Göz ağrısı neden olur? Ağrı yapan göz hastalıkları ve tedavisi

Yazan Dr. Dilek Arslan
20 Haziran 2015   |    11 Eylül 2022    |   Kategori: Ağrı, Göz Sağlığı, Sağlık Sözlüğü Print

Göz ağrısı sık yaşanır ama nadiren ciddi bir durumun belirtisidir. Çoğunlukla, ağrı ilaçsız veya tedavi edilmeden kendiliğinden geçer. Ancak bazı ağrılar ciddi bir problemin işareti olabilirler. Göz ağrısı sıklıkla yanma, sızlama, puslu görme, ‘gözümde bir şey var’ hissi, ağrı, basınç, zonklama ve batma hisleriyle tanımlanır. Bazen göz kaynaklı ağrı, baş ağrısı, sinüs ağrısı, diş ağrısı veya migren gibi diğer semptomlarla karıştırılabilir. Bazıları, göz kırptığında göz ağrısı yaşarken bazıları hareketli göz ağrısına sahiptir. Göz doktorunuz, neler olduğunu tespit edip sizin için doğru tedaviyi bulabilir. Ağrının karakteristik özellikleri ve konumu teşhis konulmasına yardımcı olur. 

Göz ağrısı nedir?

Göz ağrısı oftalmalji olarak da bilinir. Ağrının olduğu yere bağlı olarak iki kategoride incelenebilir; göz merceği ve göz çukuru ağrısı. Yüzeyde oluşan göz ağrısında sızlama, yanma veya kaşıntı hissi olabilir. Yüzey ağrısı genellikle yabancı cisim, enfeksiyon veya travmalardan kaynaklanan tahriş ile oluşabilir. Bu tür göz ağrısı göz damlası veya dinlenme ile geçer. 

Gözün derinlerinde oluşan ağrı, kumlanma, batma veya zonklama şeklinde hissedilebilir. Bu tür göz ağrısı, daha kapsamlı bir tedavi gerektirebilir. Görme kaybı eşlik eden göz ağrısı, acil bir tıbbi sorun belirtisi olabilir. Göz ağrısı yaşarken görüşünüzü kaybetmeye başlarsanız derhal göz doktoruna başvurun. 

Göz damlası nasıl kullanılır? Ne işe yarar, yan etkileri nelerdir?

Gözünüzün ağrıyan bölgeleri

  • Kornea: Gözünüzün önündeki ışık odaklı açık pencere
  • Sklera (göz akı): Gözlerinizin beyaz kısımları
  • Konjonktiva: Skleranın ultra-ince örtüsü ve göz kapağının iç kısmı
  • İris: Ortadaki gözbebeğiyle birlikte gözün renkli kısmı
  • Orbita (Göz çukuru): Kafatasında gözün ve kaslarının bulunduğu kemikli oyuk
  • Ekstraoküler kaslar: Gözlerinizin dönmesini sağlarlar.
  • Sinirler: Gözlerinizden beyninize görsel bilgi taşırlar.
  • Göz kapakları: Gözlerin üzerinde nemi koruyan ve yayan dış kaplamalar.

Göz ağrısı nedenleri ve tedavileri

Blefarit (Göz kapağı yangısı) nedir?

Cildinizde normalde bulunan bakterilerin artması, göz kapağında bir yağ bezinin tıkanması, hormon dengesizliği ya da alerjik durumlar sebebiyle göz kapağında enfeksiyon oluşması durumudur. Göz kapaklarının bu iltihabı, göz kuruluğunun başlıca nedenidir.

Blefarit tedavisi

Kolay tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Fakat tedavi edilmezse gözünüz çizilebilir ya da zarar görebilir. Eğer blefaritiniz varsa gözünüzü aşağıdaki adımları takip ederek temizleyebilirsiniz:

  • Temiz bir bezi ılık suyla ıslatın
  • Suyunu sıkın ve 5 dakika boyunca göz kapaklarınızın üzerine koyun.
  • Sıcak tutmak için gerektiğinde tekrar ıslatın. Bu, kabukları yumuşatmanıza ve yağ birikintilerinin temizlenmesine yardımcı olacaktır.

Eğer blefarit, yağ bezlerindeki bir sorundan kaynaklanıyorsa, doktor göz kapaklarınıza sürebileceğiniz bir testosteron kremi önerebilir. Ayrıca tıkanmış bezleri hafifçe ısıtan ve yağı dışarı çıkarmak için hafif basınç ile yapılan kısa süreli LipiFlow’u önerebilir.

Gözdeki ağrı, yanma, batma, kaşıntı ve kızarıklık nedenleri

Konjonktivit (pembe göz): Konjonktivit, yaygın olarak “pembe göz” olarak bilinir; göz bezinizin dış zarındaki bir enfeksiyon veya şişliktir. Gözün bir bölümünü kaplayan ince bir zar olan konjonktiva içindeki kan damarları, iltihaplanır. Bu, gözünüze, konjonktivit ile sıklıkla bağlantılı olan kırmızı veya pembe renkte görünüm verir.
Tedavisi: Konjunktivit nedenine bağlı olarak tedavi edilir. Gözünüz kimyasal bir sebepten dolayı tahriş olduysa birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşme şansı vardır. Bir bakteri, virüs veya alerjik bir durum nedeniyle olmuşsa, birkaç farklı tedavi yöntemi uygulanabilir.

Bakteriyel Konjunktivit nedir?

Bakteriyel konjonktivit enfeksiyonu için antibiyotikler en yaygın tedavi yöntemidir. Yetişkinler genellikle göz damlalarını tercih eder. Bununla birlikte, çocuklar için, merhem daha iyi bir seçim olabilir, çünkü uygulanması daha kolaydır. Antibiyotik ilaç kullanımı ile belirtileriniz muhtemelen birkaç gün içinde kaybolmaya başlayacaktır.

Viral Konjonktivit nedir?

Ne yazık ki, viral konjonktivitiniz varsa, mevcut tedavi yoktur. Tıpkı soğuk algınlığı gibi bu virüsün de tedavisi yoktur. Virüs yoluna girdikten sonra, belirtileriniz muhtemelen yedi ila 10 gün içinde kendiliğinden kaybolacaktır. Bu arada, ılık suyla nemlendirilmiş bez kullanarak yapabileceğiniz bir kompres belirtilerinizi rahatlatmaya yardımcı olabilir.

Alerjik konjunktivit nedir?

Bir alerjenin neden olduğu konjonktivit tedavisinde, doktorunuz muhtemelen enflamasyonu durdurmak için bir antihistaminik reçete yazacaktır. Uygun antihistaminik ilaçlar allerjik konjonktivit de dahil olmak üzere farklı alerjik semptomlarınızı iyileştirmeye yardımcı olabilirler. Ayrıca antihistamin damlaları veya anti-inflamatuar göz damlası da tedaviye dahil edilebilir.

Konjonktivit nedir? Neden olur? A’dan Z’ye belirtileri ve tedavisi

Genel Yapılacak Şeyler: Ilık bir kompresin yanı sıra, eczanelerde satılan göz yaşı özelliğine sahip göz damlalarından kullanabilirsiniz. Gözünüz tümüyle iyileşene kadar, kontakt lens kullanmayı bırakmak iyi bir fikir olabilir.

Kornea zedelenmeleri belirtileri ve tedavisi

Bu, gözünüzün kornea kısmındaki çizik durumunun resmi adıdır. Kulağa basit birşey gibi gelebilir ancak çok can yakabilir. Ayrıca yapması da çok kolaydır. Ovalarken bile gözünüzü çizebilirsiniz.

Kornea zedelenmesi tedavisi

Doktorunuz, enfeksiyonun gözünüze bulaşmasına engel olmak için antibiyotikli göz damlaları veya merhem önerebilir. Ayrıca ağrı ve kızarıklıkları hafifletmek için ağrı kesici göz damlaları da kullanabilirsiniz. Işığın rahatsız etmesini önlemek için gözünüz üzerini bantlayabilirsiniz. Küçük bir çizik, 1-3 gün içinde kendiliğinden iyileşmelidir. Daha ciddi ciziklerin iyileşmesi daha uzun sürebilir. İyileşme sürecinde;

  • Gözünüzü ovmayın.
  • Göz doktorunuz izin verene kadar kontak lens kullanmayın
  • Güneş ışığının neden olduğu rahatsızlığı hafifletmek için güneş gözlüğü takın

Küçük bir çizikten kalıcı göz hasarı olmadan tamamen kurtulabilirsiniz. Ancak derin çizikler, enfeksiyonlara, yara izlerine ve diğer sorunlara neden olabilir. Dikkat etmezseniz, uzun vadeli görme problemleri yaşayabilirsiniz. Tedaviden sonra ağrı geri dönüşü de dahil olmak üzere olağandışı semptomları göz doktorunuza danışın. Kornea enfeksiyonları (keratit): Enflamasyonlu veya enfekte olmuş bir kornea bazen bakteriyel veya viral enfeksiyona neden olabilir. Lenslerinizi gece dışarıda bırakırsanız veya kirli lensler kullanırsanız enfeksiyon alma riskiniz daha yüksektir.

Göz kapağı şişmesi ve iltihabı neden olur? Tedavisi ve ameliyatı

Enfeksiyonlu keratitin tedavisi, enfeksiyonun nedenine bağlı olarak değişir.
Bakteriyel keratit: Hafif bakteriyel keratit için, antibakteriyel damlalar, enfeksiyonu etkili bir şekilde tedavi etmek için ihtiyaç duyabileceğiniz tek şey olabilir. Enfeksiyon orta ya da ağır ise, oral antibiyotik kullanmanız gerekebilir.
Fungal keratit: Mantarların neden olduğu keratit tipik olarak antifungal damlalar ve oral antifungal ilaç gerektirir.
Viral keratit: Enfeksiyona neden olan bir virüs varsa, antiviral göz damlaları ve oral antiviral ilaçlar etkili olabilir. Ancak bu ilaçlar virüsü tamamen ortadan kaldıramayabilir ve viral keratit tekrarlanabilir.
Acanthamoeba keratiti: Minik parazit akantamoebanın neden olduğu keratit tedavisi zor olabilir. Antibiyotik göz damlaları yararlı olabilir, ancak bazı acanthamoeba enfeksiyonları ilaca dirençlidir. İlaca yanıt vermeyen keratit veya korneaya kalıcı hasar veren, görmeyi önemli oranda azaltan bir enfeksiyon durumunda doktorunuz bir kornea nakli önerebilir.

Glokom ağrısı ve tedavisi

Glokom, optik sinirinize baskı yapar ve gözünüzde sulanmaya neden olur. Tedavi edilmezse, görüşünüzü kaybedebilirsiniz. Çoğu zaman erken belirti görülmez. Ancak bu rahatsızlığın “akut açı kapanması glokomu” adı verilen bir türü gözün içindeki basıncın aniden yükselmesine neden olur.

Glokom kalıtsal olma eğilimindedir. Semptomlar; şiddetli göz ağrısı, mide bulantısı ve kusma, baş ağrısı ve kötüleşen görmedir. Bu acil bir durumdur ve körlüğü önlemek için en kısa sürede tedavi görmeniz gerekir.

Glokom Tedavisi

Doktorunuz tedavi amaçlı reçeteli göz damlaları, lazer cerrahisi veya mikrocerrahi kullanabilir. Glokomun ilaçla tedavisinde kullanılan birçok damla mevcuttur. Öncelikle hastanın göz tansiyonu, ya gözdeki sıvının üretimini kısarak ya da çıkışını arttırarak düşürülür. Bu iki yöntem için kullanılan damlalar vardır. Bu damlalar değişik etki mekanizmalarıyla göz içi basıncını düşürürler. Belirli aralıklarla düzenli olarak ve hayat boyu kullanılırlar. Başlangıç tedavisi ile başarılı olunamazsa, ikinci damla eklenir. Yine göz tansiyonu düşmezse tedaviyi yapan doktorun görüşüne göre üçüncü damla eklenir veya diğer tedavi yöntemlerine başvurulur.

Göz tansiyonu (Glokom) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Glokomun Lazer ile tedavisi

Glokom tedavisinde, ilaç tedavisine yeterli cevap alınamayan hastalarda lazer işlemi, ameliyattan önce uygulanabilen bir tedavi seçeneğidir. Lazer ışını ilk olarak, akut glokom krizi tedavisinde ve diğer gözün glokom krizine girmesinin engellenmesinde kullanılır. İkinci olarak kronik glokom vakalarında, göz içinde yapılan sıvının dışa çıkışını kolaylaştırmak için lazer, süzgeç benzeri dışa akım kanallarına uygulanır. Bazen de gözün dış kısmındaki renkli kısmın çevresindeki beyaz bölgeye lazer uygulanır. Amaç, bu kısmın iç tarafında bulunan ve göz suyunu salgılayan bölgenin tahrip edilerek göz suyu üretiminin azaltılmasıdır.

Üveit nedir? Ağrısı ve tedavisi

Üveit, üvea denilen gözün orta katmanının şişmesidir. Üvea retinaya kan tedarik eder. Hem bulaşıcı hem de bulaşıcı olmayan nedenlerden ortaya çıkabilir. Durum genellikle ciddidir. Daha şiddetli üveit vakaları erken tedavi edilmezse görme kaybına neden olabilir. Belirtiler arasında ağrı, kırmızı göz ve sıklıkla daha kötü görme sayılabilir.

Üveit Tedavisi

Üveit tedavisi üveitin nedeni ve türüne bağlıdır. Genellikle kortikosteroid göz damlası ile tedavi edilir. Üveit örneğin enfeksiyon gibi başka bir durumdan kaynaklanıyorsa, bu altta yatan durumun tedavisi üveiti ortadan kaldırabilir. Tedavinin amacı gözdeki iltihaplanmayı azaltmaktır. Aşağıda türlerine göre üveit tedavi seçeneklerini bulabilirsiniz:

  • Anterior (ön) üveit veya irit tedavisinde karanlık gözlükler, göz bebeğini büyüten ve ağrı kesen göz damlaları veya tahrişi azaltan steroid göz damlaları kullanılır.
  • Posterior (arka) üveit tedavisinde ağızdan alınan steroidlere ek olarak enfeksiyonu veya otoimmün hastalığı tedavi etmek için farklı uzmanları ziyaret etmek gerekebilir. Vücut çapında olan bir enfeksiyon genelde antibiyotiklerle tedavi edilir
  • Orta seviye üveit tedavisinde steroid göz damlaları steroidler kullanılır.

Bu tedavilere cevap vermezseniz veya üveitiniz şiddetli ise, doktorunuz daha güçlü ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlar immünosupresif maddeleri içerebilir. Bu bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Bu ilaçları kortikosteroidlerle kombine kullanırsınız.

Optik nevrit: Optik sinir, gözünüzden beyninize görsel bilgi taşır. Optik nevrit durumunda optik siniriniz iltihaplanır ve bu durum görme kaybına neden olur. Optik nevrit multipl skleroz hastalığının ilk belirtisi olabilir.Genellikle Multipl skleroz veya viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar sebebiyle oluşabilir. Semptomlar arasında görme kaybının yanında bazen yanlamasına baktığınızda hissedilen şiddetli rahatsızlık da sayılabilir.

Tedavisi: Çoğu optik nevrit (ON) vakası kendiliğinden iyileşir. Optik nevrit rahatsızlığınız başka bir durumun sonucuysa, bu durumun tedavisi ON’i genellikle çözer.

Özel durumlarda, doktorunuz aşağıdaki gibi diğer tedavileri önerebilir:

  • Intravenöz (damardan) metilprednizolon: Daha hızlı iyileşmenize yardımcı olmak için IV yoluyla yüksek doz steroid ilaçlar alabilirsiniz. Fakat bu tedavinin uyku bozukluğu, hafif ruhsal sorunlar ve mide bozukluğu gibi yan etkileri olabilir
  • Intravenöz immünoglobülin: Bu kanla yapılan bir ilaçtır. Kolunuzdaki damardan sağlarsınız. Bu tedavi biraz masraflıdır ve doktorlar bunun işe yaradığından tamamen emin değiller. Ancak şiddetli semptomlarınız varsa, steroid kullanamazsanız veya size yardımcı olmadıysa, bu seçenek olabilir.
  • Interferon enjeksiyonları
  • B12 vitamini atışları: Nadir olarak optik nevrit, B12 vitamini eksikliği nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durumlarda, doktor ilave B12 vitamini verebilir. Görüşünüz tekrar normal hale gelse bile, özellikle MS hastasıysanız tekrar optik nevrit olabilirsiniz. Belirtileriniz geri gelirse, mutlaka doktorunuza yeni veya daha kötüleşen semptomları bildirin.

B12 vitamini eksikliği neden olur? Belirtileri ve tedavisi

  • Sinüzit (Sinüs enfeksiyonu): Sinüsler alnınızın, burnunuzun, elmacık kemiklerinizin ve gözlerinizin arkasında bulunan küçük hava cepleridir. Sinüsler mukusu üretir; bu mukus, mikropları tutarak vücudu koruyan jöle benzeri bir sıvıdır. Bazen, bakteriler veya allerjenler, sinüslerin açıklıklarını bloke eden çok fazla mukusa neden olabilir. Bu mukus birikimi bakteri ve mikropları sinüs boşluğunuzda çoğaltabilir, bu da bakteriyel veya viral bir enfeksiyona neden olur. Enfeksiyon gözlerin arkasında basınç yaratmaya neden olabilir. Gözlerinizin arkasında basınç yükseldiğinde, bir ya da iki tarafta ağrıya neden olabilir. Sinüzit yaygın görülen bir hastalıktır.

Tedavisi: Çoğu sinüs enfeksiyonu viraldir ve tedavi edilmeden bir iki hafta içinde geçer. Belirtileriniz birkaç hafta içinde düzelmezse muhtemelen bakteri enfeksiyonunuz vardır ve doktora gitmeniz gerekebilir. Basit sinüs enfeksiyonunuz varsa, doktorunuz size dekonjestan ve tuzlu suyla burnunuzu yıkamanızı tavsiye edebilir. Ancak tıkanmanızı arttırabileceği için reçetesiz bir dekonjestanı 3 günden fazla kullanmamalısınız.

Astigmat nedir? Neden olur? Astigmatın belirtileri ve tedavisi

Doktorunuz size antibiyotik veriyorsa muhtemelen 10-14 gün kullanmanız gerekecektir. Belirtiler genellikle tedaviyle birlikte kaybolur. Kronik sinüzitiniz varsa ılık, nemli hava yardımcı olabilir. Bir buharlaştırıcı kullanabilirsiniz, ya da bir sıcak su kabından buhar soluyabilirsiniz. Suyun çok sıcak olmadığından emin olun. Kronik sinüzitte size yardımcı olabilecek başka yöntemler de var:

  • Sıcak kompresler burun ve sinüslerdeki ağrıyı hafifletir.
  • Tuzlu burun damlalarını evde güvenle kullanabilirsiniz.
  • Tezgah üstü tıkanıklık giderici damlalar veya spreyler yardımcı olabilir. Onları tavsiye edilenden daha uzun süre kullanmayın.

Bazı durumlarda, doktorunuz antibiyotiklerin yanında steroidler de reçete edebilir. Ayrıca bağışıklık sorunları, alerji ya da mantar gibi sinüzitinizi tetikleyebilecek rahatsızlıklarınız varsa bunları da tedavi etmeniz gerekecektir.

Göz kapağı arpacığı

Dış göz kapağı arpacığı, göz kapağının yüzeyinde kırmızı, acı veren bir şişliktir. Bir yağ bezi ya da kirpik enfekte olduğunda oluşur. Şişlik bir sivilceye benzeyebilir ve dokunmaya karşı hassastır. Dış arpacık göz kapağında herhangi bir yerde olabilir. Bununla birlikte, kirpiklerin göz kapağı ile buluştuğu göz kenarının yakınında oluşması muhtemeldir, çocuklarda sık görülür.

Arpacık nedir, nasıl geçer? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Göz kapağı arpacığı tedavisi

Çoğu durumda, bir dış gözkapağı arpacığı kendiliğinden kaybolacaktır. Doktorunuz iyileşme sürenizi hızlandırmak için bazı ev ilaçlarını önerebilir.

  • Arpacık üzerine ılık kompres uygulayabilirsiniz. Bunu yapmak için, ılık bir suda temiz bir bez ıslatın. Fazla suyu sıkın ve bezi etkilenmiş göz kapağı üzerine yerleştirin. Bunu 10 ila 15 dakika boyunca uygulayın ve günde üç ila dört defa tekrarlayın. Isı uygulamak, yağ bezindeki enfeksiyonu ve sıvıyı tahliye etmeye yardımcı olur.
  • Eğer birden fazla arpacığımnız varsa ya da arpacık çıkarmaya devam ediyorsanız, doktorunuz bir antibiyotik kremi de önerebilir.
  • Tedavi süresince arpacığınızı sıkıştırmaktan ve ovmaktan kaçınmak önemlidir. Bu, gözünüze zarar verebilir ve enfeksiyonu gözün diğer alanlarına yayabilir.
  • Kontak lens kullanıyorsanız bile tedavi olana kadar gözlük kullanmanız daha doğru olacaktır. Tedaviden sonra da eski kontak lenslerinizi attığınızdan ve yeni lens taktığınızdan emin olun.
  • Ayrıca arpacıktan hemen önce kullandığınız makyaj malzemelerini tekrar kullanmaktan kaçınmanız önerilir.
  • Nadir de olsa arpacık antibiyotikler veya diğer tedaviler ile gitmezse, doktorunuzun onu cerrahi müdahale ile çıkarması gerekebilir.

Miyopi nedir? Belirtileri ve tedavisi

Miyopluk ancak yakındaki nesneleri net görebildiğiniz fakat uzaktaki nesneleri bulanık veya karışık gördüğünüz bir göz rahatsızlığıdır. Diyabet gibi bazı sağlık problemleri, miyopi riskini yükseltir. Ailede miyopluk varsa risk daha yüksektir.

Miyopi için düzeltme yöntemleri:

  • Düzeltici lensler: Gözlükler ve kontakt lensler düzeltici camlara örnektir. Bu aparatlar, korneanızın eğriliğini ya da gözün giren ışığı kırma kusurunu telafi eder. Düzeltici mercekleri ne sıklıkta kullanacağınızı miyopunuzun derecesi belirleyecektir. Her zaman ya da sadece sürüş gibi belirli etkinliklerde kullanmanız gerekebilir. Kontakt lensler genellikle size gözlüklerden daha geniş bir düzeltilmiş görüş alanı sunar. Doğrudan gözlerinizin kornealarına uygulanırlar. Bazı hastalar gözlerinin yüzeyini tahriş ettiği için kontak lensleri tolere edemeyebilir.
  • Korneal refraktif terapi (Ortokeratoloji): Ortokeratoloji, yüksek oksijen geçirgenliği olan lenslerin gece takılıp, sabah uyanınca çıkarılması ile kornea santralinde bir düzleşme sağlanıp, uyanık olunan gündüz saatlerinde miyopinin düzeltilmesine dayanmaktadır. Düşük miyopisi olup, mesleki sınırlılıklar veya kuruluk/allerji gibi nedenlerle gün boyu gözlük veya kontakt lens kullanamayan, ancak, cerrahi ile tedavi olmayı da istemeyen kişiler için alternatif bir düzeltme yöntemidir. Yöntem, düşük miyopinin geçici olarak düzeltilmesinde etkili ve güvenilirdir.
  • Refraktif (lazer) cerrahi: Refraktif cerrahi, miyopi için kalıcı bir düzeltme şeklidir. Lazer göz cerrahisi olarak da adlandırılan prosedür, ışığı retinanız üzerine odaklamak için korneanızın şeklini değiştirir. Refraktif göz ameliyatı olan birçok kişinin artık kontakt lens veya gözlük kullanmasına gerek kalmaz.

Hipermetropi nedir? Belirtileri ve tedavisi

Hipermetropi, uzaktaki şeyleri açıkça görebildiğiniz ancak yakın olan şeyleri bulanık görebildiğini bir göz rahatsızlığıdır. Hipermetropi için teknik terim hiperopidir. Kusursuz biçimde oluşturulmuş, kavisli bir lens ve kornealar mükemmel odaklanmış bir görüntüyü görmenizi sağlar. Ama, kornea farklı bir şekle sahipse, gözünüz doğru odaklanamaz

Hipermetropi tedavisi

Hipermetropi, gelen ışığın odağını retinaya yakınlaştıran ince kenarlı merceklerle, kontakt lenslerle ve refraktif cerrahi (Lasik, Lasek, PRK) ile düzeltilebilir. Hipermetropi tedavisinde de yine gözlük, kontakt lens ve lazer yönteminden yararlanılıyor. Bu kez görüntü arkadan öne toplanmaya çalışıldığı için kenarları ince, ortası kalın mercek kullanılıyor. Kontakt lensin de aynı özellikleri taşıması gerekiyor. Günümüzde hipermetropide de lazer tedavisindeki uygulanıyor ve başarı olanı yüksek.

Göz Kapağının içeri dönmesi / Entropion

Entropion, göz kapağının içeriye doğru dönmesi durumudur. Kirpikleriniz gözünüze sürtünür ve gözünüzün korneasında kızarıklık, tahriş ve aşınmalara neden olur. Entropion yaşlılar arasında sık karşılaşılan bir durumdur. Alt göz kapağı genellikle etkilenir ve bir veya her iki gözde de oluşabilir.

Entropion tedavisi:

  • Göz kapağını hafifçe çekip göz dışına bantlayarak kısa vadeli bir rahatlama sağlayabilirsiniz. Bu, göz kapağının göz yüzeyinden uzaklaşmasına neden olan gerginlik yaratır. Aynı sonucu için botoks enjeksiyonları da uygulanabilir.
  • Çoğu vakada, göz kapaklarının çevresindeki kasları sıkıştırmak için ameliyat gerekecektir. Ameliyat, göz kapağınızı sıkıştırmak ve dışarıya doğru çevirmek için dikişler yerleştirmeyi içerir. Bir gün içinde iyiye gidiş fark edersiniz. Entropionunuzun nedeni oküler sikatrisyel pemfigoid ise, doktorunuz hastalık tedavi edilene kadar ameliyatı ertelemelidir.

Kuru Göz Sendromu

Kuru göz sendromunuz varsa, gözleriniz yeterli gözyaşı üretmez veya gözlerinizi kaplayacak normal bir gözyaşı tabakanız yoktur. Sonuç olarak, gözleriniz toz ve diğer tahriş edici maddelere karşı korumasız kalır. Bu durum gözlerinizde sızlama, yanma, ağrı ve kırmızılığa neden olabilir. Yoğun şekilde okumak, bilgisayarda çalışmak veya kuru bir ortamda uzun saatler geçirmek durumunuzu daha da kötüleştirebilir.

Kuru göz sendromunuz varsa, gözleriniz bakteriyel enfeksiyonlara daha yatkındır. Her ne kadar rahatsızlık verici olsa da, kuru göz sendromu neredeyse hiçbir zaman kalıcı görme kaybına neden olmaz.

Kuru göz tedavisi

  • Yapay Gözyaşları: Göz nemini artıran göz damlası, kuru göz sendromu için en yaygın tedaviler arasındadır.
  • Gözyaşı tıpası: Ciddi durumlarda göz doktorunuz, gözlerinizin köşelerindeki gözyaşı boşaltma deliklerini tıkamak için tıkaçlar kullanabilir. Bu nispeten ağrısız bir prosedür olup gözyaşı kaybını yavaşlatır.
  • Kuru göz sendromunun ilaçla tedavisi: Kuru göz sendromu için en sık verilen ilaç, siklosporin (Restasis) adı verilen bir anti-inflamatuar ilaçtır. İlaç gözlerindeki gözyaşı miktarını arttırır ve kornea hasar riskini azaltır.
  • Kuru göz sendromu ve beslenme: Gözlerinizi sağlıklı tutmak için yeterli miktarda protein ve vitamin içeren dengeli bir diyet gerekir. Omega-3 esansiyel yağ asidi takviyeleri bazen gözün yağ içeriğini arttırmak için önerilir.
  • Kuru göz sendromu cerrahi: Şiddetli göz kuruması sendromunuz varsa ve diğer tedavilerle sonuç alamadıysanız gözlerinizin iç köşelerinde bulunan drenaj delikleri, gözlerinizin yeterli miktarda gözyaşı tutmasını sağlamak için kalıcı olarak tıkanmış olabilir ve doktorunuz ameliyat önerebilir.

