Gripten korunmak için, gribe iyi gelen bu besinleri tüketin

Kategori: Enfeksiyonlar, Grip, Şifalı Bitkiler Print

bitki çaylarının faydalarıSon günlerde grip vakalarında önemli bir artış yaşanıyor. Artık mevsimsel olarak adlandırılan domuz gribine karşı bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolu ise antioksidan besinleri tüketmekten geçiyor.  Beslenme ve Diyet Bölümü Uz. Dyt. Sevil Ürer Vefalı, kış hastalıkları ve domuz gribine iyi gelen bitkisel çaylar ve besinler konusunda önerilerinde bulundu.

Yeterli vitamin alımı gribe karşı korunmada önemli

Hastalıklardan korunmak için öncelikle güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak gerekir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ise öncelikle antioksidan besinlerle yeterli ve dengeli bir şekilde beslenilmelidir. Taze sebze ve meyvelerin tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması hastalıklarla savaşmak için önemlidir.Bu dönemde vücut direncini artırmak için antioksidan özelliğe sahip A, C, E vitaminlerin, selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin, omega-3 ve 9 yağ asitlerinin alımı arttırılmalıdır.

Gripten olmamak için neler yapmalı? Altın değerinde öneriler…

Güçlü bir antioksidan olan C vitaminini gribe karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirmede kullanabilirsiniz

Güçlü bir antioksidan olan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve toksinlerin atılmasını sağlar. Maydanoz, ıspanak, yeşilbiber, tere, roka, portakal, mandalina, limon, kivi, greyfurt, kuşburnu gibi turuncu ve yeşil sebze, meyveler bol miktarda C vitamini içermektedir. E vitamini kaynakları olan; yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar, kırmızı-mor meyveler ve kuru baklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi önemlidir. E vitamini soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmaktadır.

Enfeksiyonlara iyi gelen besinler

Enfeksiyona karşı koruyucu olarak bilinen A vitamini; balık yağı, yumurta, havuç, brokoli, ıspanak, marul, domates ve sarı sebzelerde bulunur. Bir orta boy patates günlük A vitamini ihtiyacının yaklaşık iki katını karşılamaktadır. Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Ayrıca zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlarda bulunan omega-9 yağ asitleri de bağışıklık sistemini olumlu etkiler. Kefir, yoğurt gibi probiyotik olan besinler bağırsaklardan vitaminlerin emilimini arttırarak hastalıklara karşı koruyucu etki sağlamaktadır.

Çinko eksikliği hastalıkları beraberinde getirir

En iyi çinko kaynakları; kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinler, fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler, süt, peynir ve kuru baklagillerdir.Vücutta çinko eksikliği olması hastalıkları da beraberinde getirmektedir. Yine hızlı zayıflama amacı ile uygulanan yanlış diyet uygulamaları da bağışıklık sistemini zayıflatarak daha kolay hastalanmaya zemin hazırlamaktadır. Bunun için bu diyet uygulamalarının mutlaka kontrollü olarak yapılması gerekir.

Bal ve sarımsak gribe karşı doğal ilaçtır

Doğal ilaç olarak nitelendireceğimiz bal ve sarımsak da kış aylarında tüketilmesi gerekir. Bal, soğuğa ve soğuk algınlığına karşı ağız, boğaz ve bronşlardaki rahatsızlıklarda ve enfeksiyonlarında doğal bir ilaç olarak kullanılabilir. Sarımsak önemli bir antioksidan kaynağıdır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk kış aylarında çorbalarda ve yemeklerde kullanılabilir.

Gribe karşı vücut ısısını dengelemek için sıvı tüketimi önemli

Yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle her gün en az 1.5-2 litre (8-10 su bardağı) su içilmeli ve sıvı alımını desteklemek amacıyla süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları ya da bitki çayları tercih edilmelidir. Hastalıklardan korunmak ya da hastalıkları daha çabuk atlatabilmek için bitki çaylarından faydalanılabilir.

Gribe ne iyi gelir? Grip ne zaman tehlikelidir? Nasıl hafif atlatılır?

Gribe iyi gelen bitki çayları

Grip çayı: 1 bardak sıcak su içine adaçayı, ıhlamur, birkaç tane karanfil ve tane karabiber atılıp sonrasına 1 çay kaşığı bal eklenerek tüketilebilir.

Enfeksiyonlara iyi gelen kış çayı: 1 bardak sıcak su içine 1 parça taze zencefil, 1 dilim limon, 1 dilim portakal, 1 tane çubuk tarçın, 1 çay kaşığı bal katarak bir kış çayı hazırlanabilir.

Soğuk algınlığı ve öksürük çayı: Zencefil ve kuşburnu kısık ateşte 5-10 dakika kaynatıldıktan sonra adaçayı, kekik ve nane yaprakları ilave edilip, 15-20 dakika demlenebilir. Bu çay günde 4-5 defa içilebilir.

Boğaz ağrısı için bitkisel çay: 1 tatlı kaşığı bal içine rendelenmiş taze zencefil eklenerek tüketilebilir.

Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Sevil Ürer Vefalı

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla