Gözde uçuşan lekeler, lazer tedavisi “vitreolizis” ile son buluyor

Kategori: Göz Sağlığı Print

gozde-ucusan-lekeler-floatersHiç sebep yokken gözünüzün önünde görünmeye başlayan küçük siyah lekelerle kendini gösteren “Göz uçuşması”, artık, saniyenin milyarda biri ile atış yapan Vitreolizis lazer uygulaması sayesinde, yatarak tedaviye gerek bırakmadan ayakta tedavi edilebiliyor.

Gözde uçuşan cisimlerin lazer tedavisi olarak da bilinen Vitreolizis adlı lazer tedavisi, ağrısız bir işlemle uçuşmalardan kaynaklanan görsel rahatsızlığı ortadan kaldırabiliyor.  BATIGÖZ Medikal Direktörü Prof. Dr. Volkan Dayanır; “Kişiyi rahatsız eden bu cisimcikleri kısmen veya tamamen ortadan kaldırarak daha konforlu bir görüş sunmayı amaçlayan Vitreolizis lazer uygulaması, tedaviye uygun olanlarda olumlu sonuçlar veriyor” dedi.

Glokomun tedavisi nasıl yapılır? Lazer, cerrahi ve ilaç tedavisi

“Göz uçuşması” olarak da tanımlanan “Dejeneratif Vitreus” göz rahatsızlığının,  lens ile retina arasında bulunan ve genç yaşlarda tamamen saydam olan vitreus sıvısının, göz yaş aldıkça bozularak şeklini ve sıvılaşma formunu kaybetmesi neticesinde meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Volkan Dayanır; “Dengeli vitreus sıvısının yokluğu, kollejen liflerin çökmesine yol açarak uçuşmaya neden olan cisimcikleri oluşturur. Bu cisimcikler retina üzerinde gölge yaparak lekeler, iplikler veya örümcek ağlarına benzer görünüme neden olur. Günlük hayatta kişiyi rahatsız edebilen, bugüne kadar bir tedavi seçeneği bulunmayan bu rahatsızlığı artık lazerle gidermek mümkün” dedi.

Ayakta yapılan ve yatarak tedaviye gerek bırakmayan Vitreolizis işleminin uygulanabilmesi için hastanın tedaviye uygunluğunun bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Dayanır; tedavi yönteminin detaylarını da şöyle aktardı:

“Tedavinin hemen öncesinde, göz hekimi hafif anestezi etkisi sağlayan bir göz damlasını uygular. İşlem sırasında lazer ışığını göze yönlendiren özel olarak tasarlanmış bir mikroskop ve özel mercekler kullanılır. Vitreus içindeki cisimciklerin boyut ve sayısına bağlı olarak her tedavi seansı yaklaşık 15 dakika sürebilmektedir. Uçuşan cisimciklerin boyut ve sayısına bağlı olarak iki veya üç tedavi seansı gerekebilmektedir. Vitreolizis lazer tedavisinde, şikâyete neden olan vitreustaki cisimcikler, lazer ışığının nanosaniyelik (saniyenin milyarda biri) atışları kullanılarak yok edilir. Tedavi sırasında, uçuşan cisimlerin kollajen ve hyaluronik molekülleri bir gaz haline dönüştürülür. Sonuç olarak, uçuşan cisimlerin çoğu veya önemli bir kısmı kaldırılır ve/veya görüşü bir daha engellemeyecek bir boyuta düşürülür. Tedavinin hemen sonrasında görüş alanının aşağısında küçük, koyu lekeler gözlemlenebilir. Oluşan gaz kabarcıklarının neden olduğu bu durum kısa sürede ortadan kalkar.”

Prof. Dr. Volkan Dayanır: “Hastanın tedaviye uygunluğu bir hekim tarafından değerlendirilmelidir”

Klinik çalışmalar, vitreolizisin birçok hasta üzerinde güvenli ve etkili bir tedavi olduğunu gösterirken, bazı hastaların ise işlem için uygun olmayabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Volkan Dayanır; “Lazer tedavisi dışında tanıya bağlı olarak ameliyat da yapılabilir. Ameliyathanede yapılan cerrahi işlem ile vitreus sıvısının tamamı veya bir kısmı alınır ve ayarlanmış elektrolit tuzlu su çözeltisi ile değiştirilir. Eğer kişinin günlük yaşantısını etkilemeyecek şekilde göz uçuşması varsa tedaviye gerek yoktur. Ancak gözdeki uçuşmalardan rahatsız olan kişilere artık Vitreolizis yöntemiyle yardım etmek mümkün” dedi.

Keratokonus nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla