Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte soğuk algınlığı, nezle ve grip hastalıklarında da hızlı bir artış yaşanıyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar bu tip hızlı değişimlere daha hassas oluyorlar. Öncelikle vücudun kendi direncinin desteklenmesi amacıyla dengeli beslenmenin yanı sıra bitki çaylarının şifalı etkilerinden yararlanılmak faydalı olacaktır. Bitki çayları arasında aklımıza ilk, zencefil, ıhlamur, adaçayıdır. Şekersiz olarak bu bitkilerden hazırlanan çayların gün içerisinde birkaç defa içilmesi grip ve nezleden korumak için faydalı olacaktır. Bu iki bitkiyi karıştırarak, içerisine taze ya da kuru zencefil kökü parçaları, ayva yaprağı, meyan kökü, hatmi kökü ve tatlandırıcı olarak bal ekleyerek farklı tatlar hazırlamak mümkün.
Bilimsel araştırmaların sonuçları, mikropların bitkilere karşı direnç kazanamadıklarını, aksine mikropların antibiyotiğe karşı direncini kırarak antibiyotiklerin etkisini göstermesini sağlayabileceğini gösteriyor. Bu nedenle bitki çayları kullanılarak soğuk algınlığından korunmamız mümkün olabilir.
Yeni bir araştırmada yeşil çay içerisindeki kateşinlerin mikropların antibiyotiklere karşı savunma mekanizmalarını çökerttiğini ortaya koyuyor. Bu nedenle eğer soğuk algınlığına yakalanarak antibiyotik kullanmak zorunda kaldıysanız sıklıkla yeşil çay içmenizi öneririm.
Yeşil çayın faydaları nelerdir? Nasıl demlenir, neye iyi gelir?
Soğuk havalarda sıcak bitki çayı deyince akla ilk gelendir ıhlamur. Seneler geçse de, bitki çaylarının çeşidi her geçen gün artsa da yerini her zaman korur. Ağrı giderici, iltihap geçirici olması ile özellikle boğaz enfeksiyonları ile başınız beladaysa sıcak bir ıhlamur size yardımcı olacaktır. Öksürük şikayetinde ise yine 3 dakika demlediğiniz ıhlamur içeriğindeki yatıştırıcı madde (linalool) ile rahatlamanıza destek olur.
Senelerdir ekinezyanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini biliyoruz. Kapalı bir ortamda çalışanlar özellikle solunum yolu enfeksiyonları ile daha sıklıkla karşılaşabiliyor. İşte bu noktada sağlığınızı kaybetmeden koruyucu etkisinden yararlanmak için günde 2 fincan “ekinezya” çayı içmelisiniz. Unutmayın hastalık başlamadan önce düzenli kullanım ile doğru etkiyi sağlarsınız.
Zencefil neye iyi gelir? Nasıl tüketilmeli? Besin değeri ve faydaları
Boğaz iltihabı denildi mi bir diğer bitki çayı ise adaçayıdır. Özellikle demleyerek yapacağınız adaçayının boğaz ağrı ve yanmasına karşı yararlı etki yaratabileceğini unutmayınız. Ayrıca ders çalışırken, rapor hazırlarken, stresle başa çıkmak için de yine rahatlatıcı etkisi ile adaçayı içmeyi deneyebilirsiniz.
Her ikisinin de bağışıklık sistemi üzerine etkisi bilinen bir gerçek. Yıllarca soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı etkili kabul edilen zencefil çayı vücut direncini artırıyor. Hem bağışıklığı güçlendirmek hem de metabolizmayı canlı tutmak için özellikle sabah saatlerinde tercih edebilirsiniz. Böylece gün içinde kendinizi daha rahat hissedersiniz.
Karışık bitki çaylarını bilmeyenimiz yoktur. Her birinin etkisi farklı bitkilerin doğru oranlarda birleştirilerek yapılan bu çaylar vücudun yavaşlamaya eğilimli sindirim sistemi üzerine destek olur. Doğru kaynaklardan elde edilmiş, saklama koşullarından emin olun.
Doğru içerik ve doğru miktarlarla hazırlanmış bu çayları günde 2 defa 2-3 dakika demleyerek kullanabilir, yavaşlayan sindirim sisteminize destek yaratabilirsiniz. Ancak size uygun olabilecek itki çayından emin olmak için lütfen öncelikle diyetisyeninize başvurunuz.
Gribe ne iyi gelir? Grip ne zaman tehlikelidir? Nasıl hafif atlatılır?
Sıcak bitki çayı derken yeşil çaydan bahsetmemek olmaz. Kışa girerken kalın kazakların altına gizleyebileceğimiz kiloların rahatlığına girmek yerine metabolizmanızı her daim canlı tutarak yaza doğru daha az kilo kaybını sağlamak için uğraşabilirsiniz. Yapılan binlerce çalışma yeşil çayın metabolizma üzerinde ne kadar etkili olduğunu gösteriyor.
