Grip aşısı diyabetlilerde hastaneye yatışları %52, ölümleri %70 azaltıyor!

Kategori: Diyabet, Grip Print

Diyabet hastaları gribe karşı mutlaka aşılanmalı! Diyabet hastalarının grip enfeksiyonu nedeniyle önemli komplikasyonlar yaşayabildiklerini söyleyen İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Diyabet Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan Satman,  “Bu nedenle dünyadaki bütün tedavi kılavuzları diyabetli hastalara grip aşısı yapılmasını kesin şekilde öneriyor. Diyabet hastalarında grip aşısı hastaneye yatış sıklığının ortalama %52 azaltırken, gribe bağlı ölümleri %70 varan oranlarda azaltıyor. Ancak ülkemizde diyabet hastalarında gribe karşı aşılanma oranları ne yazık ki %9.1 civarında kalıyor. Bu çok düşük bir oran ve diyabet hastalarını gribin risklerin korumak için aşı olmaları konusunda bilgilendirmek gerekiyor” dedi.

Uluslararası diyabet federasyonunun tahminlerine göre dünyada 285 milyon erişkin diyabetli olduğu dile getiren Prof. Dr. Satman, şu bilgileri verdi: “Bu sayının 2030 sonunda 438 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Türkiye genelindeki duruma bakacak olursak 2010 yılında erişkin kişilerin %7.4 lük kısmının diyabetli olduğu görülüyor. Türkiye genç nüfuslu bir ülke olmasına rağmen bir erişkinlik hastalığı olan diyabetin ülkemizde bu kadar sık olması düşündürücüdür. Bu rakamlar dünya ile orantılandığında rakam %8 yükseliyor. Aslında durum bundan daha vahim; şuan tamamlamaya çalıştığımız bir çalışmanın ilk verilerine göre ülkemizde diyabet sıklığının %9.7 ye ulaşmış durumda. Yani DSÖ’nün 2030 için öngördüğü rakamları şimdiden yakalamış durumdayız.”

Grip diyabet için risk arttırıcı bir faktör

Diyabet birçok açıdan önemli bir sorun olduğunu ve hastaneye yatışları 6 kat arttırdığını belirten Prof. Dr. Satman, “Bu sorunla birlikte gribin sebep olduğu komplikasyonlar özellikle zatürreeler sebebiyle ölüm oranı 3 kat artıyor. Sıradan bir grip mevsiminde kayıplar için bahsedilen ortalama oran %12 civarındadır. Bunun nedenleri arasında diyabetin neden olduğu bir hiperglisemi var. Bu durum bağışıklık sisteminin çeşitli kademelerinin bozulmasına neden oluyor. Bu nedenle enfeksiyonlara duyarlılıkta artıyor.

Grip aşısı kalp sorunu olan yaşlılarda kalp krizi riskini yarıya azaltıyor

Ayrıca enfeksiyon ajanlarına karşı kullandığımız ilaçlarında ortama ulaşması zorlaşıyor. Enfeksiyonun yaymış olduğu bir takım hormonlar da diyabetin getirmiş olduğu sorunlara ekleniyor. Sonuçta şekeri kontrol altında olmayan hastalar için grip ve diğer enfeksiyon hastalıkları bir kısır döngü oluşturarak bir birlerini tetikliyorlar” diye konuştu.

DSÖ’nün gribe karşı önerisi çok net

DSÖ’nün diyabet ve metabolik hastalıkları olanlar için her yıl aşılanmayı kesin şekilde önerdiğini dile getiren Prof. Dr. Satman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Neredeyse bütün tedavi kılavuzları diyabetli hastaların yılda bir kez grip aşısı yaptırmasını öneriyor. Biz Türkiye Endekronoloji Metabolizma Derneği olarak yayınladığımız kılavuzda diyabetli kişilerin influenza ile ilişkili ikincil sorunlarının fazla olduğunu; bu riskin azalması için hastaların her yıl aşılanması gerektiğini öneriyoruz.

Çünkü diyabetli hastalarda grip aşısı hastaneye yatış sıklığının ortalama %52 azaltırken, gribe bağlı ölümleri %70 varan oranlarda azaltıyor. Ancak ülkemizde diyabet hastalarında gribe karşı aşılanma oranının %9.1 olduğunu görüyoruz.”

Grip aşısı için eğitim kampanyalarına ihtiyaç var

Bu vahim durum karşısında geçen yıl dernek olarak harekete geçtiklerini belirten Prof. Dr. Satman, “Diyabet hastalarının aşıyla önlenebilir hastalıklara karşı bilgilendirmek için bir çalışma düzenledik. Bu çalışmada temel amacımız ülkemizdeki diyabet hastalarının pinömokok ve gribe karşı korunmalarının sağlanmasıydı. Bu kapsamda hasta ve hekimlere yönelik eğitim çalışmaları yürüttük. Çalışmaya 56 merkezden 62 iç hastalıkları ve aile hekimliği uzmanı ile toplam 3100 hasta dahil edildi.

Gribe ne iyi gelir? Grip ne zaman tehlikelidir? Nasıl hafif atlatılır?

Öncelikle kendilerine son beş yıllık deneyimlerini inceleyen bir anket uyguladık. İlk soru diyabet hastaları içinde kimlere aşı önerdikleriydi. Çalışmada gördük ki hekimler sadece hastaların %50’sine aşı öneriyor.  Aşı öneren hekimlerin %16’sı yaşlı diyabet hastalarına, %9’u hem yaşlılara hem de diyabeti kötü durumda olan hastalarına aşı öneriyordu” dedi.

Aşı konusunda hekim önerisi hayati öneme sahip

Çalışmada hekimlerin grip aşısı uygulama profillerine bakıldığında 2008 öncesinde sadece 100 hastaya aşı uyguladıklarının görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Satman, sözlerini şöyle noktaladı: “2008’de bu rakam 280’ne, 2009’da 638 ulaşmış. Çalışmada bu hekimlere başvuran toplam 3160 diyabet hastanın sadece 1031’ine aşılama uyguladıklarını gördük. Diğer yandan süreç içinde hekimlerin baktıkları hastaların %60’ına aşı önermişler ancak bu hastaların da sadece %32’sinin aşılanmayı kabul etmiş.

Çalışmaya katılan hekimlerimizin geçtiğimiz yıl kendilerine baş vuran diyabet hastalarının %96’sına grip aşısı önerdiklerini ve  bu hastaların %72’sinin aşılandığını kabul ettiğini saptadık. Sonuç olarak geçen seneye kadar uzman hekimlerimiz diyabet hastalarının %50’sine aşı öneriyorlardı. Küçük bir çalışmayla farkındalık yaratıldığında bu oranın çok hızlı şekilde arttığını gördük. Bu süre içinde hastalarında aşıyı kabul etme oranı artı. Bu çalışma da hastaların bilgilendirilmesi de önemli bir etki yaptı.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla