Yeni nesil lensler UV ışınlarına karşı etkin koruma sağlıyor
UV ışınlarının cilt sağlığındaki zararlarının biliniyor olmasına rağmen, göz sağlığına yaptığı olumsuz etkilerin yeterince önemsenmediğini söyleyen Doç. Dr. Emrullah Taşındı, 1969’dan beri dünyaya ulaşan UV ışınlarında %4-9 artış görüldüğünü hatırlatarak koruyucu yöntemler hakkında bilgi verdi. UV radyasyonundan kornea, lens, iris ve retina gibi gözün pek çok yapısının olumsuz etkilendiğini dile getiren Doç. Dr. Taşındı, bunun sonucunda katarakt, kar körlüğü gibi sorun oluşabildiğini belirtti.
Göz sağlığı ile ilgili toplumsal farkındalık düzeyinin çok düşük olmasından yakınan Doç. Dr. Taşındı, şu bilgileri verdi: “Gözler genellikle güneşin en tepede olduğu öğle saatlerinde korunmaya çalışılıyor. Oysa gözlerin UV’ye en fazla maruz kaldığı dönem öğleden önce ve akşamüstüdür. Güneşin en tepede olduğu öğle saatleri nispeten riskin düşük olduğu bir zamandır. Bu nedenle gün boyunca gözlerin koruması önemlidir. Gözlerimizi UV ışınlarından korumaya yazın olduğu gibi kışın da büyük özen göstermek gerekir. Hatta kışın gözlerimizi UV ışınlarından korumak için daha fazla dikkat etmek gerekir. Çünkü, kışın bu ışınlar daha yatay gelmekte ve gözlerimizi daha fazla etkilemektedir.”
Çocuklar daha fazla etkileniyor
UV ışınlarının zararlı etkilerinin çocuklar için daha yüksek bir oranda risk oluşturduğunu dile getiren Doç. Dr. Taşındı, “Çocukların, daha geniş pupillaları nedeniyle UV’ye maruz kalma riskleri daha yüksektir. Ayrıca herhangi bir korumaları olmadan daha sık ve uzun süre dışarıda oldukları için etkilenme oranları da daha yüksek olmaktadır. Hayatımız boyunca maruz kaldığımız UV ışınlarının % 80’ini 18 yaşına kadar alırız. En temel tehlike UV’ye maruz kalmanın göz ve deri için kümülatif olmasıdır” diye konuştu.
Koruyucu yöntemler
Gözlerin UV türü zararlı ışınlardan korunması için uygulanabilecek pek çok yöntem bulunduğunu belirten Doç. Dr. Taşındı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geniş çeperli hasır şapka parlamayı engeller, göz kapaklarını ve göz çevresindeki cildi korur. Yukarıdan gelen ışınları engeller. UV korumalı güneş gözlükleri, göz çevresini de kapatmıyorsa tamamıyla koruyucu değildir. Çevresel UV ışınları güneş gözlüklerinin camlarının etrafından korneaya girer ve yoğunlaşır. Yoğunlaşan çevresel ışınlar, doğrudan göze ulaşan UV ışınlarından daha fazla zarar vermektedir.
Kontakt lensler ise güneş gözlükleri ve şapka tarafından engellenememiş kenarlardan, alttan yansıyan ışınların göze girerek yoğunlaşmasını engeller. UV koruyucu kontakt lenslerin çevresel ve doğrudan gelen UV ışınlarını emdiği ve yansıttığı kanıtlanmıştır. Bu lensler, özellikle şapka ya da güneş gözlüğü takmanın zor olduğu ya da unutulduğu zamanlarda daha etkili koruma sağlar. Yapılan araştırmalara göre, kullanıcıların %90’ı dışarıda bulundukları sırada güneş gözlüklerini ara sıra ve düzensiz kullanıyor; %61’i ise dışarıdayken üçte bir oranında gözlük takmıyor. Dolayısı ile sürekli koruyucu yöntemler bu nedenle daha kapsamlı koruyucu bir etkiye sahiptirler.
Kontakt Lens kullanıcıları için tam koruyucu yeni modeller
Güneş ışınlarının gözlerde yarattığı zararlı etkilerin yeteri kadar dikkate alınmadığını belirten Johnson&Johnson ACUVUE Marka Kontakt Lensleri’nin Ürün Müdürü S. Ceren Ekmekçi, “UV ışınlarının en önemli duyu organımız olan gözlerimizde olumsuz etkiler yaratabildiği çoğu zaman göz ardı ediliyor. Şapkalar ve UV korumalı güneş gözlükleri birçok durumda gözler için tam bir koruma sağlayamıyor. Kontakt lens kullananlar için ek koruma UV korumalı kontakt lenslerle mümkün hale geldi” diye konuştu.
Türkiye’de kontakt lens kullanım oranları çok düşük
UV korumalı kontakt lensleri toplumun tüm kesimlerine önerdiklerini dile getiren Ekmekçi, şu bilgileri verdi: “UV’den korunma çok önemli ancak biz bir kişinin göz bozukluğu yoksa ona illa kontak lens kullanmasını önermek durumunda değiliz. Öte yandan halen kontak lens kullanan birisini neden UV korumalı ve gözleri koruyucu bir ürün kullanma hakkına sahip olmasın. Kontak lensler pek çok açıdan avantaj sağlamaktadır. Toplumun yaklaşık %30’da çeşitli görme kusurları bulunuyor. Ülkemizde halen kontakt lensleri kullanım oranları çok düşük. Görme kusuru olan kişilerde kontakt lensleri kullanımı %1 civarındadır. Ancak son yıllarda bu alandaki farkındalık artışı ile birlikte kullanım oranlarında da artış görülmeye başlanmıştır.”
Türkiye’de kullanıma sundukları UV korumalı yeni model kontakt lenslerin dayanıklılık açısından da önemli üstünlüklere sahip olduğunu dile getiren Ekmekçi, sözlerini şöyle noktaladı: “Lenslerimizin yapım aşamasında yapım malzemesinin içine UV koruyucu özelliğe sahip madde eklendiği için kullanım süresincede aşınma ve yok olma gibi sonuçlar oluşmamaktadır. Türkiye’de kullanılan kontak lensler içerisin UV koruyucu sertifikaya sahip ürünü tüketiciye sunmaktan gurur duyuyoruz.”
Johnson&Johnson Vision Care; ACUVUE Marka Kontakt Lensleri’nin İstanbul Ceylan InterContinental’de düzenlediği “Gözlerimi UV Işınlarından Nasıl Koruyabilirim?” başlıklı toplantıda konuşmacı Doç. Dr. Emrullah Taşındı, gözlerin yazın keyfini sağlığından ödün vermeden çıkarması için ipuçlarını paylaştı.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?