Özellikle abdominal bölge olmak üzere vücut yağını düşürdüğü yapılan birçok çalışma ile ispatlanmıştır. Bu çalışmaların birinde 240 yetişkin kadın ve erkek 12 hafta boyunca gözlenmiştir. Çalışmanın sonunda ise vücut yağ yüzdesinde, vücut ağırlığında, bel çevresinde ve abdominal bölgede önemli derecede farklar olduğu gözlenmiştir.
Günde içeceğiniz en az 3 fincan yeşil çay ile kışın kilo artışınızı durdurabilir, metabolizmanızı canlı tutabilirsiniz. Ayrıca Yeşil çaydaki en önemli bileşik olan Epigallokateşin Gallat (ECGC)’dir. ECGC birçok hastalığa iyi gelen ve tedavi edici özelliği olan bir bileşiktir. Yeşil çayın içerisindeki vitamin ve mineraller de sağlık için büyük önem taşır. Yeşil çaydaki C vitamini, grip ve genel soğuk algınlığı tedavisine yardımcı olur.
Ihlamurun faydaları nelerdir? Ihlamur çayı neye iyi gelir, nasıl hazırlanır?
Karabiberin meyveleri ile hazırlanan çayın boğaz enfeksiyonlarında yararlı olduğunun altını çizen Sanem Apa Doğan’ın bu dönemde etkili olabilecek bitki çayları önerileri:
Nezle nedir, nasıl tedavi edilir? Soğuk algınlığı ve grip arasındaki farklar
Kar yağışı ile bir anda kış mevsiminin geldiğini anladık ve üşüyoruz. Bu günlerde hem evin keyfini çıkarmamızı sağlayacak hem de içimizi ısıtacak besin ve içeceklere fazlaca ihtiyacımız olacak gibi görünüyor. Tahmin ettiğiniz yiyecekler kadar sizi şaşırtacak olanlarda listede var. Kırmızı pul biber, dondurma, yulaf ezmesi, sıcak çikolata, tarçın, ve zencefil ile sıcak hissetmemize yardımcı oluyor.
Evde hazırlanabilecek boza, sahlep ve bitki çayına farklı bir alternatif de Sıcak Zerdaçal Çayıdır. Klayca hazırlayabilirsiniz.
Kırmızı pul biber: İçerdiği kapsaisin pigmenti ile sinir hücrelerini uyararak ısınmamızı ve sıcak hissetmemizi sağlayan kırmızı pul biber; salatalara ve çorbalara eklenebileceği gibi eğer patlamış mısır yapacaksanız değişik bir aroma için tercih edebileceğiniz bir seçenek.
Dondurma: Yağ, protein ve karbonhidratı yapısında yüksek oranda bulunduran yiyecekler ilk tüketildikleri anda serinlik hissi verseler de, sindirim süreci başladığı andan itibaren vücut ısısının yükselmesini sağlarlar. Çünkü sindirim için gerekli enerji üretilirken vücut ısısı da artar.
Yulaf ezmesi: Kompleks karbonhidrat adı verdiğimiz zor sindirilen karbonhidrat içeren yulaf, karabuğday, tam tahıllı makarna gibi yiyecekler vücutta daha uzun süre işlem gördüğü için beyaz şeker, beyaz un içeren yiyeceklere göre daha uzun süre vücut ısımızı korumamıza yardımcı olurlar.
Sıcak Çikolata: Soğuk havalarda hepimizin aradığı bir klasik olan sıcak çikolata ile ilgili Immunology isimli bilimsel dergiye yayınlanan bir habere göre, sıcak çikolata ve kakao ürünleri tüketenlerin kırmızı hücreleri toksinlere karşı daha dayanıklı oluyor.
Sarımsak neye iyi gelir, nasıl tüketilmeli? Faydaları ve zararları
Tarçın ve benzeri baharatlar: Tarçın, zerdeçal, kimyon gibi birçok baharatın içerdikleri öğeler sayesinde vücut sıcaklığını arttırdıkları biliniyor. Bu soğuk günlerde tarçınlı bir çay, kimyonlu bir çorba ve zerdeçallı fırında patates kulağa hiç fena gelmiyor öyle değil mi?
Zencefil: Kendimizi daha sıcak hissetmek dışında bağışıklık sistemimizin güçlenmesini de sağlayan zencefil ve zencefil yağı kullanmayı tercih edilebilir. Çorbalara, çaylara, salatalara ilave ederek bu kışı daha sıcak geçirebilirsiniz.
Sıcak içecekler: Çorba, çay, sahlep gibi içeceklerinde kısa sürede olsa daha sıcak hissetmemize yardımcı olduğu biliniyor. Bitki çayı, sahlep ve sıcak çikolatadan biraz sıkıldıysanız ve evde farklı alternatifler yaratmak istiyorsanız hem içinizi ısıtacak hem de metabolizmanızı hızlandıracak tarifimize göz atın.
Zerdeçalın faydaları nelerdir? Zerdeçal çayı neye iyi gelir?
SICAK ZERDEÇAL ÇAYI TARİFİ
Malzemeler:
Yapılışı: Bütün malzemeleri blenderdan iyice geçirdikten sonra, cezvede çok kısık ateşte kaynatın. Afiyet olsun!
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?