Prof. Dr. Zeynep Demirçay, güneşten bize ulaşan ve gözle görünmeyen ışınlardan ultraviyole B (UVB)’nin güneş yanığından sorumlu olduğunu, ultraviyole A (UVA)’nın ise derinin daha derin tabakalarına kadar ulaşabildiğini, ayrıca hem UVA’nın hem de UVB’nin deri kanserini ve deri yaşlanmasını artırdığını belirtti.
Güneşten koruyucu kremlerin üzerinde yazan güneş koruma faktörünün (SPF), ürünün UVB’den ne kadar koruduğunu gösterdiğini ifade eden Demirçay, “Örnek olarak SPF 15 olan güneş koruyucu kremler kullanıldığında UVB’ye bağlı kırmızılık cevabı 15 kat daha uzun sürede ortaya sürede ortaya çıkacaktır. Güneş altında koruyucu sürmeden 10 dakikada kızarıklık beliriyorsa, koruyucu ile bu süre 150 dakikaya uzayacaktır.” dedi.
Güneşten koruyucu kremlerin deri kanseriyle ilişkisi hakkında bilgi veren Zeynep Demirçay, koruyucu kremlerin skuamöz (yassı) hücreli cilt kanserinden koruduğunu, ölümcül olabilen malign melanomdan koruyup koruyamadığının ise tartışmalı olduğunu bildirdi. 2011 yılında yayınlanan çalışmaya göre, düzenli olarak güneşten koruyucu krem kullanmanın melanom riskini azalttığını kaydeden Demirçay, güneşten koruyucuların yeni ben oluşumunu önlediğini de söyledi.
Basit önlemler ile her beş cilt kanseri vakasından dördü önlenebilir
Prof. Dr. Zeynep Demirçay, güneşten koruyucu krem seçerken ve kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da şu bilgileri verdi:
• Hem UVA hem de UVB dalgalarına karşı geniş etkili koruyucu kremlerin olması çok önemlidir. Sadece UVB’yi bloke eden koruyucu kremler deride güneş yanığını engelledikleri için güneşte uzun süre kalınmasına olanak sağlayacak ve zararlı UVA ışınlarından da korumadıkları için faydadan çok zarar verecektir.
• Koruma faktörü en az 30 (SPF 30) olan bir ürün seçilmelidir.
• Cildi yağlı olanlar jel veya yağsız ve su bazlı ürünleri, cildi kuru olanlar krem bazlı ürünleri seçebilir. Vücut korumasında ise sprey ürünlerin kullanımı daha pratik olabilir. Suya dayanıklı ürünler, terleyince ve suda, etkinliklerini daha uzun süre devam ettirebilir.
• Koruyucu kremin güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce uygulanması gerekir.
• Ürünün kutu üzerinde yazan faktör kadar koruyabilmesi için kalın tabaka olarak sürülmesi gerekir. Bu doz 2 mg/cm² olmalıdır. Çalışmalar genellikle bu miktarın dörtte biri kadar dozun kullanıldığını göstermektedir. Yüz, ense, kulak, kol ve bacakları korumak için gerekli koruyucu miktarı 2 çorba kaşığı kadar olmalıdır.
• Koruyucunun iki saatte bir tekrar sürülmesi gerekir.
• Güneşten koruyucu krem yüzme ve kurulanma sonrasında tekrar sürülmelidir.
• En önemlisi güneş koruyucular bize gereksiz bir güven vermemeli ve güneşte kalma süremizi arttırmamalıdır.
Prof. Dr. Demirçay, güneşten koruyucuların içeriklerine göre kimyasal ve fiziksel koruyucular olarak iki gruba ayrıldığını belirtti. Fiziksel koruyucuların güneş ışınlarını yansıtan titanyum dioksit ve çinko oksit gibi mineral filtre içerdiğine dikkat çeken Demirçay, “Mineral içerikli ürünler daha az kimyasal içerdikleri için derisi alerjik veya hassas kişilerde tercih edilebilir.
Basit önlemler ile her beş cilt kanseri vakasından dördü önlenebilir
Bebeklerde ve gebelerde ise hormon benzeri etkileri konusunda tartışmaların devam ettiği paraben maddesini içermeyen ürünler tercih edilmelidir. Çocukluk çağında geçirilen güneş yanıkları deri kanseri riskini arttırmaktadır. Bu nedenle çocukların güneşten korunmaları çok önemlidir.” diye konuştu.
Vücudumuzda D vitamini üretiminin yüzde 90’ının güneş ışınlarıyla olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Demirçay, teorik olarak yüksek koruma faktörlü koruyucu kremlerin vücudun tüm güneş gören alanlarına düzenli olarak her gün uygulandığında D vitamini eksikliği olabileceğini belirtti.
Bu durumda D vitaminin ağızdan alınması gerektiğini vurgulayan Demirçay, “Güneş koruyucu kremler genellikle günlük hayatta bu şekilde tüm güneş gören alanlara yeterli miktarda uygulanmamakta ve çoğu zaman uzun saatler güneşte kalınan tatil dönemlerinde kullanılmaktadırlar. Bu durumda ise D vitamini eksikliğine neden olmamaktadırlar.” dedi.
Aşırı sıcaklarda sıkça karşılaşılan sıcak çarpmasından çocuklar daha sık ve daha ciddi boyutlarda etkileniyor. Çocukları bu ölümcül olabilen tablodan korunmanın yolları hakkında bilgi veren Dr. Tuna Gül Han, 10 adımda sıcak çarpmasının detaylarını anlattı. Devamı
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?