanıyor. Bunun sonucunda da göz  içindeki  retina  adını  verilen sinir tabakasında net bir görüntü oluşmuyor ve kataraktın  oluşum hızına bağlı olarak kalıcı görme kaybı gelişiyor. Kataraktın pek çok farklı nedeni var. bu nedenlerden biri de güneşin UVA ve UVB gibi zararlı ışınları. Bazı risk gruplarının gözlerini güneşin zararlı ışınlarından korumaya çok daha fazla önem vermeleri gerekiyor.

Katarakt nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Özellikle açık renk gözlüler, gözlerinden herhangi bir cerrahi operasyon geçirmiş olanlar ve lazer tedavisi görenler, diyabetik hastalar ve yaşlılar risk grubu içinde yer alıyor.

Kataraktın belirtileri

•    Şekilsiz ya da bulanık görme,
•    Uzağı ya da yakını görememe,
•    Çift görme,
•    Parlak ışıkların çevresinde hare ya da kamaşma görülmesi,
•    Akşamları görmede zorluk veya gece körlüğü,
•    Derinlik hissi kaybı,
•    Göz yorgunluğu ve baş ağrısı,
•    Bebeklerde gözlerde kayma, paralellikte bozulma, göz bebeklerinin eşit büyüklükte veya aynı renkte olmaması.

30 yaşından sonra düzenli muayene şart

Kataraktın giderek artan görme kaybına  yol açması ve görme yeteneğinin yavaş yavaş kaybolmasına neden olması ciddi sorunlar oluşturabilir. Hastalık çoğunlukla yavaş ilerlediği için hastalar buna alışıyor ve görme kaybının önemini başlangıçta fark edemiyor. İleri yaştaki hastalarda buna bağlı düşme sonucu kalça, kol veya bacak kırıkları sık görülüyor. Bu nedenle genel olarak hiçbir yakınması olmayan bireylerin bile 30 yaşından sonra 1 – 2 yılda bir, 40 yaşından sonra ise yılda 1 kez mutlaka göz muayenesi olmalı.

Katarakt cerrahisi ile görme yeteneği geri kazanılıyor

Günümüzdeki modern katarakt cerrahisi anestezi verilmeden damlalar ile yapılan, dikişsiz bir ameliyat. Hasta aynı gün içinde taburcu ediliyor ve 1-2 gün içinde normal yaşantısına dönüyor. Kısa süren   işlemde en ileri teknolojik teknikler uygulanıyor. Bozulmuş olan mercek yeni bir mercekle değiştiriliyor  ve bunun sonucunda görme yeteneği geri kazanılıyor. Uygulanan merceklerle artık uzak ve yakın görme güçlüğünü aynı anda düzeltmek ve gözlüksüz görmeyi sağlamak mümkün oluyor.

Gözleri güneş ışınlarından nasıl korumalı?

•    Başta güneş ışınlarının en dik geldiği saatler olan 10.00 – 16.00 saatleri olmak üzere güneşe çıplak gözle bakmaktan kaçının.
•    Ultraviyole ışınlarından koruyan  güneş gözlüklerini kullanmanız da çok önemli.  Ancak gözlük mutlaka UV korumalı ve kaliteli camlara sahip olmalı.
•    Çocukların  ve  ileri yaştaki kişilerin güneşin zararlı ışınlarından korunmak için sokağa çıkarken geniş kenarlı şapka takmaya özen göstermeleri gerekiyor.

Güneş ışınlarının zararı: Göz dibinde sarı nokta hastalığı

Sarı nokta göz içini örten retina denilen sinir zarının orta kısmında bulunan ve görüntüyü  algılayan en hassas nokta. Bu bölgede oluşabilecek en ufak değişiklik görmemizi büyük  oranda etkiliyor. Halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen Yaşa Bağlı Makula Dejeneransı ilerleyen yaşla  birlikte ortaya çıkıyor. Sarı nokta hastalığının oluşumunda birçok neden etkili oluyor. Zararlı güneş ışınları da sarı  nokta hücrelerinde zamanla değişikliklere ve dokunun bozulmasına yol açıyor, bunun sonucunda yaş ilerledikçe hastalığın ortaya çıkma olasılığı artıyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla