Uyku apnesi sorunu yaşayan kişilerde başlıca sorunlar olarak, horlama, uyku sırasında nefes kesilmesi, boğulma ve zorlukla solunum nöbetleri görülmektedir. Ayrıca gün boyu uyuklama, dikkat isteyen aktivitelerin yapılmasında ve devam ettirilmesinde zorluk, uykudan yorgun kalkma, sabah baş ağrıları, anlama zorlukları, cinsel fonksiyon bozuklukların ve kişilik değişiklikleri görülebilmektedir.
Uyku apnesi ölümcül olabilir! Horlamadan korunmak için ne yapmalı?
Burun girişinden ses tellerinin olduğu bölge kadar olan, hatta yenidoğanlarda ses tellerinin de olduğu bölgeyi içeren alanda, üst solunum yolunu daraltan ve/ veya üst solunum yolu kaslarının gerginliğini azaltmaya neden olan her türlü patoloji horlama ve tıkayıcı uyku apnesi sendromuna neden olabilir. Özellikle boynu kalın ve kısa olan, alt çenesi geride olan ve kilosu fazla olan kişiler en büyük aday olabilmektedir.
Hastalığın tanısında kullanılan başlıca yöntem olarak genel değerlendirme ve fizik muayene, kulak burun boğaz muayenesi, endoskopik muayene, radyolojik görüntüleme yöntemleri, yüz yapılarının ve hava yolu boyutlarının ölçülmesi, uyku testi ve uyku endoskopisi hastalığın teşhisinde kullanılan yöntemlerdir.
Uyku apnesi sendromunda ön tanı için öykü ve fizik muayene yeterli olmasına rağmen doğru tanının kesinleştirilmesi, hastalığın ciddiyet derecesinin saptanması ve dolayısıyla etkin tedavinin planlanması için uykunun objektif değerlendirilmesine yani polisomnografiye (PSG) ihtiyaç vardır. PSG uyku apnesi tanısında altın standart olarak kabul edilir.
Tedavinin ne kadar yoğun olacağı; hastalığın derecesine, tedavi sonucundaki beklentilere ve var olan tıbbi koşullara bağlıdır. Tek tedavi her hasta için geçerli olmayabilir. Her hasta ayrı ayrı değerlendirilir ve değişik tedavi yöntemlerinden uygun olan planlanır. Cerrahi tedavi olarak üst hava yolundaki tıkanıklığı by-pass etmeye veya üst solunum yolundaki tıkanıklığı ortadan kaldırmaya yönelik yapılır.
Uyku apnesi nedir? Apne belirtileri, testi, tanısı ve tedavisi
Horlama ve tıkayıcı uyku apnesi olan hastalarda solunum yolundaki tıkanıklığın yerine ve içeriğine göre farklı bölgelerde cerrahi müdahaleler yapılabilmektedir. Burun tıkanıklığına yönelik ameliyatlarda hastanın yakınmasının giderilmesi ve CPAP başarısını arttırmak için yapılmalıdır. Eğer kişide kemik kıkırdak eğriliği varsa düzeltilmesi, konka küçültme girişimleri, burun pasajını genişletmeye yönelik cerrahi yöntemler kullanılabilmektedir. Özellikle çocuk hastalarda geniz eti veya varsa büyümüş bademcik ameliyatı tedavide etkili olabilmektedir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?