Grip aşısı için en uygun dönem Ekim-Kasım aylarıdır. Aşı, kas içi enjeksiyon olarak koldan yapılır. Grip aşısı gebeliğin her döneminde güvenli olsa da, ilk üç ay çok gerekli olmadıkça ilaç kullanımından kaçınmak ve aşının bu dönemin sonunda yaptırılması daha uygundur. Grip aşısı canlı virüs içermediğinden gebelikte kullanılmasının da bir sakıncası yoktur. Grip aşısı aynı zamanda emziren annelere de güvenle yapılabilir.
Bu nedenle salgın dönemlerinde kapalı yerlerde fazla kalmamak ve elleri sık sık yıkamak koruyucu olabilir. Özellikle maske ile kapalı yerlere girmek de tercih edilebilir.Öpüşme ve tokalaşma gibi yakın temaslardan kaçınılmalıdır. Bol miktarda sıvı alınmalı ve dikkatli beslenmelidir. İyi uyumak, stresden uzak durmak ve vücut bağışıklık sistemini bozacak şeylerden kaçınmak elzemdir.
Grip ve nezle viral hastalıklardır ve etkenleri virus denen mikroplardır. Bakterilerle oluşmadığından antibiyotik kullanmak gerekmez. Ancak bakteriyel bir enfeksiyon ile komplike hale gelmişse (örneğin zatürreye ve ya orta kulak iltihabına dönmüşse) hekim önerisiyle antibiyotik kullanılabilir.
Hamilelikte grip bebeğe zarar verir mi? Gebelikte grip aşısı yapılmalı mı?
Kesinlikle yatak istirahatı yapılmalıdır. Yatarken başı yukarıda tutmak geniz akıntısının vereceği rahatsızlığı da azaltacaktır. Bulunulan ortamın iyi havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Havanın kuruması engellenmeli, nemli olması sağlanmalıdır. Bunun için soğuk buhar makinaları kullanılabilir. Yakınmalar düzeldiğinde hemen normal aktiviteye dönülmemeli, tam bir iyileşme için bir süre daha dinlenmeye devam edilmelidir.
Bol sıvı alımı son derece önem arz etmektedir.Taze sebze ve meyve tüketin. Ayrıca enfeksiyondan korunmak için A vitamininnden zengin yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuc, kayısı gibi besinleri tüketmek gerekir. C vitamini de koruyucudur. Portakal, mandalina, greyfurt, limon, kivi, nar, yeşilbiber, dereotu, roka, karnıbahar C vitamin içerir ve bolca tüketilmelidir. Kuru baklagiller, zeytinyağı, ceviz, badem, fındık gibi E vitamini ve Çinko zengini gıdaları tüketmek hem koruyucu hem de bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalığı yenmeyi kolaylaştırıcıdır.
Kefir, süt, yoğurt gibi ürünler ve enginar, kereviz, pırasa, kuşkonmaz, muz, nar, kivi gibi besinler florayı düzelterek virusun ilerlemesini engeller. Sarmısak en güçlü silahlardan biridir enfeksiyonlara karşı. Şifa kaynağı olan bal ve ballı sütü de unutmamak gerekir.
Genel olarak hamilelikte bitki çaylarının kullanımında dikkatli olunmasında fayda vardır. Örneğin gebelikte ada çayı, sinameki, fesleğen, keten tohumu, ahududu gibi bitki çaylarını önermiyoruz. Hamilelerde grip döneminde özellikle nane-limon-ıhlamur, zencefil, papatya, rezene, kuşburnu ve normal çay verilebilir. Ballı süt ve sahlep serbesttir. Burun akıntısı içinde konjestanlar yerine tuzlu su veya okyanus suları tercih edilmelidir. Ateş yükslme eğilimi gösterirse günde 1 veya 2 defa Parasetamol alınmalıdır. Bütün bunların yanında bol su ve taze sıkılmış meyve suları iyi gelmektedir.
Gribe ne iyi gelir? Grip ne zaman tehlikelidir? Nasıl hafif atlatılır?
1. Ateş 38.5 derecenin üzerine çıkarsa ve bir kaç gün içinde düşmezse,
2. Soluk alıp vermede güçlük varsa,
3. Göğüs ağrısı ortaya çıkarsa,
4. Şiddetli kulak ağrısı, kulaktan akıntı ve kanama olursa,
5. Döküntü ve kızarıklık ortaya çıkarsa,
6. Ense sertliği ortaya çıkarsa,
7. Bir kaç gün içinde düzelememe ve ciddi derecede hastalık durumu varsa.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gazi Yıldırım,
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?