Grip nezle ve soğuk algınlığı ile karıştırılabiliyor, bazı benzer belirtiler gösterseler de grip sadece üst değil alt solunum yollarına da iner. Grip, soğuk algınlığı değildir; şakaya gelmez, dikkatle takip edilmesi gereken bir solunum yolu enfeksiyonudur. Gribe A ve B tipi influenza virüslerinin sebep olduğunu belirten Prof. Dr. Serhat Ünal, gribin belirtilerini şu şekilde sıraladı: hapşırık, burun akıntısı, üst solunum yollarında enfeksiyon bulguları, halsizlik, bitkinlik, şiddetli kas ağrısı, yüksek ateş, baş ağrısı.
Gribin halk arasında paçavra hastalığı olarak bilindiğini söyleyen Ünal, gribin 7-10 gün işe gidememe, 14 gün süreyle işe konsantre olamama gibi sonuçlar doğurduğunu, ciddi bir işgücü kaybına ve maliyete yol açtığını belirtti.
Tıpta asıl olanın tedavi değil koruma olduğunu, gribe karşı en etkili koruma yönteminin aşı olduğunu belirten Ünal; “Grip, soğuk algınlığı ya da nezle değildir, 7-10 gün arası insanı yatağa yapıştırır. Bakteriyel zatürree, sinüzit, otit gibi komplikasyonları olur. Yolunda giden diyabet, kalp yetmezliği gibi kronik hastalıkların kontrolden çıkmasına sebep olur. Mutlaka dikkatli takip edilmesi gerekir. En etkili korunma yöntemi aşıdır ve her yıl tekrar edilmelidir çünkü grip yıl içinde genetik değişikliğe uğruyor” dedi.
Gribe ne iyi gelir? Grip ne zaman tehlikelidir? Nasıl hafif atlatılır?
65 yaş üstü bireylerde yapılan araştırmada grip aşısının gribin tetiklemesiyle ortaya çıkan ölümleri yüzde 50 ile yüzde 80 oranında azalttığını belirten Ünal; “Kalp, böbrek, diyabet gibi kronik hastalığı olanlar ile kanser ve organ nakli gibi nedenlerle bağışıklık sistemi baskılananlara ve 65 yaş üstündekilere grip aşısı ücretsizdir. Bu kişiler mutlaka grip aşısı yaptırmalı” dedi.
Aşının korumasının 2 hafta içinde başladığını belirten Ünal, aşı için en uygun mevsimin sonbahar olduğunu, tercihen Kasım sonuna kadar aşı yaptırmanın etkili olacağını belirtti.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?