Göz ağrısının teşhisi

Göz ağrısının tıbbi değerlendirmesi kapsamlı bir öykü ve fizik muayene ile başlar. Öykü, semptomları ayrıntılı olarak belgeleyen sorulardan oluşur.

  • Doktor ağrının başlama zamanı, ağrının yeri, ağrının yoğunluğu, ağrının süresi, ağrının özellikleri, ağrıyı daha iyi ya da kötü yapan herhangi bir şey ya da faaliyet, kontakt lens kullanımı öyküsü ve önceki göz yaralanmaları veya ameliyatlar gibi sorularla muayeneye başlar. Diğer önemli sorular, ilaç allerjisi, tıbbi geçmiş, geçmiş ameliyatlar, aile öyküsü ve sosyal geçmişi (iş ve seyahat alışkanlıklarının yanı sıra herhangi bir alkol, tütün veya yasadışı uyuşturucu kullanımı hikayesi) de içeren sorulardır.
  • Gözlerle ilgili yapılan fizik muayenede öncelikle görme, göz ve çevresindeki dokunun görsel muayenesi ve göz hareketlerinin ölçülmesi, görme alanları (periferik görme) ve gözbebeğinin ışığa tepkisi incelenebilir.
  • Göz doktoru, gözün iç yapısına daha iyi bakmak için aletler kullanabilir. Gözün görselleştirilmesi için özel bir araç olan oftalmoskop, gözün arka kısmını incelemek ve optik disk ve kan damarlarını görüntülemek için kullanılır. Yarık lamba, korneada olabilecek aşınmaları ve ülserasyonlarını değerlendirmek için göz yüzeyini yakın ve ayrıntılı olarak görüntülemek için kullanılan bir mikroskoptur. Ayrıca göz yüzeyiyle gözbebeği arasındaki alana bakmak için de kullanılır. Göz basıncı, yarık lambadaki bir tonometreyle veya Tono-Pen olarak bilinen bir cihazla kontrol edilebilir. Glokom şüphesi varsa bu iki alet kullanılır.
  • Göz doktoru, hem tanısal hem de terapötik amaçlı göz içine anestetik bir damla koyabilir. Bu test, göz ağrısının göz yüzeyinden mi yoksa gözdeki daha derin yapılardan mı kaynaklandığını belirlemeye yardımcı olur. Çoğu vakada, ağrı, göz yüzeyinden kaynaklanıyorsa, topikal anesteziyle giderilebilir.
  • Aşınma, ülserasyon veya herhangi bir kornea defekti tespit etmek için flüoresein adı verilen bir boya göz içine uygulanabilir. Ayrıca bu sorunları teşhis etmek için floresein ile birlikte özel bir mavi ışık kullanılacaktır.

Göz ağrısını nasıl önleriz?

Göz ağrısı önlemek göz koruması ile başlar. Göz ağrınızı önlemenin yolları:

  • Spor yaparken, oyun oynarken, çimleri biçerken veya el aletleri ile çalışırken gözlük veya koruyucu gözlük takarak çizik ve yanık gibi göz yaralanmalarını önleyebilirsiniz. İnşaat işçileri, kaynakçılar ve uçan nesnelerin, kimyasalların veya kaynak dişlilerinin etrafında çalışan insanlar daima koruyucu gözlük takmalıdır.
  • Ev temizleyicileri, deterjanlar ve zararlılarla mücadele gibi güçlü kimyasalları kullanırken dikkatli olun. Vücudunuzdan uzakta tutarak püskürtün ya da sıkın.
  • Lenslerinizi iyice ve düzenli olarak temizleyin. Bazen gözlüklerinizi takarak gözlerinizi dinlendirin. Aşınmış veya kullanım süresi geçmiş lensleri kullanmayın.
  • Çocuğunuza gözlerini incitecek bir oyuncak vermekten kaçının. Yaylı oyuncaklar, ateş eden oyuncaklar ve oyuncak kılıçlar, tabancalar ve sıçrayan toplar bir çocuğun gözüne zarar verebilir. Bknz:>>> Eye pain

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla